Catedrala Episcopală din Slobozia. Prima zi a Canonului Sfântului Andrei Criteanul
Luni, 27 februarie 2023, prima zi a Canonului Sfântului Andrei Criteanul, Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a slujit la Catedrala „Înălțarea Domnului” din Slobozia. Slujbele vor continua până joi seara când va fi ultima zi a Canonului.
Preasfinția Sa a vorbit elevilor seminariști și credincioșilor prezenți despre Canonul Sfântului Andrei Criteanul, despre călătoria spirituală pe care am început-o și pe care, în comuniune, să o continuăm timp de șapte săptămâni.
La sfârșitul slujbei Preasfințitul a binecuvântat toți credincioșii prezenți.
Ce trebuie să știi despre Canonul Sfântului Andrei Criteanul
În prima săptămână din Postul Mare se săvârșește, în cadrul Pavecerniței Mari, Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Acesta este alcătuit din patru părți, fiind citită câte una de luni până joi. Integral, Canonul cel Mare se va citi în miercurea din săptămâna a cincea din Postul Mare.
La început nu existau, ca astăzi, două rânduieli ale Pavecerniței, ci una singură, cea numită astăzi Pavecernița Mare, singura de care pomenește Tipicul Sfântului Sava. Deși nu este o slujbă săvârșită doar în perioada Triodului, Pavecernița Mare are, în această perioadă a anului bisericesc, câteva particularități și anume: în prima săptămână din Postul Mare se săvârșește în cadrul Pavecerniței Mari, Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Acesta este împărțit în patru părți, fiind citită câte una de luni până joi. Integral, Canonul cel Mare se va citi în miercurea din săptămâna a cincea din Postul Mare. Tot în cadrul Pavecerniței Mari, pe toată perioada Postului Mare, este spusă Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul.
În Canonul Sfântului Andrei Criteanul observăm un dialog al omului păcătos cu propria sa conștiință, luminată de citirea Sfintei Scripturi. Sufletul care se pocăiește plânge că nu a urmat pilda luminoasă a celor drepți și virtuoși, ci robia patimilor arătate în mulți păcătoși, dintre care unii s-au mântuit fiindcă s-au pocăit iar alții, nevoind să se pocăiască, s-au osândit. Prin urmare, Canonul cel Mare are rolul de a arăta că toți oamenii au nevoie de pocăință și de iertare a păcatelor pentru a ajunge la mântuire și, de aceea, se cântă în Biserică în timpul perioadei de pocăință a Postului Mare al Sfintelor Paști.


























