Noutăți

Concursul Naţional Catehetic Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului în Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor

Încheierea Concursului Național Catehetic Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului, în Episcopia Sloboziei și Călărașilor, a fost marcată vineri, 12 mai 2023, prin festivitatea de premiere a tuturor câștigătorilor stabiliți în urma jurizării proiectelor din data de 10 mai 2023.

Astfel, după Sfânta Liturghie săvârșită în Paraclisul Episcopal Sfântul Mare Mucenic Mina, din incinta Centrului Eparhial Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a premiat câștigătorii la Centrul Socio-Cultural Episcopul Damaschin, oferindu-le acestora diplome și premii materiale, precum și un cuvânt de suflet, conform rezultatelor jurizării, după cum urmează:

Locul I:    Parohia Săveni, Protopopiatul Fetești;

Locul II:   Parohia Prozanic, Protopopiatul Oltenița;         

           Locul III:  Parohia Amara II, Protopopiatul Slobozia;

           Mențiune I: Parohia Ogoru, Protopopiatul Lehliu;

         Mențiune II: Parohia Fierbinți Târg, Protopopiatul Urziceni;

         Mențiune III: Parohia Independența, Protopopiatul Călărași.

Proiectele aferente Concursului Naţional Catehetic Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului au fost jurizate în ziua de miercuri, 10 mai 2023, la biblioteca Centrului Eparhial al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, de către o comisie formată din:

      – PC Pr. Marian Ion – inspector județean de religie;

      – PC Pr. Pătrașcu Constantin – profesor de catehetică la Seminarul Teologic Ortodox Sfântul Ioan Gură de Aur – Slobozia;

      – Dna Bălan Mirela – profesor de limba și literatura română la Seminarul Teologic Ortodox Sfântul Ioan Gură de Aur – Slobozia;

      – Ştefan – Alexandru Tănase – inspector catehizare parohială.

Acest concurs, elaborat de Sectorul Teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, și-a propus să valorifice şi să pună în practică conţinutul de credinţă al Bisericii Ortodoxe cu privire la relaţia de iubire şi comuniune a omului cu Dumnezeu şi cu aproapele său, să promoveze relaţia/legătura de iubire, cunoaștere, apropiere și slujire dintre oameni, cu precădere relaţia tinerilor în raport cu vârstnicii, promovând dialogul între generații, colaborarea şi fapta izvorâtă din iubire şi credinţă.

Totodată, concursul și-a propus să contribuie și să motiveze intensificarea activităţii catehetice parohiale şi a lucrului cu tinerii, astfel încât numărul parohiilor care desfăşoară activitate catehetică şi misiune cu copiii şi tinerii să crească, și s-a adresat grupurilor catehetice din țară și diaspora, copiilor, preoților, profesorilor de religie implicați în Programul Național Catehetic Hristos împărtășit copiilor și altor educatori creștini.

În cadrul proiectului, preoții coordonatori au susținut un număr de minimum trei cateheze originale, subscrise temei concursului și inspirate din Programul-cadru (liturgic, cultural și mediatic) al Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți) în Patriarhia Română.

Conținutul catehetic al proiectelor a trebuit să corespundă temei anului omagial și comemorativ și totodată să răspundă la nevoile comunității parohiale.

Pe lângă cele trei cateheze, proiectul final a trebuit să cuprindă și minimum trei activități sub formă de evenimente publice în parohie sau cuprinsul acesteia, cum ar fi: serbări, concerte, expoziții tematice, compuneri, eseuri, lucrări de documentare și informare, excursii tematice, precum și alte activități corelate temei. De asemenea, trebuie menționat faptul că activitățile au fost publicate pe site-urile web ale parohiilor și ale protopopiatelor, pe rețelele de socializare, la diferite posturi TV, precum și în periodicul lunar al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, Bărăganul Ortodox.

Proiectul câștigător la nivel eparhial, ce are ca titlu Tinerețea și bătrânețea în slujba lui Hristos, realizat de Asociația Tineretul Ortodox Român – Filiala Săveni, Parohia Săveni, Protopopiatul Fetești, a reunit un număr de 91 de tineri cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani, prin implicarea preotului paroh Toader Giorgian și sub coordonarea preotului coslujitor Jugănaru Florin.

Conform conceptului concursului, grupul câștigător al locului I din fiecare eparhie va fi premiat de către Preafericirea Sa, Părintele Patriarh Daniel, în data de 21 mai 2023, cu prilejul hramului Catedralei Patriarhale din București, când se va încheia oficial Concursul Naţional Catehetic Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului.

