Preasfinţitul Nifon Mihăiţă

Preasfinţitul Nifon Mihăiţă (6 februarie 1994 – 14 decembrie 1999) a fost ales în ziua de 11 ianuarie 1994 prin 117 voturi din cele 128 exprimate de membrii Colegiului Electoral Bisericesc, devenind primul episcop al Eparhiei Sloboziei şi Călăraşilor. La 27 ianuarie 1994, a fost recunoscut în funcţia de episcop titular al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, prin Decretul Prezidenţial nr. 8, publicat în Monitorul Oficial nr. 34/4 februarie 1994.

Biografia

Preasfinţitul Nifon, primul ierarh ales al credincioşilor din judeţele Ialomiţa şi Călăraşi, fusese hirotonit arhiereu la 24 noiembrie 1985, fiind numit episcop vicar patriarhal cu titulatura Ploieşteanul.

Născut la 5 ianuarie 1944 în comuna Creţeşti-Vidra, judeţul Giurgiu, a absolvit şcoala primară şi gimanziul în localitatea natală, apoi între anii 1959-1964 a fost elev al Seminarului Teologic din Bucureşti. Între anii 1964 -1968 a urmat cursurile universitare ale Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucureşti, apoi pe cele postuniversitare, la nivel de doctorat, între anii 1968-1971, în cadrul Secţiei Biblice, specialitatea Vechiul Testament şi Limba Ebraică. Între 1971-1974 a beneficiat de o bursă de studii la Londra şi Ierusalim, obţinând titlul de Master of Theology al Universităţii din Londra. În acest timp, a mai îndeplinit diferite funcţii admininstrative şi didactice: pedagog şi profesor la Seminarul Teologic din Bucureşti, cântăreţ bisericesc la Parohia română din Londra, secretar de redacţie al almanahului Altarul, editat de comunitatea română din Londra, documentarist principal, şef de serviciu şi secretar al Sectorului Relaţii Externe Bisericeşti din cadrul Admininstraţiei Patriarhale.

Intra în monahism la 8 mai 1980 la Mânăstirea Cernica, a fost hirotonit ieromonah la 15 mai 1980 şi îmbisericit ca preot slujitor la biserica cu hramul Toţi Sfinţii din Bucureşti, ctitoria sfântului mitropolit Antim Ivireanul. La 16 iulie 1980, Sfântul Sinod i-a acordat rangul de arhimandrit. În 1982, fericitul întru adormire patriarh Iustin l-a numit consilier patriarhal pentru Sectorul Relaţii Externe Bisericeşti, iar la 1 februarie 1983, stareţ al Mânăstirii Antim. Ales episcop vicar patriarhal la 30 septembrie 1985, avea să fie hirotonit peste o lună, de către Preafericitul patriarh Iustin, Preasfinţitul Vasile Târgovişteanul şi Preasfinţitul Roman Ialomiţeanul.

Ca episcop vicar patriarhal a reprezentat Patriarhia Română în importante delegaţii ecumenice şi s-a implicat, în special după 1989, în activitatea caritativă şi filantropică, pentru eforturile sale fiind numit vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Societăţii Crucea Roşie din România şi preşedinte al acestei Societăţi pentru municipiul Bucureşti. De asemenea, pentru contribuţia sa la promovarea ecumenismului local, la scurtă vreme de la alegere sa ca episcop eparhiot, la 20 mai 1994, a fost ales pentru o perioadă de doi ani preşedinte al AIDROM (Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România).

Întronizarea

Festivitatea de întronizare a avut loc la 6 februarie 1994, cu ocazia praznicului Buneivestiri. Mânăstirea Slobozia, devenită acum catedrală episcopală, a fost locul unde s-a săvârşit ceremonia de întronizare a primului episcop al Bărăganului, la aceasta participând numeroşi preoţi şi credincioşi.

Slujba a fost săvârşită de Preafericitul Teoctist, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de alţi membrii ai Sfântului Sinod:

Din partea autorităţilor centrale de stat au mai fost prezenţi: domnul Nicolae Văcăroiu, prim ministrul Guvernului României, domnii Nicolae Oancea, Octav Cozmâncă, Gheorghe Dănescu, Nicolae Spiroiu, miniştri în Guvernul României, domnul Gheorghe Vlăduţescu, secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Culte, precum şi alţi reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale de stat.

