Noutăți

Tineri din Episcopia Sloboziei și Călărașilor prezenți la Întâlnirea Internațională a Tineretului Ortodox de la Timișoara

Dornică de a veni în întâmpinarea tinerilor, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Timișoarei, Mitropolia Banatului, a organizat Întâlnirea internaţională a tineretului ortodox cu tema Voi sunteți prietenii Mei (Ioan 15, 14), în perioada 31 august – 3 septembrie 2023, eveniment ajuns la cea de-a VII-a ediţie, după întâlnirile anterioare de la Baia Mare (2014), Cluj-Napoca (2015), București (2016), Iași (2017), Sibiu (2018) și Craiova (2019).

Evenimentul, de anvergură internațională și caracter panortodox, a reunit în Timișoara, Capitala Europeană a Culturii – 2023, aproximativ 3.500 de tineri ortodocşi din toate eparhiile Patriarhiei Române, precum şi reprezentanţi ai unor biserici ortodoxe surori, din străinătate, cu vârste cuprinse între 16 – 35 de ani, care au participat la activităţi de formare şi informare, la prelegeri consacrate istoriei, culturii și spiritualității creștin-ortodoxe, la Procesiunea Prieteniei şi, înainte de toate, la Sfânta Liturghie Arhierească oficiată la Catedrala Mitropolitană din Timișoara.

Cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a Preasfinţitului Părinte Episcop Vincenţiu, din grupul reprezentant al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, prezent la Întâlnirea internaţională a tineretului ortodox, au făcut parte tineri din cele două judeţe ale eparhiei, Ialomiţa şi Călăraşi, participanți și câștigători în cadrul Concursului Național Catehetic Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului – 2023.

      În prima zi a acestor manifestări prilejuite de Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți) în Patriarhia Română, grupul ialomiţenilor şi călărăşenilor a participat la festivitatea de deschidere ce a avut loc în Parcul Rozelor din Timișoara, în prezența Patriarhului României, a Mitropolitului Banatului, a numeroși ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române și ai Bisericilor Ortodoxe surori, precum și a numeroase oficialități, care au rostit un cuvânt de bun venit pentru toate delegațiile participante din țară și din diaspora, după care a urmat prezentarea delegațiilor de tineri, care au defilat cu steagurile eparhiei reprezentate, purtând costume populare specifice zonei de provenienţă. 
          La finalul momentului a fost susținut un concert de muzică psaltică.

În a doua zi a întâlnirii, vineri, 1 septembrie 2023, programul a început prin rugăciune în comuniune cu reprezentanţi ai altor eparhii, după care au urmat prelegeri consacrate istoriei, culturii și spiritualității creștin-ortodoxe, precum și despre prietenie, din perspectivă biblică și patristică, la Sala Olimpia din Timișoara.

După cină, numeroși tineri au participat la Slujba de Priveghere și Sfânta Liturghie săvârșite la Catedrala Mitropolitană.

Pentru prima parte a zilei de sâmbătă, 2 septembrie 2023, programul întâlnirii a fost asemănător zilei anterioare, urmat de prelegeri despre antropologia creștină, despre traficul de ființe umane și consumul de droguri, la Sala Olimpia.

În a doua parte a zilei s-a desfășurat Procesiunea Prieteniei, pe distanța dintre Bulevardul Eroilor de la Tisa și Catedrala Mitropolitană, unde tinerii au intonat imnul întâlnirii, imnuri religioase sau cântece populare, purtând steagurile și pancartele eparhiei reprezentate. De asemenea, la îndemnul Mitropolitului Banatului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan Selejan, tinerii participanți la Procesiunea Prieteniei au îngenuncheat în Piața Operei și au rostit rugăciunea Tatăl nostru, în semn de omagiu față de cei care au rostit-o sub gloanțele regimului comunist în decembrie 1989. Procesiunea s-a încheiat la Catedrala Mitropolitană, cu Slujba de Parastas pentru eroii Revoluției Române din decembrie 1989.

În ultima zi a Întâlnirii internaţionale a tineretului ortodox, duminică, 3 septembrie 2023, ca o încununare a evenimentului de la Timișoara, a fost oficiată Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Mitropolitană, în prezența celor peste 3.500 de tineri participanți la eveniment, veniți din toate eparhiile Patriarhiei Române și din Biserici Ortodoxe surori.

Au slujit Mitropolitul Ioachim de Bursa (Patriarhia Ecumenică), Mitropolitul Ioan al Banatului, Episcopul Marcu de Kenya (Patriarhia Alexandriei), Episcopul Qais de Erzurum, Vicar Patriarhal al Patriarhiei Antiohiei, Episcopul Ortodox Român Siluan al Ungariei, Mitropolitul Naum de Ruse (Patriarhia Bulgariei), Mitropolitul Gheorghe de Kitros, Katerini și Platamon (Biserica Greciei), Mitropolitul Nicola de Apollonia și Fiera, precum și Episcopul Vicar Paisie Lugojanul al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Tinerii ialomiţeni şi călărăşeni, alături de tinerii celorlalte eparhii şi din diaspora, au participat la această Sfântă Liturghie prin rugăciune şi bucuria comuniunii, ascultând cu entuziasm cuvântul Mitropolitului Banatului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan Selejan, o parte dintre aceştia împărtăşindu-se cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos la momentul cuvenit.

