Prima paginăDespre noiProceduriRegulamentRapoarteDocumenteMediaLegislațieContact
PROCEDURI DE LUCRU CU BENEFICIARUL
Membrii, colaboratorii, angajaţii şi voluntarii Asociaţiei Socio-Culturale Matei Basarab urmează anumite proceduri de lucru în relaţia cu beneficiarii:
Procedura de identificare a nevoii sociale:
– primirea şi înregistrarea solicitării
– programarea efectuării evaluării iniţiale
– evaluarea iniţială
– înregistrarea cazului în documentele interne, cu menţionarea rezoluţiei:
– începerea evaluării detaliate sau, după caz:
– închiderea cazului, prin referirea cazului către alte instituţii,
– în situaţia în care se stabilesc numai măsuri de informare, acestea se acordă pe loc şi se închide cazul.
Solicitarea de acordare de servicii poate fi făcută:
Identificarea nevoii sociale se face printr-o evaluare iniţială, în maximum 3 zile de la primirea solicitării şi, în situaţia în care se recomandă evaluarea detaliată, aceasta are loc în maximum 10 zile lucrătoare.
Identificarea nevoii sociale prin evaluarea detaliată se face la domiciliul persoanei, unde se realizează o anchetă socială, fiind solicitaţi să răspundă atât persoane din familie cât şi din comunitate (preot, medic, cadre didactice, primar sau asistent social de la primărie, vecini, rude). Dacă este cazul, se contactează şi medicul specialist.
Rezultatul evaluării detaliate este consemnat într-un raport de evaluare şi este făcut cunoscut beneficiarului, care îl semnează. Raportul de evaluare detaliată este avizat de coordonatorul centrului.
Procedura de colaborare cu grupurile de sprijin/voluntari din comunitate
Asociaţia are create sau va crea, acolo unde nu există, grupuri de sprijin a beneficiarilor formate din voluntari, care pot fi preot (în cazul beneficiarilor de credinţă ortodoxă) şi, după caz, cadre didactice, asistentul social de la primărie, alte persoane din comunitate. În cazul beneficiarilor de altă credinţă se consultă beneficiarul dacă doreşte colaborarea echipei cu persoane din cultul de care aparţine.
Asistentul social are obligaţia de a contacta preotul sau alt membru al grupului de sprijin şi de a-l informa cu privire la beneficiarii noi din comunitate. De asemenea, asistentul social colaborează cu membrii grupurilor de sprijin în activităţile de identificare a nevoii, evaluare, consiliere, monitorizare şi închidere a cazului.
Procedura de informare despre drepturi şi obligaţii
Informarea despre drepturi şi obligaţii se acordă pe loc sau pe parcursul colaborării cu beneficiarul.
Informarea se acordă fie la domiciliul beneficiarului, fie la sediul Centrului de consiliere şi sprijin şi se consemnează în fişa individuală a beneficiarului.
Procedura de acordare a consilierii sociale
Consilierea socială se realizează pe baza planului personalizat de consiliere (PPC), întocmit de către responsabilul de caz împreună cu echipa centrului şi cu consultarea şi acceptul beneficiarului. Odată stabilit planul personalizat de consiliere, se încheie un contract de servicii cu beneficiarul, în care se stipulează drepturile şi responsabilităţile reciproce. Consilierea are loc prin discuţii directe, la sediul Centrului sau la domiciliul beneficiarului. Beneficiarul se poate adresa şi telefonic responsabilului de caz.
Responsabilul de caz trimite planul personalizat de consiliere responsabilului de caz din cadrul DGASPC şi, lunar sau la cerere, raport despre evoluţia cazului.
Procedura de intervenţii de urgenţă
Intervenţiile de urgenţă realizate în vederea reducerii efectelor situaţiilor de criză se stabilesc împreună cu beneficiarul, în planul de servicii şi contractul de servicii, acordându-se prioritate implicării beneficiarului în depăşirea situaţiei de dificultate în care se află. Criteriile de intervenţie sunt stabilite astfel încât:
– să răspundă unei nevoi sociale reale
– să fie realiste, adică realizabile în condiţiile de timp şi de resurse existente
– să nu existe discriminări în funcţie de criterii subiective: etnie, religie, condiţie socială, etc.
