Noutăți

Marșul pentru viață – 2022 în Episcopia Sloboziei și Călărașilor

Marșul pentru viață – 2022, aflat la cea de-a XII-a ediție națională,s-a desfășurat în aproximativ 150 de localități din România și Republica Moldova sâmbătă, 26 martie 2022 și a avut tema Egalitate, echitate și sprijin – din prima secundă și întreaga viață.

La nivel național, aceste manifestări nu au avut un organizator unic, ci în fiecare oraș sau localitate există organizatori locali, care reprezintă diferite instituții și organizații pro-viață locale. Astfel, în Episcopia Sloboziei și Călărașilor, fiecare protopopiat dintre cele 6 a organizat Marșul pentru viață – 2022 în funcție de resursele și condițiile locale.

Protopopiatul Slobozia a organizat Marșul pentru viață între orele 14:00-16:30, pe esplanada Centrului Cultural UNESCO Ionel Perlea din Municipiul Slobozia.

 Credincioșii din parohiile aferente Protopopiatului Slobozia, care și-au exprimat dorința de a participa la Marșul pentru viață, precum și tinerii prezenți la eveniment, au lucrat în prealabil sub coordonarea preoților și a profesorilor de religie diverse materiale prin care și-au manifestat susținerea activă a evenimentului la care au participat aproximativ 900 de persoane.

Protopopiatul Slobozia a notificat în prealabil Primăria Slobozia, Inspectoratul Județean de Jandarmi Ialomița și Consiliul Județean Ialomița, privind acțiunea, invitând reprezentanții acestor instituții să se implice activ în desfășurarea evenimentului. Din partea Centrului Cultural UNESCO Ionel Perlea și a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ialomița, Protopopiatul Slobozia s-a bucurat de o susținere deosebită, având la dispoziție nu numai spațiile de desfășurare a evenimentului, ci și mijloace și suport tehnic pentru o bună organizare.

Pe esplanada Centrului Cultural UNESCO Ionel Perlea a fost săvârșită slujba de Te Deum de către PC Pr. protopop Cioranu Laurențiu, PC Pr. inspector școlar pentru Religie Ion Marian și PC Pr. Chiriță Valentin de la Parohia Sfântul Evanghelist Matei ­– Slobozia, iar răspunsurile la strană au fost date de către membrii Coralei Sfântul Mare Mucenic Mina a Protopopiatului Slobozia.

A urmat cuvântul pc protopop, prin care s-a evidențiat importanța conservării vieții în cadrul familiei tradiționale, apoi au evoluat pe scenă Corala Sfântul Mare Mucenic Mina – a Protopopiatului Slobozia, precum și copiii din grupurile de cateheză: Speranța – Parohia Nașterea Maicii Domnului – Slobozia; Ionel Perlea – Parohia Ograda; Biserica Albastră ­– Parohia Amara II; Roua Bărăganului – Parohia Ciulnița; Serafimii – Parohia Sf. Ev. Matei Slobozia; Grâușor de Bărăgan – Parohia Mărculești; Ansamblul folcloric Doina Bărăganului al CJCPCT Ialomița.

       Totodată, în cadrul evenimentului s-au desfășurat ateliere de face-painting, desen și alte jocuri specifice realizate sub supravegherea profesorilor din municipiul Slobozia, dar și din localitățile limitrofe. Spectacolul a fost moderat de doamna Clementina Tudor, manager al Centrului Cultural UNESCO Ionel Perlea.

        Prin Biroul de Asistență Socială al Protopopiatului Slobozia, în colaborare cu Comitetele Parohiale ale parohiilor din Municipiul Slobozia, s-au distribuit tuturor celor prezenți produse de patiserie și răcoritoare, dar și materiale specifice mesajului promovat: pliante, baloane și bannere.                                                                                  

     Protopopiatul Urziceni a organizat Marșul pentru viață – 2022 la catedrala Sfinții Împărați Constantin și Elena din Urziceni, începând cu ora 15:00, manifestare la care au participat aproximativ 500 de persoane de diferite vârste, din Municipiul Urziceni, dar si din localitățile din împrejurimi, preoții protopopiatului, elevi de la școlile din Municipiu însoțiți de profesorii de religie, pentru a susține familia tradițională și importanța ei în societate.

