RAPORT ANUAL

2023

 

În baza licenței de funcționare seria LF Nr. 0010295, CENTRUL DE CONSILIERE ȘI SPRIJIN – Serviciu social acordat în comunitate persoanelor adulte este autorizat să funcționeze pe o perioadă de 5 ani, de la data de 03.01.2022 până la data de 02.01.2027 având o capacitate de 15 beneficiari, respectiv familii vulnerabile aflate în risc de dezintegrare/monoparentale și familii aflate în risc de sărăcie și excluziune socială cu venituri reduse.

Având arhiereasca binecuvântare a Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, conform rapoartelor lunare de activitate, CENTRUL DE CONSILIERE ȘI SPRIJIN – Serviciu social acordat în comunitate persoanelor adulte din cadrul Protopopiatului Oltenița a desfășurat în anul 2023, următoarele activități sociale:

 • Informare și consiliere socială;
 • Diagnoză socială, elaborare plan de intervenție, îndrumare către alte servicii, management de caz, monitorizare cazuri sociale, supervizare activități de asistență socială;
 • Activități de identificare a nevoii sociale individuale, familiale și de grup;
 • Activități de socializare și de petrecere a timpului liber:

 

Numărul activităților sociale  desfășurate : 25

Total beneficiari: 15 familii;

Buget: 48.600 lei din donații,  sponsorizări, colecte , fonduri proprii.

 

 

„Să nu-i uităm pe bătrânii noștri”

 

În data de 05 Mai 2023, Doamna Ioniță Gina Eugenia, asistentul social al Protopopiatului Oltenița, a vizitat  Căminul  pentru Persoane Vârstnice  ” Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din municipiul  Oltenița, unde le-a vorbit  beneficiarilor despre dobândirea vieții veșnice și modalitățile intrării în împărăția  cerurilor. De asemenea s-a citit din Sfânta Scriptură parabola tânărului bogat si tâlcuirea ei subliniind  faptul că  pentru a intra  în  Împărăția Cerurilor trebuie să trecem prin ușa cea strâmtă, să renunțăm la tot, și mai întâi  la noi înșine, să murim la toate. Adevărata noastră bogăție și singura este Dumnezeu. Domnul nu  osândește  bogăția în sine, dar pune problema naturii bogăției și a scopului ei. Dumnezeu este viu și ne cheamă la viața veșnică. El este „Izvorul vieții”. Iisus Hristos, Domnul nostru, dispune de viață, El o dă din belșug celor care vor să-și mântuiască sufletul.  Mântuirea  sufletului  este în cele din urmă  biruința vieții veșnice.

Din iubire pentru aproapele!

 

Atunci când observi un om că este nevoiaș, că suferă, nu ezita să îi întinzi o mână de ajutor. Cu siguranță are o poveste de viață care așteaptă să fie spusă cuiva ce are răbdare să asculte și suflet să ajute. Vremurile pe care le traversează societatea noastră sunt unele foarte grele, iar cei mai slabi dintre noi, de cele mai multe ori, nu pot ține pasul. De aceea, comunitatea trebuie să se implice, să îi sprijine pe cei în suferință, să împartă din puținul pe care îl au. Astfel în data de 18 Mai 2023, Centrul de Consiliere și Sprijin – Serviciu social acordat în comunitate persoanelor adulte din cadrul  Protopopiatului Oltenița reprezentat de preacucernicul părinte protopop dr. Necula  Marian a venit în ajutorul unei bătrâne care este foarte neajutorată datorită problemelor de sănătate dăruindu-i un mic ajutor financiar  și cuvinte de mângâiere . Aceasta duce o viață grea  datorită  lipsurilor materiale, financiare. Ea stă singura, nu deține o locuință, este divorțată iar copii nu o vizitează  și nu o ajută.