Activitatea Preasfinţitului Nifon ca episcop al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor

Activitatea de şase ani a Preasfinţitului Nifon pe melagurile Bărăganului a fost una susţinută, între realizările sale numărându-se:

  1. Începerea construcţiei şi ridicarea până la turle a monumentalei catedrale episcopale Înălţarea Domnului din Slobozia, în paralel ridicând şi amenajând clădirea exarhatului
  2. Obţinerea clădirii fostului hotel Ialomiţa şi amenajarea ei ca centru eparhial şi reşedinţă episcopală
  3. Hirotonia a numeroşi preoţi şi diaconi pentru parohiile din cuprinsul Eparhiei şi înfiinţarea unor parohii noi
  4. Reînfiinţarea Protoieriei Feteşti şi înfiinţarea Protoieriei Lehliu
  5. Înfiinţarea Seminarului Teologic Liceal Sfântul Ioan Gură de Aur din Slobozia şi a Şcolii de cântăreţi bisericeşti Roman Melodul Călăraşi
  6. Înfiinţarea Mânăstirilor Dridu, Chiroiu şi Radu Negru, reînfiinţarea Mânăstirii Balaciu, reînfiinţarea Mânăstirii Slobozia, restaurarea bisericii acesteia şi construirea unui nou corp de chilii, precum şi înfiinţarea a unei ferme ecologice pentru Centrul Eparhial la Amara
  7. A început demersurile privind retrocedarea averilor bisericeşti confiscate abuziv de regimul comunist
  8. Iniţierea şi supravegherea construcţiei, restaurării şi pictării a numeroase lăcaşuri de cult. Dintre acestea amintim începerea catedralei din Urziceni şi catedralei din Feteşti, care aveau să fie finalizate după arhipăstoria sa
  9. Iniţierea şi editarea anuală Almanahului Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor şi a altor cărţi de cult şi cu caracter religios

În ziua de 14 decembrie Preasfinţitul Nifon a fost ales arhiepiscop al Târgoviştei de către Colegiul Electoral Bisericesc, fiind întronizat la 26 decembrie în catedrala din Târgovişte. Prin Decizia 24/1999, Preafericitul patriarh Teoctist i-a încredinţat locotenenţa scaunului de episcop al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, pe care avea să o deţină până la data de 25 martie 2000, când avea să fie instalat următorul ierarh al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, anume Preasfinţitul Damaschin Coravu.

Aplicații puse la dispoziție

Toate
Știri
Transmisiuni
Unelte
Cereri și Formulare
Îndrumător
Publicații
Din Arhive
Colinde TV
Colinde TV
Filme
Filme
Știri Seminar și Asociații
Știri Seminar și Asociații
Calendar Ortodox și Citiri Zilnice
Calendar Ortodox și Citiri Zilnice
Pelerini în Eparhie
Pelerini în Eparhie
Știri din Protopopiate
Știri din Protopopiate
Publicații Eparhiale
Publicații Eparhiale
Site-ul nostru, în perioada 2010-2021
Site-ul nostru, în perioada 2010-2021
Site-ul nostru, așa cum era în 02.01.2008
Site-ul nostru, așa cum era în 02.01.2008
Site-ul nostru, așa cum era în 08.03.2005
Site-ul nostru, așa cum era în 08.03.2005
Site-ul nostru, așa cum era în 04.10.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 04.10.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 18.07.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 18.07.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 26.10.2001
Site-ul nostru, așa cum era în 26.10.2001
Cerere Examen Titularizare
Cerere Examen Titularizare
Cerere Binecuvântare Seminar
Cerere Binecuvântare Seminar
Cerere Binecuvântare Facultate
Cerere Binecuvântare Facultate
Cerere Binecuvântare Atestat
Cerere Binecuvântare Atestat
Live Episcopie
Live Episcopie
Live Urziceni
Live Urziceni
Calculator
Calculator
Știri Centrul Eparhial
Știri Centrul Eparhial
Știri din Parohii și Mănăstiri
Știri din Parohii și Mănăstiri
Sari la conținut