Caută
Categorii
  • Știri
  • Transmisiuni
  • Unelte
  • Cereri și Formulare
  • Îndrumător
  • Publicații
  • Din Arhive
  • Toate
Peste 350 de Biserici și Mănăstiri. 6 Protopopiate.
În Bărăgan.
Informații oferite de Centrul Eparhial

Ce este nou în Episcopia Sloboziei și Călărașilor

Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din Călărași. Bucurie și comuniune

    Joi, 24 iunie 2021, când Biserica Ortodoxă prăznuiește Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a slujit Sfânta Liturghie Arhierească la parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Călărași, Protopopiatul Călărași.

    Sub protia Preasfinției Sale au slujit preacucernicii părinți consilieri Florin Ionescu, Manuel Rusu, Nicușor Silviu Dascălu și Marius Gabriel Purcărea, părintele protopop  Vasile Viorel Dinu, preoți și diaconi.

    Un grup restrâns din Corul Mihail Vulpescu al Protopopiatului Călărași a dat răspunsurile, armonizând dialogul liturgic.

    Chiriarhul locului a împărtășit copiii prezenți la Sfânta Liturghie și toți credincioșii care au primit dezlegare de la duhovnic. 

    În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Vincențiu a vorbit despre prăznuirea de astăzi, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, care a avut loc la sfârșitul Legii Vechi, când în lume vine lumina lui Hristos, care biruiește întunericul necredinței și a păcatului și aduce pe pământ o lege nouă, Legea Harului. Aceasta o spune chiar Sfântul Ioan Botezătorul: „Acela trebuie să crească, iar eu să mă micșorez”. (Ioan 3, 30).

    Sfântul Ioan Botezătorul nu s-a născut la vreme, s-a născut la bătrânețea părinților, prin minune și rânduială dumnezeiască.  Sfântul Ioan este rod al credinței, al rugăciunii și al postirii părinților săi, Zaharia și Elisabeta. Lucrarea sa a fost vestită de profeții Maleahi și Isaia, iar nașterea sa a fost vestită de Arhanghelul Gavriil, îngerul trimis de Dumnezeu, care va vesti și Fecioarei Maria că va naște pe Hristos.

    Ierarhul a amintit credincioșilor prezenți la slujbă să nu uite că suntem în postul Sfinților Apostoli și avem datoria toți să ne spovedim la duhovnici, iar care au dezlegare, să se și împărtășească cu Trupul și Sângele Domnului. 

    După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a binecuvântat toți credincioșii prezenți.

    Sfânta Liturghie a fost transmisă live pe Rețeaua Informațională a Episcopiei Sloboziei și Călărașilor – www.sf-esc.ro, prin Agenția de Știri Lăcașuri Ortodoxe.

Rămânem în legătură
Să începem