Caută
Categorii
  • Știri
  • Transmisiuni
  • Unelte
  • Cereri și Formulare
  • Îndrumător
  • Publicații
  • Din Arhive
  • Toate
Peste 350 de Biserici și Mănăstiri. 6 Protopopiate.
În Bărăgan.
Informații oferite de Centrul Eparhial

Ce este nou în Episcopia Sloboziei și Călărașilor

Duminica Ortodoxiei. Preasfinția Sa a slujit la Catedrala Episcopală din Slobozia

      Duminică, 21 martie 2020, Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a săvârșit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare la Catedrala „Înălțarea Domnului” din Slobozia, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. 

      Răspunsurile la strană au fost date de Corul Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Slobozia, dirijat de către părintele profesor Daniel Alexandru Vasile.

      Sub protia Preasfinției Sale au slujit preacucernicii părinți consilieri Florin Ionescu, Nicușor – Silviu Dascălu și Marius – Gabriel Purcărea, preoți și diaconi.

      În cadrul Sfintei Liturghii părintele consilier coordonator Florin Ionescu a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la Duminica Ortodoxiei, adresată clerului și credincioșilor.

     Preasfinția Sa a împărtășit, la Sfânta Liturghie, copiii și credincioșii pregătiți pentru primirea acestei Sfinte Taine.

      Prima Duminică a Postului Mare sau Duminica Ortodoxiei a fost rânduită ca fiind ziua în care se face colecta pentru Fondul Central Misionar. Acest Fond este destinat în exclusivitate ajutorării lucrării social-filantropice și misionare a Sfintei noastre Biserici. După citirea Pastoralei Sfântului Sinod, s-a făcut colecta, strângându-se suma de 1.109 lei. 

      În Catedrala Episcopală din Slobozia s-au rostit și de această dată cereri pentru cei bolnavi, în cadrul Sfintei Liturghii.

      La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a ținut un cuvânt de învățătură despre însemnătatea Duminici Dreptei Credințe (denumită și Duminica Triumfului Dreptei Credințe, iar Biserica Ortodoxă o denumește Duminica Ortodoxiei, această duminică celebrează victoria dreptei credințe asupra iconoclastului, adică restabilirea venerării icoanelor în Biserică. Iconoclasmul (interzicerea venerării icoanelor lui Hristos, ale Fecioarei Maria și ale sfinților) este considerat erezie de către Sfânta Biserică.

      Ierarhul le-a mulțumit credincioșilor prezenți pentru generozitatea arătată la colecta Fondului Central Misionar.

      După Sfânta Liturghie Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a binecuvântat toți credincioșii prezenți.

 

Slujbele arhierești sunt transmise live pe site-ul oficial www.sf-esc.ro, prin intermediul transmisiunilor live, platformă oferită de Asociația Lăcașuri Ortodoxe.

 

 

Rămânem în legătură
Să începem