            După încheierea concursului, Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române va întocmi un raport de evaluare, iar rezultatele acestuia vor fi analizate la Congresul Național Catehetic Hristos împărtășit copiilor, ediția a XVI-a 2023.  Acest raport va analiza modalitatea de implementare a concursului, instituțiile implicate și gradul de angajare, numărul de copii implicați în activități, impactul activităților asupra comunității locale, precum și reflectarea evenimentului în presa locală și națională.

,,Cu ajutorul bunului Dumnezeu, Asociația Tineretul Ortodox Român, împreună cu partenerii săi de nădejde, Parohia Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit – Săveni și Școala Gimnazială Săveni au pornit o serie de activități în cadrul Concursului Național Catehetic Tinerii și vârstnicii sa laude numele Domnului, organizat de Patriarhia Romană.

Pentru noi, scopul principal al acestui proiect, în care, de altfel, ne-am implicat trup și suflet, a fost acela de a consolida, in adevăratul sens al cuvântului, relațiile dintre tinerii care fac parte din asociația noastră, și generația vârstnică, fapt ce ne-a făcut sa ieșim din zona noastră de confort.

Am început seria de activități cu un cadou muzical oferit enoriașilor parohiei, cu ocazia zilei de 8 Martie, de către grupul de chitară Anastasis,  apoi tinerii și preoții noștri au susținut 6 cateheze având diferite teme, dintre care amintim: Chipuri de persoane vârstnice in Sfânta Scriptură, Pastorația bătrânilor in scaunul Spovedaniei, Chipuri de melozi români, și altele asemenea. Am confecționat și oferit mărțișoare pentru vârstnicii din cadrul Complexului de servicii sociale din Țăndărei, care ne-au primit cu o bucurie sinceră, de copil, și cu lacrimi in ochi.

De asemenea, am organizat un atelier de frământat prescuri, de împletit, de plantat pomi, și un pelerinaj la Moaștele Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț, ce au poposit câteva zile la Mănăstirea Sfinții Arhangheli din Slobozia. Dintre toate aceste activități și altele asemenea, am conștientizat cât de multă înțelepciune ascund bătrânii noștri dragi in sufletele lor blânde și dornice de a împărtăși învățături, de a fi ascultate și apreciate, chiar si preț de câteva clipe.

Deși nu a fost deloc ușor, cu mult efort, comunicare, înțelegere și, nu în cele din urmă, cu multe rugăciuni rostite împreună, munca noastră s-a dovedit a fi una rodnică, apreciată de cei din jur. Acest concurs a fost un prilej de bucurie, care ne-a apropiat pe toți, și ne-a învățat cât de important este să privim cu ochii sufletului.”

               A consemnat Ana-Maria Alberta CĂRĂBUȘ, membru ATOR Săveni


Distribuie:

Cele mai recente articole

Aplicații puse la dispoziție

Toate
Știri
Transmisiuni
Unelte
Cereri și Formulare
Îndrumător
Publicații
Din Arhive
Colinde TV
Colinde TV
Filme
Filme
Știri Seminar și Asociații
Știri Seminar și Asociații
Calendar Ortodox și Citiri Zilnice
Calendar Ortodox și Citiri Zilnice
Pelerini în Eparhie
Pelerini în Eparhie
Știri din Protopopiate
Știri din Protopopiate
Publicații Eparhiale
Publicații Eparhiale
Site-ul nostru, în perioada 2010-2021
Site-ul nostru, în perioada 2010-2021
Site-ul nostru, așa cum era în 02.01.2008
Site-ul nostru, așa cum era în 02.01.2008
Site-ul nostru, așa cum era în 08.03.2005
Site-ul nostru, așa cum era în 08.03.2005
Site-ul nostru, așa cum era în 04.10.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 04.10.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 18.07.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 18.07.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 26.10.2001
Site-ul nostru, așa cum era în 26.10.2001
Cerere Examen Titularizare
Cerere Examen Titularizare
Cerere Binecuvântare Seminar
Cerere Binecuvântare Seminar
Cerere Binecuvântare Facultate
Cerere Binecuvântare Facultate
Cerere Binecuvântare Atestat
Cerere Binecuvântare Atestat
Live Episcopie
Live Episcopie
Live Urziceni
Live Urziceni
Calculator
Calculator
Știri Centrul Eparhial
Știri Centrul Eparhial
Știri din Parohii și Mănăstiri
Știri din Parohii și Mănăstiri
Sari la conținut