Noutăți

[Editorial] Fericiți făcătorii de pace, că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema

Acest editorial va apărea in numărul 221 al Revistei Eparhiale Bărăganul Ortodox, pe luna octombrie

Pornind de la un comunicat[1] al Patriarhiei Române, mai multe persoane cunoscute din peisajul politic și social nu și-au putut ascunde furia, afirmând public că Biserica Ortodoxă Română, spre deosebire de alte Biserici răsăritene, se face vinovată de genocid, pentru că nu recomandă vaccinarea împotriva Covid – 19. În fapt, spun ei, ea este principalul vinovat pentru actuala situație, să recunoaștem, dezastruoasă. Sesizați penibilul situației? În afară că vorbim de o depășire a competențelor preotului, care nu este abilitat să recomande tratamente medicale, până unde poate merge în acest caz? O să recomandăm apelarea la mastectomii, avorturi terapeutice și alte „soluții” în cazul altor afecțiuni? Biserica nu este o anexă a spațiului medical și, mai ales, nu trebuie pusă în situația de a fi o mathesis universalis pentru a rezolva o criză de proporții generată nu de (ne)implicarea ei, ci de incompetența crasă a responsabililor preocupați mai degrabă de orice altceva decât ceea ce le sugerează fișa postului. Așa cum spune și comunicatul Patriarhiei la care am făcut trimitere, în problemele medicale preotul este dator să orienteze pe toți să caute sfat la medic și să se informeze corect, din surse oficiale.

De cealaltă parte a baricadei, anti-vacciniștii convinși acuză aceeași Biserică de implicare voalată în campania de vaccinare, pentru că este vândută satanei, lui Bill Gates și altora ca ei. Mesajul ei ar fi trebuit, cred ei, să fie unul ferm: nu vă vaccinați pentru că virusul nu există, este o invenție a doctorilor care vor să ne omoare prin oxigenare forțată, sau, dacă există, prin vaccinare apar efecte adverse precum pielea de reptilă sau solz de pește, ne crește coadă, sau rămânem infertili pentru 3 generații (sic!). Pentru a nu ne irosi timpul cu ei, vă reamintesc că sunt aceeași care susțin caracterul malefic al rețelei 5G, predarea de bună voie în mâinile diavolului a celor care acceptă pașaportul biometric, buletinul cu cip sau cardurile bancare. În ultimul caz, se știe că dacă inversezi literele cuvântului card nu are cum să îți dea altceva decât drac. Am asistat, cu uimire, la „explicațiile” detaliate a nenumărate persoane, cu mari dificultăți în a scrie corect gramatical și coerent ortografic și ortoepic, despre efectul distructiv al metodei ARN mesager, care modifică iremediabil genomul uman și recomandarea a tot felul de soiuri de tratamente bazate pe rădăcini, frunze și alte materii prime, dar și pe soluții ce fac trimitere mai degrabă către domeniul medicinei veterinare. Cred că în aceste cazuri este foarte potrivită gluma unui site satiric bine cunoscut care are ca titlu: „Azi se dă premiul Nobel pentru medicină. Trei milioane de români sunt pe listă”!

În fața acestor 2 extreme îmi exprim foarte clar limitele. Recunosc, la Facultatea de Teologie am promovat la limită examenele de medicină și virusologie, prin urmare nu am dreptul să mă pronunț în chestiuni atât de complexe, urmând să mă rezum doar la implicațiile de ordin teologic, moral și social.

În aceste vremuri tulburi, generate de Pandemia globală, dar și de criza politică prin care trecem, se adâncește o ală ruptură – a câta oară?. Deși nu agreez generalizările, poate că este în natura noastră, ca popor, să alegem întotdeauna extremele, proclamând, plini de certitudini, că cine nu este cu noi, este împotriva noastră! NU există, se pare, cale de mijloc!

Ca de fiecare dată, mai există o parte onestă a opiniei publice care întreabă totuși care este menirea Bisericii Ortodoxe în toată această vâltoare. Probabil că ați intuit răspunsul chiar din titlu. Slujitorii și credincioșii care formează Biserica au datoria morală de a fi mediatori și nu „agitatori”, așa cum și-ar dori unii, întru anularea a ceea ce ne învrăjbește, dar și apărători ai celor discriminați și neîndreptățiți pe diferite criterii, inclusiv cele medicale. Rolul Bisericii, între multe altele, este să împace social și să nu accepte clivaje de tipul vaccinat-nevaccinat, care, perpetuate și adâncite, duc la fracturi sociale pe termen lung, deci și la rupturi în interiorul comunității euharistice.

