Paraclisul Episcopal „Sfântul Mare Mucenic Mina” are de astăzi o nouă Axioniță
Sfânta Icoană a Maicii Domnului „Trihirussa” a fost sfințită miercuri, 12 aprilie 2023, de către Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, după terminarea Sfintei Liturghii săvârșită de preacucernicul părinte consilier Florin Ionescu.
Slujba de sfințire a fost săvârșită în Biserica Paraclis Episcopal „Sfântul Mare Mucenic Mina” din curtea Centrului Eparhial la care au participat preacucernici părinți consilieri și ostenitori ai Centrului Eparhial.
Preasfințitul Părinte Vincențiu a binecuvântat cu apă sfințită Axionița, care va rămâne, de astăzi, în Paraclisul Episcopal.
Icoana Maicii Domnului „Trihirussa” – cea mai cunoscută „jertfă” din Ortodoxie
Cea mai cunoscută „jertfă” din Ortodoxie este icoana Maicii Domnului „Trihirussa” (scrisă și „Tricherousa”).
Conform tradiției, Sfântului Ioan Damaschin i-a fost tăiată mâna dreaptă ‒ pentru că ținea cuvântări și scria apologii pentru apărarea icoanelor, în perioada iconoclastă. Spre seară, luând mâna tăiată, Sfântul Ioan s-a așezat înaintea icoanei Maicii Domnului, o zestre de mare preț a familiei sale și a început a se ruga Maicii Domnului din adâncul inimii, ca să-l vindece.
După rugăciune îndelungată, Sfântul Ioan a adormit și a avut un vis în care Preasfânta Născătoare de Dumnezeu s-a întors spre el, promițându-i vindecare rapidă. Când s-a trezit din somn, Sfântul Ioan a constatat că mâna lui era nevătămată.
În semn de recunoștință pentru minunea săvârșită de Maica Domnului prin icoana sa, Sfântul Ioan Damaschin a lipit pe icoana Maicii Domnului o mână din argint, o „jertfă” care dă impresia că Maica Domnului are o a treia mână. Din acest motiv, această icoană a Maicii Domnului mai este cunoscută sub numele de Icoana Maicii Domnului „cu trei mâini” sau Icoana Maicii Domnului „a Sfântului Ioan Damaschin”.
Icoana originală se află în Mănăstirea Hilandar din Muntele Athos. O copie făcătoare de minuni a icoanei este așezată în Paraclisul Mănăstirii Neamț, fiind adusă aici de către Sfântul Paisie de la Neamț.
Sursa: Doxologia.ro



















