Noutăți

03 noiembrie 2011 – Drept la replică

DREPT LA REPLICĂ

În urma apariției articolului: „Tele(fon)shoping pentru Episcopia Sloboziei! / Preoţii au „cumpărat” vin, icoane şi cărţi de rugăciuni!”, publicat în ziarul Curierul Ialomiţean, de către reporterul Mădălina Furiş, Biroul de Presă al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor face următoarele precizări:

Pentru informarea corectă a opiniei publice, menţionăm faptul că, potrivit art. 163 din Statutul Pentru Organizarea şi Funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române şi Legea 103 / 22 septembrie 1992, art. 1, „Biserica Ortodoxa Română şi celelalte culte religioase au, în exclusivitate, dreptul de producere şi valorificare a obiectelor şi vesmintelor de cult, precum şi de tipărire a cărţilor de cult, a celor teologice sau cu conţinut bisericesc, necesare practicării cultului.

Prin obiecte de cult, în sensul prezentei legi, se înţeleg vasele liturgice, icoanele metalice sau litografiate, crucile, crucifixele, mobilierul bisericesc, cruciuliţele şi medalioanele cu imagini religioase specifice cultului, obiectele de colportaj religios şi altele asemenea. Se asimilează obiectelor de cult şi calendarele religioase, precum şi produsele necesare exercitării activităţii de cult,…”.

În acest articol sesizăm încă de la început încălcarea unei prevederi extrem de cunoscută unui jurnalist, infracţiunea de fals privind identitatea, întâlnită în art. 293, alin. 1 Cod Penal, republicat: „Prezentarea sub o identitate falsa ori atribuirea unei asemenea identităţi altei persoane, pentru a induce sau a menţine în eroare un organ sau o instituţie de stat sau o alta unitate dintre cele la care se referă art. 145, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine ori pentru altul, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.”. Mai precis, pentru a realiza acest material de presă aţi subliniat faptul că sunteţi un angajat al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, sugerându-le preoţilor să achiziţioneze vin, icoane şi cărţi de rugăciuni. Din neştiinţa dumneavoastră aţi demonstrat însă că toţi preoţi intervievaţi respectă cu stricteţe prevederile Statutului pentru Organizarea şi Funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, dar şi cele ale Hotărârii Permanenţei nr. 569/18 martie 2009 şi 3640/ 7 decembrie 2010. Este o dovadă în plus că aceşti preoţi nu comercializează credincioşilor materiale de colportaj contrafăcute sau procurate din alte surse decât cele avizate.

De asemenea, ţinem să precizăm că doamna reporter Mădălina FURIŞ se „furişează” printre normele gramaticale actuale ale limbii române sau, mai bine spus, chinuieşte limba română. Foloseşte frecvent cuvântul „Protoerie”, deşi ar fi putut să se informeze printr-o simplă căutare pe internet (sau metoda tradiţională de consultare a dicţionarului), observând că scrierea corectă este „Protoierie”. Este lesne de înţeles că nu a făcut acest demers, deoarece ar fi observat că nu se mai foloseşte cuvântul „Protoierie”, ci „Protopopiat”.

Este recomandat, de asemenea, să luaţi în considerare faptul că:

1. Nu se face acordul “au răspuns prompţi”; aici prompt este un adverb, deci este o parte de vorbire invariabilă;

2. Nu se scrie „Protoerie”, ci „Protoierie;

3. Afirmaţii de genul „Umblă vorba că, şi atunci când se organizează…” nu fac cinste meseriei de jurnalist; trebuie dovedite. Desigur că acestea sunt „redundante” pentru dumneavoastră, din moment ce preluaţi informaţii neverificate.

4. „Episcopia Sloboziei este împărţită în trei Protoerii: Feteşti, Urziceni şi Slobozia.” Era mai simplu să daţi un click pe site-ul episcopiei şi să aflaţi, cu surprindere probabil, că sunt şase „Protoerii”, din moment ce şi judeţul Călăraşi face parte din această instituţie.

Conţinutul articolului nu merită niciun comentariu, întrucât cererea de obiecte bisericeşti este dată de nevoile credincioşilor şi nu de Episcopie, după cum aţi observat. Aşa că întreaga pseudo-argumentaţie invocată nu are niciun temei.

Ar mai trebui să ştiţi că expresia Doamne ajută! nu se foloseşte ironic, pentru că asta ar însemna să iei numele Domnului în deşert

Un alt aspect abordat în materialul dumneavoastră este cel legat de donaţiile pentru „Catedrala Neamului”, cu completarea tendenţioasă „deşi banii sunt necesari pentru atâtea alte lucruri”. Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor a dovedit în nenumărate rânduri rolul social important pe care îl are în viaţa credincioşilor, oamenii dovedind de fiecare dată că sunt ataşaţi de Biserică, ea fiind factor de stabilitate şi speranţă. Astfel că acesta este unul dintre motivele pentru care enoriaşii oferă un ajutor simbolic pentru construcţia lăcaşelor de cult, aşa cum şi biserica, la rândul ei îi ajută la nevoie.

Îi sugerăm doamnei Mădălina Furiş ca atunci când se ocupă de anchete al căror scop este acela de a discredita Instituţia Bisericii şi de a scoate în evidenţă aspecte care se dovedesc însă a fi corecte, să studieze subiectul cu mai multă implicare şi, aşa cum ar fi normal, să solicite o părere avizată asupra acestora.

Biroul de Presă

al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor

episcopiaslobozieisicalarasilor@yahoo.com

massmedia@sf-esc.ro


Distribuie:

Cele mai recente articole

Aplicații puse la dispoziție

Toate
Știri
Transmisiuni
Unelte
Cereri și Formulare
Îndrumător
Publicații
Din Arhive
Colinde TV
Colinde TV
Filme
Filme
Știri Seminar și Asociații
Știri Seminar și Asociații
Calendar Ortodox și Citiri Zilnice
Calendar Ortodox și Citiri Zilnice
Pelerini în Eparhie
Pelerini în Eparhie
Știri din Protopopiate
Știri din Protopopiate
Publicații Eparhiale
Publicații Eparhiale
Site-ul nostru, în perioada 2010-2021
Site-ul nostru, în perioada 2010-2021
Site-ul nostru, așa cum era în 02.01.2008
Site-ul nostru, așa cum era în 02.01.2008
Site-ul nostru, așa cum era în 08.03.2005
Site-ul nostru, așa cum era în 08.03.2005
Site-ul nostru, așa cum era în 04.10.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 04.10.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 18.07.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 18.07.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 26.10.2001
Site-ul nostru, așa cum era în 26.10.2001
Cerere Examen Titularizare
Cerere Examen Titularizare
Cerere Binecuvântare Seminar
Cerere Binecuvântare Seminar
Cerere Binecuvântare Facultate
Cerere Binecuvântare Facultate
Cerere Binecuvântare Atestat
Cerere Binecuvântare Atestat
Live Episcopie
Live Episcopie
Live Urziceni
Live Urziceni
Calculator
Calculator
Știri Centrul Eparhial
Știri Centrul Eparhial
Știri din Parohii și Mănăstiri
Știri din Parohii și Mănăstiri
Sari la conținut