Da, ne putem implica activ în acest război al ideilor, teoriilor științifice și conspiraționiste! În primul rând aducând în lumină adevărata vocație a Bisericii, aceea de a fi cale către Împărăție. Nu instanță medicală, nu un pachet de rețete ideologice sau conspiraționiste, ci Corabia, prin excelență, locul unde furtuna se lasă dusă, în locul ei apărând chiar Mântuitorul Hristos Care rostește „De ce vă este frică, puțin credincioșilor? S-a sculat atunci, a certat vânturile și marea și s-a făcut liniște deplină.” (Matei 8, 26)

Biserica este și mamă a săracilor, a celor năpăstuiți, dar și a acelora aflați în suferință, indiferent de cauze. Mai ales în ultima perioadă, activitatea filantropică a cunoscut o explozie, și, spre cinstea lor, preoții noștri atunci când au ajutat cu hrană, medicamente și produse vestimentare nu au făcut distincție între vaccinați și nevaccinați. În același mod ca reiterarea de către Sfântul Sinod a interdicției implicării clerului în politică, Biserica nu se va atașa ideologic unui aspect ce nu face parte din natura ei divino-umană, ci va avea în vedere că menirea sa este aceea de a aduce oamenii împreună, în același loc, și nu de a scinda și segrega. Pentru că altfel nu am mai putea rosti cu bună știință și fără umbră de ipocrizie: „Căci toți sunteți fii ai lui Dumnezeu prin credința în Hristos Iisus. Căci, câți în Hristos v-ați botezat, în Hristos v-ați îmbrăcat. Nu mai este iudeu, nici elin; nu mai este nici rob, nici liber; nu mai este parte bărbătească și parte femeiască, pentru că voi toți una sunteți în Hristos Iisus. Iar dacă voi sunteți ai lui Hristos, sunteți deci urmașii lui Avraam, moștenitori după făgăduință.” (Galateni 3, 26 – 29)

În loc de concluzii, îmi amintesc că recent, uimit de concluziile eronate ale cuiva din interiorul Bisericii legate de consecințele vaccinării, Preasfințitul Vincențiu, în mod public, a rostit aceste cuvinte: „Să lăsăm medicul să vorbească despre cele ale medicului, iar preotul despre cele ale preotului”!

Preot Manuel RUSU

[1] „Biserica și cultele religioase nu pot emite opinii în legătură cu o problemă strict medicală cum este vaccinarea. Ele nu pot formula un discurs teologic nici pro, nici anti-vaccinare. Fiecare persoană decide, desigur, liber în legătură cu propria imunizare prin vaccin, în mod ideal după ce se consultă cu un medic, urmând sfatul competent al acestuia. Esențial este să luăm decizia cât mai bine informați din surse medicale, nu dezinformați din surse non-medicale”.


Distribuie:

Cele mai recente articole

Aplicații puse la dispoziție

Toate
Știri
Transmisiuni
Unelte
Cereri și Formulare
Îndrumător
Publicații
Din Arhive
Colinde TV
Colinde TV
Filme
Filme
Știri Seminar și Asociații
Știri Seminar și Asociații
Calendar Ortodox și Citiri Zilnice
Calendar Ortodox și Citiri Zilnice
Pelerini în Eparhie
Pelerini în Eparhie
Știri din Protopopiate
Știri din Protopopiate
Publicații Eparhiale
Publicații Eparhiale
Site-ul nostru, în perioada 2010-2021
Site-ul nostru, în perioada 2010-2021
Site-ul nostru, așa cum era în 02.01.2008
Site-ul nostru, așa cum era în 02.01.2008
Site-ul nostru, așa cum era în 08.03.2005
Site-ul nostru, așa cum era în 08.03.2005
Site-ul nostru, așa cum era în 04.10.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 04.10.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 18.07.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 18.07.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 26.10.2001
Site-ul nostru, așa cum era în 26.10.2001
Cerere Examen Titularizare
Cerere Examen Titularizare
Cerere Binecuvântare Seminar
Cerere Binecuvântare Seminar
Cerere Binecuvântare Facultate
Cerere Binecuvântare Facultate
Cerere Binecuvântare Atestat
Cerere Binecuvântare Atestat
Live Episcopie
Live Episcopie
Live Urziceni
Live Urziceni
Calculator
Calculator
Știri Centrul Eparhial
Știri Centrul Eparhial
Știri din Parohii și Mănăstiri
Știri din Parohii și Mănăstiri
Sari la conținut