Caută
Categorii
  • Știri
  • Transmisiuni
  • Unelte
  • Cereri și Formulare
  • Îndrumător
  • Publicații
  • Din Arhive
  • Toate
Peste 350 de Biserici și Mănăstiri. 6 Protopopiate.
În Bărăgan.
Informații oferite de Centrul Eparhial

Ce este nou în Episcopia Sloboziei și Călărașilor

Canonul cel Mare la Catedrala Episcopală din Slobozia în a cincea săptămână din Postul Sfintelor Paști

      Miercuri, 14 aprilie 2021, Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor a săvârșit slujba Deniei – Canonului celui Mare, la Catedrala „Înălțarea Domnului” din Slobozia.

      Întâistătătorul Eparhiei noastre a ținut cuvânt de învățătură despre Canonul Sfântului Andrei Criteanul, unde observăm un dialog al omului păcătos cu propria sa conștiință, luminată de citirea Sfintei Scripturi. Sufletul care se pocăiește plânge că nu a urmat pilda luminoasă a celor drepți și virtuoși, ci robia patimilor arătate în mulți păcătoși, dintre care unii s-au mântuit fiindcă s-au pocăit iar alții, nevoind să se pocăiască, s-au osândit. A vorbit despre viața Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, care s-a rugat Sfintei Fecioare Maria, mijlocitoarea credincioșilor; despre puterea Harului Dumnezeiesc de a-I vindeca pe păcătoșii care se căiesc și a binecuvântat perioada scurtă rămasă din Sfântul și Marele Post pentru folosul duhovnicesc al fiecărui credincios.

      Prin urmare, Canonul cel Mare are rolul de a arăta că toți oamenii au nevoie de pocăință și de iertare a păcatelor pentru a ajunge la mântuire și, de aceea, se cântă în Biserică în timpul perioadei de pocăință a Postului Mare al Sfintelor Paști.

 

      Vineri Preasfinția Sa va săvârși, împreună cu soborul de slujitori de la Catedrala „Înălțarea Domnului” din Slobozia, slujba Deniei Imnului Acatist.

 

Ce trebuie să știi despre Canonul Sfântului Andrei Criteanul

      În prima săptămână din Postul Mare se săvârșește, în cadrul Pavecerniței Mari, Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Acesta este alcătuit din patru părți, fiind citită câte una de luni până joi. Integral, Canonul cel Mare se va citi în miercurea din săptămâna a cincea din Postul Mare.

      La început nu existau, ca astăzi, două rânduieli ale Pavecerniței, ci una singură, cea numită astăzi Pavecernița Mare, singura de care pomenește Tipicul Sfântului Sava. Deși nu este o slujbă săvârșită doar în perioada Triodului, Pavecernița Mare are, în această perioadă a anului bisericesc, câteva particularități și anume: în prima săptămână din Postul Mare se săvârșește în cadrul Pavecerniței Mari, Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Acesta este împărțit în patru părți, fiind citită câte una de luni până joi. Integral, Canonul cel Mare se va citi în miercurea din săptămâna a cincea din Postul Mare. Tot în cadrul Pavecerniței Mari, pe toată perioada Postului Mare, este spusă Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul.

 

Rămânem în legătură
Să începem