 

„Bucuria de a fi copil”

În fiecare an, în prima zi de vară , este celebrată Ziua Internațională a Copilului, prilej de a sărbători cea mai frumoasă perioadă din viața fiecărui om – copilăria, de a oferi sprijin copiilor, de a aprecia și iubi copiii și de a promova bunăstarea copiilor din toată lumea. Este ziua în care încercăm încă o dată să conștientizăm, că interesul pentru copil trebuie să fie unul prioritar și că  toții copiii au nevoie de sprijinul și atenția noastră zi de zi! Astfel, Centrul de Consiliere și Sprijin – Serviciul Social acordat în comunitate persoanelor adulte  din cadrul Protopopiatului  Oltenița  , reprezentată de Ioniță Gina Eugenia  a vizitat un număr de 15 familii cu venituri reduse și mulți copii, cărora le-au oferit daruri constând în pachete cu alimente și dulciuri. Prin această acțiune am vrut să aducem o rază de lumină, măcar pentru o clipă, în sufletul acestor copii minunați. Dumnezeu să le dăruiască sănătate și multe bucurii, iar mămicilor putere să îi crească cu înțelepciune, astfel încât întreaga lor viață să le fie asemenea unui cer senin”

 

Daruri de  Paști !

Cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paști, Centrul de Consiliere și Sprijin –  Serviciu social acordat în comunitate persoanelor adulte din cadrul Protopopiatului Oltenița  a organizat o acțiune social- filantropică prin care mai multe persoane provenite din familii aflate în situații de risc social care se  află în evidențele centrului, au primit daruri  constând în pachete cu alimente și produse alimentare specifice  perioadei, aducând totodată și un cuvânt de mângâiere cu ocazia patimilor și Învierii Mântuitorului nostru  Iisus Hristos. Cu zâmbetul pe buze și privirea senină, aceste familii așteptau aliniați în pragul ușii , ajutoarele de care au atâta nevoie. Desfășurarea acestor acțiuni au drept scop atât  oferirea unui suport  material și duhovnicesc acestor persoane, cât și dorința de a le întări că Biserica nu este nepăsătoare la problemele cu care aceștia se confruntă.

 

Tradiții în așteptarea Paștelui

Cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paști, Centrul de Consiliere și Sprijin –  Serviciu social acordat în comunitate persoanelor adulte din cadrul Protopopiatului Oltenița  în colaborare cu Școala Gimnazială nr.1   Căscioarele, au organizat un atelier de creație  unde elevii clasei a VII-a  îndrumați de pr. Ioniță Dănuț Dumitru  au încondeiat oua. În cadrul atelierelor de lucru am îmbinat lucrul cu jocul și cu discuții, punând accentul pe crearea unei atmosfere primitoare, atrăgătoare astfel produsul muncii lor reprezintă expresia bucuriei, a dragostei față de frumos și darul de suflet oferit cu generozitate cu prilejul marelui praznic al Învierii Domnului.

 

Excursie pentru copiii beneficiari din cadrul Birourilor de asistență socială ale protopopiatelor din județul Călărași

 

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte VINCENȚIU, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, joi, 06 iulie 2023, a avut loc o excursie organizată pentru 30 copii, beneficiari ai Birourilor de asistență socială din cadrul celor trei protopopiate din județul Călărași: Protopopiatul Călărași, Protopopiatul Oltenița și Protopopiatul Lehliu.  Acțiunea face parte din planurile de activități pentru anul 2023 și se înscrie în cadrul manifestărilor dedicate acestui an important pentru eparhia noastră, deoarece se împlinesc 30 de ani de la înființarea Episcopiei Sloboziei și Călărașilor. Excursia a fost o bucurie pentru toți participanții, itinerariul fiind următorul: Călărași – Oltenița – Lehliu – Slobozia și retur. Au fost vizitate următoarele obiective turistice din Slobozia: Mănăstirea Sf. Voievozi , Catedrala Episcopală “Înălțarea Domnului”, Muzeul Național al Agriculturii și Mănăstirea Balaciu din județul Ialomița. În bisericile vizitate, copiii s-au rugat, au înălțat cântări bisericești, au admirat picturile și s-au bucurat de frumusețile locurilor.  La muzeu, copiii au admirat piesele și exponatele care datează din secolul al XVIII-lea: mașini agricole, unelte și piese specifice agriculturii și meșteșugurilor tradiționale, cunoscându-i mai bine pe românii de odinioară, cum lucrau pământul, cum găteau, cum se îmbrăcau și cu ce se îndeletniceau. Toți participanții au servit masa la Seminarul Teologic Ortodox Sf. Ioan Gură de Aur  din Slobozia. Copiii, alături de însoțitori,  s-au bucurat de obiectivele turistice vizitate și au socializat pe toată durata zilei iar la sfârșit au mărturisit că s-au simțit foarte bine. Cu smerenie, mulțumim Preasfințitului Părinte Vincențiu că a binecuvântat această activitate, Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași pentru asigurarea transportului, precum și tuturor celor care ne-au sprijinit în organizarea și desfășurarea ei.