      Slujba de Te Deum a fost săvârșită pe esplanada catedralei Sfinții Împărați Constantin și Elena – Urziceni de Părintele Protopop Berbec Aurel, împreună cu părintele secretar Ghiaur Andrei-Gabriel și părintele Ivăneț Răzvan – Adrian de la Parohia Adâncata. După rugăciunile de mulțumire și pentru pacea lumii, părintele protopop Aurel Berbec a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat importanța ființei umane chiar din stadiul embrionar.

      La final, copiii prezenți au ilustrat în culori, prin desen pe asfalt, frumusețea vieții și vioiciunea copilăriei. Prin această manifestare a marșului pentru viață, celor prezenți le-a fost transmis mesajul că viața reprezintă cel mai de preț dar făcut oamenilor de către Dumnezeu. Toți copiii prezenți au primit baloane inscripționate cu mesaje pro-viață, materiale de promovare și explicare a acestei acțiuni, dulciuri și băuturi răcoritoare.

      În Protopopiatul Fetești, Marșul pentru viață – 2022 a fost organizat în parcul de lângă Catedrala Sfânta Treime – Fetești, ce s-a desfășurat între orele 16:00 – 18:00 și la care au participat peste 300 de persoane, credincioși, elevi, profesori de religie, și preoți.

       Preacucernicul preot Marian Pătărlăgeanu a oficiat slujba de Te Deum alături de PC Pr. Brateș Alexandru de la Parohia Fetești – Dudești și de PC Pr. Păun Mihail de la Catedrala Sfânta Treime – Fetești. După slujba de Te Deum, pc protopop a rostit un cuvânt celor prezenți cu ocazia evenimentului, subliniind importanța vieții, încă din momentul conceperii.

      După slujba Te Deum-ului, grupurile catehetice ale parohiilor au susținut diferite activități artistice precum desene pe asfalt, intonări de cântece și recitaluri de poezii tematice, în parcul din proximitatea Catedralei Sfânta Treime din Fetești.

      Protopopiatul Călărași a organizat Marșul pentru viață – 2022 la biserica Parohiei Sfinții Împărați Constantin și Elena – Volna din Municipiul Călărași, între orele 15:00 – 17:30, unde au participat credincioși, copii, profesori de religie, preoți, dar și domnul Marius Dulce, primar al Municipiului Călărași.

Acțiunea ce a reunit aproximativ 400 de participanți a debutat cu oficierea slujbei de Te Deum, săvârșită de către PC Pr. protopop Vasile Viorel Dinu, PC Pr. inspector de Religie Mișu Gabriel Spiroiu, și PC Pr. Laurențiu Marian Dobre, secretar al Protopopiatului Călărași.

După oficierea slujbei de Te Deum, la finalul căreia au fost rostite rugăciunile de mulțumire și pentru pacea lumii, PC protopop Vasile Viorel Dinu a evidențiat că ,,Biserica nu poate milita pentru interzicerea la nivel de lege a avortului, dar ceea ce poate face, prin vocea preoților și a mirenilor, este să proclame adevărul revelat că Dumnezeu nu este Dumnezeul morților, ci al viilor (Matei 22, 32).

După cuvântul părintelui protopop, grupurile catehetice ale parohiilor Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Municipiul Călărași au susținut un mic recital de cântece dedicate familiei creștine.

La final, toți copiii participanți la acest eveniment au desfășurat diferite jocuri interactive și au desenat cu cretă colorată pe asfalt.

       În Protopopiatul Oltenița Marșul pentru viață – 2022 a fost organizat în incinta Catedralei Sfântul Nicolae din Municipiul Oltenița, începând cu ora 14:00, și au participat preoți din Protopopiatul Oltenița, profesori de religie, copii și credincioși din Municipiul Oltenița și din localitățile învecinate, în număr aproximativ de 400 de persoane.

      Acțiunea a început cu oficierea Slujbei de Te Deum săvârșită de PC Pr. protopop Marian Necula, împreună cu PC Pr. secretar Daniel Ciobanu, PC Pr. secretar II Cristian Necula, PC. Pr. Adrian Postolea – Parohia Chirnogi, PC Pr. Dănuț Ioniță – Parohia Chirnogi, și PC Pr. Constantin Dociu – Parohia Nuci, iar răspunsurile la strană au fost date de Corala Sfântul Antim Ivireanul a Protopopiatului Oltenița, dirijată de domnul Andrei Predescu.