Se consemnează în fişa individuală a beneficiarului modalitatea de realizare a intervenţiilor de urgenţă şi eventualele probleme sau schimbări apărute.
Procedura de selectare a beneficiarilor
Dintre serviciile sociale cu caracter primar, se răspunde tuturor solicitărilor pentru activităţile de:
– identificare a nevoii sociale
– informare despre drepturi şi obligaţii.
În cazul în care, în urma identificării nevoii sociale, se constată că aceasta este reală şi necesită mai mult decât activitatea de informare, atunci:
– se analizează dacă problema intră în competenţa echipei de lucru a asociaţiei sau necesită trimiterea la o evaluare complexă realizată de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului;
– în situaţia în care se decide că, cel puţin parţial, o parte din nevoia socială intră în competenţa asociaţiei, atunci cazul este luat în evidenţa asociaţiei.
În această situaţie se analizează, cumulat, specificul cazului, starea de dificultate şi resursele de care dispune asociaţia sau pe care le poate mobiliza pentru rezolvarea cazului respectiv; în această analiză nu se operează nici o discriminare pe bază de etnie, condiţie socială, religie sau alte criterii discriminatorii. În funcţie de concluziile obţinute, avem 3 variante de lucru:
În situaţia în care beneficiarul s-a aflat în evidenţa noastră într-un program încheiat (cazul este încheiat), şi se adresează cu noi solicitări, poate beneficia de acestea dar, pe cât posibil, serviciile oferite nu implică ajutor material, pentru a evita crearea dependenţei de sistem sau încurajarea cerşetoriei, cu excepţia situaţiilor de urgenţă.
Modalităţi de implicare a beneficiarilor în activităţile desfăşurate
Beneficiarii sau părinţii lor, în cazul copiilor, sunt implicaţi:
– în luarea deciziei cu privire la planul de servicii;
– în implementarea planului de servicii;
– în stabilirea modalităţilor de contact cu asociaţia, după încetarea intervenţiei, dacă este cazul, sau cu membrii grupului de sprijin din comunitate.
În cazul în care condiţiile stabilite de comun acord nu sunt respectate de către beneficiari, asociaţia poate hotărî sistarea asistenţei. Exemplu: în cazul în care s-a stabilit acordarea unor ajutoare materiale şi părinţii le dau o altă destinaţie decât cea în folosul beneficiarului (le vând, le schimbă pe alcool, etc.).
Proceduri de control al gradului de satisfacţie a beneficiarilor
Gradul de satisfacţie al beneficiarului se evaluează la fiecare întâlnire cu acesta, prin observaţie şi discuţii libere, de membrii echipei sau de membrii grupului de sprijin din comunitate. În cazul în care se impun modificări ale planului de servicii, fie datorită apariţiei unor schimbări neprevăzute, fie datorită unor alte situaţii neluate iniţial în considerare, acestea se pot face, fie la propunerea beneficiarului, fie la propunerea responsabilului de caz al centrului, fie la propunerea unui membru al grupului de sprijin şi se stabilesc de comun acord.
Se înregistrează în fişa individuală a beneficiarului toate observaţiile cu privire la gradul de satisfacţie faţă de serviciile primite.
Proceduri de control a calităţii serviciului
Calitatea serviciului este evaluată:
– trimestrial, printr-o raportare prezentată Consiliului de administraţie şi, conform HG 1024/2004, prin raportul comunicat Direcţiei Generală de Muncă, Solidaritate Socială şi Familie Ialomiţa
– anual, prin raportarea prezentată Adunării Generale
– lunar, în şedinţele de lucru cu personalul şi prin consultarea membrilor grupurilor de sprijin
– operativ, prin monitorizarea cazului, ca punct inclus în planul de servicii şi la închiderea cazului.
Instrumente de lucru cu beneficiarii
Intrați în legătură cu noi!
Str. Episcopiei, nr. 2, Slobozia, jud. Ialomița
0243.231.154