 

Să mergem la scoală !

 

În preajma începerii noului an școlar, Centrul de Consiliere și Sprijin – Serviciu social acordat în comunitate persoanelor adulte din cadrul Protopopiatului Oltenița reprezentat de doamna Ioniță Gina Eugenia,  a venit în sprijinul  părinților nevoiași care se află în imposibilitatea de a-și trimite copilul la școală, dăruindu-le câte un ghiozdan complet echipat spre a fi de folos noului an școlar care tocmai a început. De asemenea asistentul social i-a îndemnat pe copiii să învețe bine, pentru ca, prin învățătură și prin profesia  pe care și-o vor alege, să treacă mai ușor prin greutățile vieții și să devină un sprijin pentru familiile lor.

 

 

Un gând bun de Crăciun

În data de 22 Decembrie 2023, Moș Crăciun a venit în Protopopiatul Oltenița să aducă fericire și multă bucurie pe chipurile a 40 de copilași care provin din familii foarte sărace, dăruindu-le acestora hăinuțe, dulciuri, fructe, alimente și multe jucării.  Acest lucru a fost posibil datorită profundei implicări a Centrului de Consiliere si Sprijin  – Serviciu social acordat în comunitate persoanelor adulte din cadrul Protopopiatului Oltenița reprezentat de doamna  Ioniță Gina Eugenia și a copiilor cu suflete mari care au ales să bucure aceste suflete nevinovate, donând tot ce s-a putut pentru cei mici și  realizând  această serbare plină de aleasă încărcătură emoțională. De asemenea, preacucernicul părinte Necula Cristian de la parohia Sf. Nicolae Oltenița, s-a ocupat de partea artistică, coordonând un grup de 21 copiii care ne-au bucurat cu poezii specifice Postului Crăciunului și colinde menite să le bucure sufletele și inimile copiilor care au luat parte la această activitate socială.

 

RAPORT ANUAL

2022

 

În baza licenței de funcționare seria LF Nr. 0010295, CENTRUL DE CONSILIERE ȘI SPRIJIN – Serviciu social acordat în comunitate persoanelor adulte este autorizat să funcționeze pe o perioadă de 5 ani, de la data de 03.01.2022 până la data de 02.01.2027 având o capacitate de 15 beneficiari, respectiv familii vulnerabile aflate în risc de dezintegrare/monoparentale și familii aflate în risc de sărăcie și excluziune socială cu venituri reduse.

Având arhiereasca binecuvântare a Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, conform rapoartelor lunare de activitate, CENTRUL DE CONSILIERE ȘI SPRIJIN – Serviciu social acordat în comunitate persoanelor adulte din cadrul Protopopiatului Oltenița a desfășurat în anul 2022, următoarele activități sociale:

 • Informare și consiliere socială;
 • Diagnoză socială, elaborare plan de intervenție, îndrumare către alte servicii, management de caz, monitorizare cazuri sociale, supervizare activități de asistență socială;
 • Activități de identificare a nevoii sociale individuale, familiale și de grup;
 • Activități de socializare și de petrecere a timpului liber:

 

Numărul activităților sociale  desfășurate : 15

Total beneficiari: 15 familii;

Buget: 17907  lei din donații,  sponsorizări, colecte , fonduri proprii.