     După slujba de Te Deum, Corul de copii Sfântul Alexandru al Catedralei din Oltenița, condus de preotul Cristian Necula și Corala Sfântul Antim Ivireanul condusă de Andrei Predescu au susținut concertul Alege Viața. Piesele muzicale interpretate de cele două grupuri corale au evidențiat rolul mamei în cadrul familiei tradiționale, legătura de neînlocuit dintre mamă și copil, precum și Modelul de mamă și femeie pe care umanitatea întreagă trebuie să îl găsească în Preasfânta Născătoare de Dumnezeu și pururea Fecioară Maria.

      Totodată, în cadrul momentului artistic, două eleve ale Colegiului Neagoe Basarab din Oltenița, Năstase Denisa Maria și Zorzor Irina au recitat 2 poezii dedicate mamelor.

       În încheierea Marșului pentru viață – 2022, PC Pr. protopop Marian Necula a atras atenția asupra situației alarmante în care se găsește societatea românească și lumea întreagă în ceea ce privește raportarea omului contemporan la viață, evidențiind evenimentele petrecute în Ucraina care sunt un afront adus dreptului la viață, precum și statisticile din ultima vreme care arată că în ultimii 15 ani în România au fost făcute 18 milioane de avorturi, aproximativ populația actuală a țării noastre.

       Protopopiatul Lehliu a organizat Marșul pentru viață – 2022 la biserica Parohiei Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Lehliu Gară, în intervalul orar 13:30 – 16:00, în conformitate cu Protocolul încheiat cu autoritățile locale. După săvârșirea slujbei de Te Deum în sfântul locaș, sub protia PC Pr. protopop Mihail Zotta, a urmat rostirea unui cuvânt de învățătură din partea preacucerniciei sale, către toți cei aproximativ 150 de participanți, preoți, profesori de religie, credincioși și copii. Momentul festiv s-a încheiat cu o mărturie artistică a copiilor, ca o dovadă scrisă pentru adulți, că sunt dispuși să iubească familia, viața și pacea între oameni.

      Astfel, în ziua de sâmbătă, 26 martie 2022, la nivelul Eparhiei Sloboziei și Călărașilor, cu prilejul desfășurării Marșului pentru viață – 2022 cu tema Egalitate, echitate și sprijin – din prima secundă și întreaga viață au participat aproximativ 2.650 de persoane, copii, credincioși, profesori de religie și preoți, iar evenimentele individuale desfășurate la nivelul fiecăruia dintre cele 6 protopopiate s-au desfășurat în ordine, prin implicarea preoților, coordonați de responsabilii de cercuri pastorale, Biserica locală a Eparhiei Sloboziei și Călărașilor împlinindu-și scopul cu prilejul acestui eveniment, anume acela de a insista pentru grija și responsabilitatea de care părinții trebuie să dea dovadă în nașterea, creșterea și educarea copiilor, iar copiii fiind îndemnați să-și păstreze nealterată nevinovăția specifică vârstei, dragostea și respectul pentru părinți, aproape și creația lui Dumnezeu.


Distribuie:

Cele mai recente articole

Aplicații puse la dispoziție

Toate
Știri
Transmisiuni
Unelte
Cereri și Formulare
Îndrumător
Publicații
Din Arhive
Colinde TV
Colinde TV
Filme
Filme
Știri Seminar și Asociații
Știri Seminar și Asociații
Calendar Ortodox și Citiri Zilnice
Calendar Ortodox și Citiri Zilnice
Pelerini în Eparhie
Pelerini în Eparhie
Știri din Protopopiate
Știri din Protopopiate
Publicații Eparhiale
Publicații Eparhiale
Site-ul nostru, în perioada 2010-2021
Site-ul nostru, în perioada 2010-2021
Site-ul nostru, așa cum era în 02.01.2008
Site-ul nostru, așa cum era în 02.01.2008
Site-ul nostru, așa cum era în 08.03.2005
Site-ul nostru, așa cum era în 08.03.2005
Site-ul nostru, așa cum era în 04.10.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 04.10.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 18.07.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 18.07.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 26.10.2001
Site-ul nostru, așa cum era în 26.10.2001
Cerere Examen Titularizare
Cerere Examen Titularizare
Cerere Binecuvântare Seminar
Cerere Binecuvântare Seminar
Cerere Binecuvântare Facultate
Cerere Binecuvântare Facultate
Cerere Binecuvântare Atestat
Cerere Binecuvântare Atestat
Live Episcopie
Live Episcopie
Live Urziceni
Live Urziceni
Calculator
Calculator
Știri Centrul Eparhial
Știri Centrul Eparhial
Știri din Parohii și Mănăstiri
Știri din Parohii și Mănăstiri
Sari la conținut