După Sfânta Liturghie, torța ITO 2023 a fost predată reprezentanţilor Arhiepiscopiei Bucureștilor, gazda următoarei Întâlniri internaționale a tineretului ortodox, ce va avea loc la București în anul 2025.

                  Mărturii şi impresii cu privire la ITO 2023

Cu prilejul participării la Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși 2023 de la Timișoara, un oraș mirific, cu încărcătură istorică și culturală, am avut ocazia să cunosc oameni deosebiți și să trăiesc momente unice.

În decursul zilelor, am participat la numeroase conferințe în cadrul cărora au participat, alături de Patriarhul Daniel și Mitropolitul Ioan al Banatului, numeroase oficialități centrale și locale.  Privegherea de vineri noapte, în cadrul căreia Utrenia și Sfânta și Dumnezeaisca Liturghie au fost săvârșite de către părinții călugări athoniți, s-a sfârșit cu câteva momente foarte emoționante, pe care le voi purta mereu in inima mea.

Tema ediției de anul acesta este dată de cuvintele adresate de Mântuitorul Iisus Hristos ucenicilor: „Voi sunteți prietenii mei”.

Nostalgia încheierii acestei frumoase întâlniri a fost înnăbuşită de nădejdea revederii ce ne-a dat-o predarea ştafetei către Arhiepiscopia Bucureștiului, gazda ITO 2025, unde, cu ajutorul lui Dumnezeu, sperăm să ne revedem. (A consemnat Silvia-Andreea DAVID – Grupul de cateheză Biserica Albastră, Parohia Amara II, Protopopiatul Slobozia)

ITO 2023 a fost o experiență destul de interesantă. Am legat multe prietenii cu alți adolescenți. Momentele religioase au fost destul de cuprinzătoare încât m-au captivat într-o lume a prieteniei și a comuniunii cu Dumnezeu. (A consemnat Alexandru-Valentin BUCUR – Grupul de cateheză al Parohiei Prozanic, Protopopiatul Oltenița)

Mi-a plăcut foarte mult la ITO 2023! Am cunoscut oameni noi, am socializat și am învățat multe lucruri. Dintre toate activitățile de la ITO, la Procesiunea Prieteniei am simțit o comuniune puternică, ceva călduros. Timișoara este un loc foarte curat cu oameni civilizați și cu multe obiective de vizitat.

 A fost frumos, abia aștept cea de-a 8-a ediție ITO! (A consemnat Ionuț-Mădălin GUȚU – Grupul de cateheză al Parohiei Prozanic, Protopopiatul Oltenița)

ITO a reprezentat, pentru mine, oportunitatea de a învăța de la mari oameni lucruri importante despre lume, despre spiritualitate, despre viață și despre rolul Bisericii în viețile noastre. În plus, a fost un prilej unic de a lega prietenii și de a cunoaște tineri din alte locuri ale lumii.

În cadrul acestei întâlniri am învățat că trebuie ca, fiecare dintre noi, să devenim voce a Bisericii, misionari și mărturisitori ai Bisericii Ortodoxe. (A consemnat Andreea NICU – Grupul de cateheză Biserica Albastră, Parohia Amara II, Protopopiatul Slobozia)


Distribuie:

Cele mai recente articole

Aplicații puse la dispoziție

Toate
Știri
Transmisiuni
Unelte
Cereri și Formulare
Îndrumător
Publicații
Din Arhive
Colinde TV
Colinde TV
Filme
Filme
Știri Seminar și Asociații
Știri Seminar și Asociații
Calendar Ortodox și Citiri Zilnice
Calendar Ortodox și Citiri Zilnice
Pelerini în Eparhie
Pelerini în Eparhie
Știri din Protopopiate
Știri din Protopopiate
Publicații Eparhiale
Publicații Eparhiale
Site-ul nostru, în perioada 2010-2021
Site-ul nostru, în perioada 2010-2021
Site-ul nostru, așa cum era în 02.01.2008
Site-ul nostru, așa cum era în 02.01.2008
Site-ul nostru, așa cum era în 08.03.2005
Site-ul nostru, așa cum era în 08.03.2005
Site-ul nostru, așa cum era în 04.10.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 04.10.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 18.07.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 18.07.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 26.10.2001
Site-ul nostru, așa cum era în 26.10.2001
Cerere Examen Titularizare
Cerere Examen Titularizare
Cerere Binecuvântare Seminar
Cerere Binecuvântare Seminar
Cerere Binecuvântare Facultate
Cerere Binecuvântare Facultate
Cerere Binecuvântare Atestat
Cerere Binecuvântare Atestat
Live Episcopie
Live Episcopie
Live Urziceni
Live Urziceni
Calculator
Calculator
Știri Centrul Eparhial
Știri Centrul Eparhial
Știri din Parohii și Mănăstiri
Știri din Parohii și Mănăstiri
Sari la conținut