 

Atelier de creație  „8 Martie – Ziua mamei”

Mama, este cuvântul rostit azi cu bucurie și cu emoție atât de cei mici, cât și de adulți, pentru că iubirea față de ea, este la fel de mare, indiferent de vârstă.  Astfel, în data de 8 martie 2022, Centrul de Consiliere și Sprijin –  Serviciu social acordat în comunitate persoanelor adulte din cadrul Protopopiatului Oltenița  în colaborare cu G.P.N Nr.5 ,, Spiru Haret ” din municipiul Oltenița  a organizat o activitate socio-educativă.  În cadrul acestei activități, copiii Grădiniței coordonați de doamna educatoare Anca Crețu s-au străduit să facă cea mai frumoasă felicitare  pe care le-au dăruit cu multă bucurie și emoție tuturor mămicilor cat și bunicilor. Prin derularea acestei activități am adus zâmbetul pe buzele acestor copii  care s-au bucurat de tot ceea ce au realizat .

 

Bucuria  darului  în Protopopiatul Oltenița

Mâinile întinse reprezintă dureroasele nevoi ale lumii – foamea duhovnicească, foamea trupească, la  a căror alinare suntem chemați să ajutăm prin ceea ce dăm, pentru că milostenia deschide mâna lui Dumnezeu. Astfel,  în data de 19  iulie 2022, Centrul de Consiliere și Sprijin – Serviciu social acordat în comunitate persoanelor adulte din cadrul  Protopopiatului Oltenița a ajutat 2 familii care se confruntă cu probleme materiale, familii numeroase, cu copii mulți, văduve și bătrâni, prin dăruirea unor alimente și îmbrăcăminte, cu speranța că îi va face să uite de neputință și amărăciune măcar pentru câteva clipe prin aducerea la cunoștință Cuvântul lui Dumnezeu și prin consilierea socială oferită de asistentul social.

 

 

 

Târgul anual al Municipiului Oltenița – Bucuria copiilor

Centrul de Consiliere și Sprijin – Serviciul social acordat în comunitate persoanelor adulte  al Protopopiatului Oltenița a desfășurat o activitate de socializare și petrecere a timpului liber unde împreună cu 10  de copii, beneficiari ai centrului, însoțiți de doamna asistent social Ioniță Gina Eugenia au participat la Târgul Anual al  Municipiului  Oltenița. Totodată copiii au avut parte și de un dar dulce la o cofetărie din apropiere, unde au fost serviți cu prăjituri și suc. Această activitate i-a făcut pe copiii, aflați în dificultate să uite pentru o clipă de problemele pe care le au.

 

,,Bucuria de a dărui”

 

La începutul Postului Mare, Centrul de Consiliere și Sprijin –  Serviciu social acordat în comunitate persoanelor adulte din cadrul Protopopiatului Oltenița  a organizat  o acțiune social- filantropică prin care mai multe persoane provenite din familii aflate în situații de risc social care se  află în evidențele centrului, au primit daruri materiale constând în produse alimentare, haine si jucării,  aducând totodată și un cuvânt de mângâiere. Cu zâmbetul pe buze și privirea senină, aceste familii așteptau aliniați în pragul ușii , ajutoarele de care au atâta nevoie. Desfășurarea acestor acțiuni au drept scop atât  oferirea unui suport  material și duhovnicesc acestor persoane cât și dorința de a le întări că Biserica nu este nepăsătoare la problemele cu care aceștia se confruntă.

 

 

 

Ziua  Națională  a  Portului  Tradițional din România

 

Într-o atmosferă de sărbătoare, cu emoție în suflet, copiii Grădiniței nr.5 ,, Spiru Haret” din municipiul Oltenița coordonați de doamnele educatoare și în colaborare cu Centrul de Consiliere și Sprijin –  Serviciu social acordat în comunitate persoanelor adulte din cadrul Protopopiatului Oltenița, au marcat Ziua Națională a Portului Tradițional din România, printr-un program artistic cu cântece, poezii și dansuri populare românești. Cei mici au realizat și o expoziție cu motive populare. Aceasta activitate a avut ca scop să evidențieze valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiționale specifice fiecărei zone. La final toți copiii au primit din partea Protopopiatului Oltenița cate o iconiță.

