Caută
Categorii
  • Știri
  • Transmisiuni
  • Unelte
  • Cereri și Formulare
  • Îndrumător
  • Publicații
  • Din Arhive
  • Toate
Peste 350 de Biserici și Mănăstiri. 6 Protopopiate.
În Bărăgan.
Informații oferite de Centrul Eparhial

Ce este nou în Episcopia Sloboziei și Călărașilor

DREPT LA REPLICĂ: „Evaziune și șpagă cu aromă de tămâie” – Ziarul Ialomița

În urma apariției articolului: „Evaziune și șpagă cu aromă de tămâie”, în publicația online Ziarul Ialomiţa, de către reporterul Gheorghe Marinel, Biroul de Presă al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor face următoarele precizări:

„Statul român nu plăteşte integral salariile personalului clerical şi neclerical, ci asigură doar o contribuţie de aproximativ 60% la salariile acestora. Restul salariilor (comparabile cu cele ale profesorilor din Învăţământul preuniversitar), impozitele, asigurările de sănătate şi contribuţiile sociale sunt plătite din fondurile proprii ale unităţilor bisericeşti.

De remarcat faptul că sumele plătite de unităţile bisericeşti pentru plata impozitelor şi asigurărilor sociale aferente salariilor personalului deservent sunt aproximativ egale sau depăşesc valoarea contribuţiilor la salarii primite de la bugetul de Stat.

Din cei 14.231 de preoţi şi diaconi ai Bisericii Ortodoxe Române, peste 1.000 sunt salarizaţi exclusiv din fondurile proprii ale unităţilor bisericeşti, iar aproape 1.500 din cei aproximativ 17.000 de salarizaţi neclericali sunt plătiţi integral de Biserică.

Precizăm că personalul bisericesc clerical şi neclerical se numără printre categoriile socio-profesionale din România cu cele mai mici salarii.”

Prin informații extrase din comunicatele de presă ale Patriarhiei Române, încercăm să lămurim intenția dumneavoastră de a dezinforma cititorii cu privire la activitatea Bisericii Ortodoxe Române.

Dacă sunteți atât de preocupat să scoateți în evidență faptul că preoții Bisericii se îngrijesc mai mult de cele materiale pentru bunăstarea familiilor lor și nu au grijă de cei aflați în suferințe și nevoi, de ce nu ați adus în atenția opiniei publice, informația prin care presa lunii februarie din acest an, 2014, anunța că Biserica Ortodoxă Română a cheltuit, în anul 2013, aproape 20 de milioane de euro (80.828.191 de lei) pentru activități filantropice. Simțim nevoia să vă spunem că din această sumă aproape 1.000.000 de euro i-a cheltuit Episcopia Sloboziei și Călărașilor, în anul 2013, pentru a ajuta pe cei aflați în nevoi sociale deosebite. Era suficient să cercetați site-ul Episcopiei (www.sf-esc.ro) și ați fi văzut cele două materiale grăitoare:

– Servicii sociale oferite în luna aprilie pentru 665 persoane în valoare de 31.626 lei (link: https://sf-esc.ro/informatii/8107-servicii-sociale-oferite-in-luna-aprilie-pentru-665-persoane-in-valoare-de-31-626-lei.html [https://sf-esc.ro/informatii/8107-servicii-sociale-oferite-in-luna-aprilie-pentru-665-persoane-in-valoare-de-31-626-lei.html] );

– 8.710 persoane au primit sprijin material și financiar în valoare de 308.639 lei (link: https://sf-esc.ro/informatii/8060-activitati-social-filantropice-desfasurate-in-parohiile-din-episcopia-sloboziei-si-calarasilor.html [https://sf-esc.ro/informatii/8060-activitati-social-filantropice-desfasurate-in-parohiile-din-episcopia-sloboziei-si-calarasilor.html] ).

Ca să nu folosiți clișeul „pe surse” ați scris: „Un fost preot caterisit pentru faptul că a divorțat de soția care îl înșela cu un alt bărbat și pe care a prins-o în fapt ne-a dezvăluit”. Vă recomandăm să apelați la persoane cu identitate. Anonimul vorbește în anonimat și fără credibilitate.

Biroul de Presă

al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor

Rămânem în legătură
Să începem