 

 

Săptămâna  milei creștine

După îndemnul Mântuitorului nostru Iisus Hristos ,, Căci flămând am fost și Mi-ați dat să mănânc; însetat am fost și Mi-ați dat să beau; străin am fost și M-ați primit” ( Matei 25, 35). Astfel în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului, Biroul de Asistență Socială din cadrul Protopopiatului Oltenița reprezentat de doamna Ioniță Gina Eugenia a împărțit pachete cu alimente unor persoane vârstnice aflate în stare de neputință și boală, oferindu-le totodată  și un cuvânt de mângâiere, aducând în inimile acestora un strop de bucurie,  ușurându-le oricât de  puțin povara grea a singurătății.  Nădăjduim că prin aceste acțiuni să sensibilizăm cât mai multe persoane, astfel încât Săptămâna milei creștine să devină o tradiție și să poată bucura cât mai multe suflete.

 

 

Ajutor la început de an școlar

 

În săptămâna premergătoare a începerii noului an școlar, Centrul de Consiliere și Sprijin – Serviciu social acordat în comunitate persoanelor adulte din cadrul Protopopiatului Oltenița  la inițiativa P.C .Pr. Dr. Protopop Necula Marian, a venit în sprijinul copiilor proveniți din familii cu venituri mici și care se află în imposibilitatea de a-și trimite copilul la școală, oferindu-le câte un ghiozdan complet echipat cu rechizitele necesare derulării procesului instructiv- educativ. De asemenea copiii au primit și povețe de încurajare la început de an școlar, îndemnându-i  să asculte de profesorii și părinții și să obțină rezultate cât mai bune la învățătură. Această activitate a avut scopul de a-i încuraja  pe copii să studieze și să privească școala cu entuziasm.

 

 

„Un gând bun de Crăciun”

Vineri, 20.12.2022, a avut loc a șasea ediție a campaniei ,,Un gând bun de Crăciun’’ care a avut loc în sala de ședințe a Protopopiatului Oltenița, unde Centrul de Consiliere si Sprijin – Serviciul social acordat în comunitate persoanelor adulte, la inițiativa preacucernicului părinte protopop Necula Marian și prin strădania doamnei  Ioniță Gina Eugenia, asistent social, au reușit să împartă zâmbete pe fețele triste ale unor copii care provin din familii nevoiașe. Copiii au luat parte la o serbare de Crăciun ca în povești, cu colinde, cu Moș Crăciun, unde aceștia au împărțit cadouri, fructe, dulciuri și jucării.

 

RAPORT ANUAL

2021

 

În baza licenței de funcționare seria LF Nr. 0010295, CENTRUL DE CONSILIERE ȘI SPRIJIN – Serviciu social acordat în comunitate persoanelor adulte este autorizat să funcționeze pe o perioadă de 5 ani, de la data de 03.01.2022 până la data de 02.01.2027 având o capacitate de 15 beneficiari, respectiv familii vulnerabile aflate în risc de dezintegrare/monoparentale și familii aflate în risc de sărăcie și excluziune socială cu venituri reduse.

Având arhiereasca binecuvântare a Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, conform rapoartelor lunare de activitate, CENTRUL DE CONSILIERE ȘI SPRIJIN – Serviciu social acordat în comunitate persoanelor adulte din cadrul Protopopiatului Oltenița a desfășurat în anul 2021, următoarele activități sociale:

 • Informare și consiliere socială;
 • Diagnoză socială, elaborare plan de intervenție, îndrumare către alte servicii, management de caz, monitorizare cazuri sociale, supervizare activități de asistență socială;
 • Activități de identificare a nevoii sociale individuale, familiale și de grup;
 • Activități de socializare și de petrecere a timpului liber:

 

Numărul activităților sociale  desfășurate : 12

Total beneficiari: 15 familii;

Buget: 18500  lei din donații,  sponsorizări, colecte , fonduri proprii.

 

Veniți de luați lumină!

 

În data de 30  martie  2018, Centrul de Consiliere și Sprijin – Serviciu social acordat în comunitate persoanelor adulte din cadrul Protopopiatului Oltenița a organizat un  atelier de creație  cu un grup de copiii beneficiari ai centrului îndrumați de doamna asistent social  Ioniță Gina Eugenia  unde copiii  au încondeiat ouă,  au pictat icoane.

 

În cadrul atelierului  de lucru am îmbinat lucrul cu jocul și cu discuții, punând accentul pe crearea unei atmosfere primitoare, atrăgătoare astfel produsul muncii lor reprezintă expresia bucuriei, a dragostei față de frumos și darul de suflet oferit cu generozitate cu prilejul marelui praznic al Învierii Domnului.

 

 

Vizită la Muzeul Civilizației Gumelnița din Municipiul Oltenița

 

Pentru a marca  Ziua Internațională a Muzeelor, Centrul de Consiliere și Sprijin – Serviciu social acordat în comunitate persoanelor adulte coordonat de Biroul de Asistență Socială din cadrul  Protopopiatului Oltenița în colaborare cu Școala Gimnazială ,, Spiru Haret” din municipiul Oltenița, au desfășurat o activitate socială, unde elevii clasei a I-a îndrumați de doamna învățător Stoican Dorina și doamna învățător Fărcășanu Mihaela, au  vizitat muzeul Civilizației Gumelnița și au participat la expoziția de antropologie socială  „ Elevul în comunism”, care a avut loc la Turnul de Apă din municipiul Oltenița. Această activitate a avut  ca scop stimularea interesului elevilor pentru cunoașterea istoriei dar și implicarea  acestora în valorificarea  patrimoniului cultural. La sfârșitul acțiunii,  fiecare elev a primit din partea Centrului de Consiliere și Sprijin – Serviciu social acordat în comunitate persoanelor adulte câte o iconiță și dulciuri.

 

Ziua Copilului sărbătorită de Protopopiatul Oltenița

 

Mântuitorul nostru Iisus Hristos a spus  „Lăsați copiii să vină la Mine  și nu-i opriți, căci a unora ca aceștia este împărăția lui Dumnezeu.”

Cu ocazia zilei de 1 iunie, când toți sărbătorim ziua copilului, Centrul de Consiliere și Sprijin – Serviciul social acordat în comunitate persoanelor adulte  din cadrul Protopopiatului  Oltenița reprezentat de doamna Ioniță Gina Eugenia,  a organizat o activitate social –filantropică unde un număr de 10 copiii beneficiari ai centrului au vizitat muzeul din cadrul Protopopiatului Oltenița,  urmând apoi să ia parte și de un dar dulce la o cofetărie din apropiere, unde au fost serviți cu prăjituri și suc. La sfârșitul activității, fiecare beneficiar au primit și pachete cu alimente și îmbrăcăminte.

 

 

Crăciunul pentru toți

 

 

Cântecul colindătorilor care au trecut pragul Căminului de Persoane Vârstnice din municipiul Oltenița vestind Nașterea Mântuitorului a umplut de bucurie sufletul bunicilor îngrijiți în această instituție. Pentru ca bucuria să fie completă, in data de 22 decembrie 2021, Centrul de Consiliere și Sprijin – Serviciu social acordat în comunitate persoanelor adulte din cadrul Protopopiatului Oltenița  a organizat tradiționala serbare  care a cuprins un program de colinde și o scenetă  susținut de elevii Școlii Gimnaziale numărul 1 din comuna Chirnogi coordonați de către preacucernicul părinte Ioniță Dănuț Dumitru.  Evenimentul a fost primit cu foarte multă căldură și bucurie de către toți cei prezenți, într-o atmosferă de pace și gânduri bune . La sfârșitul programului, doamna Ioniță Gina Eugenia le-a oferit tuturor seniorilor  câte un calendar din partea Sfintei Episcopii a Sloboziei și Călărașilor.