Caută
Categorii
  • Știri
  • Transmisiuni
  • Unelte
  • Cereri și Formulare
  • Îndrumător
  • Publicații
  • Din Arhive
  • Toate
Peste 350 de Biserici și Mănăstiri. 6 Protopopiate.
În Bărăgan.
Informații oferite de Centrul Eparhial

Ce este nou în Episcopia Sloboziei și Călărașilor

08 august 2013 – Site-ul de ştiri Ziare.com a căzut în capcana manipulării antiromâneşti a BBC

DREPT LA REPLICĂ

Site-ul de ştiri https://www.ziare.com [https://www.ziare.com] a publicat sub semnătura domnului FLORIN NECULA un articol intitulat „BBC: Pasiunea costisitoare a României pentru construit biserici”, preluat de pe site-ul BBC. În completare la dreptul la replică intitulat „O manipulare care nu onorează postul de televiziune BBC”, Serviciul de Presă al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor precizează:

1. Informaţia potrivit căreia fostul preot Casian Pandelică „a refuzat solicitarea unui episcop de a strânge 50.000 de euro de la cei 800 de enoriaşi ai satului Reviga pentru renovarea unei bisericii” este o dezinformare. Fostul preot, în prezent arendaş în comuna Reviga din judeţul Ialomiţa, avea responsabilitatea misiunii preoţeşti de a consolida şi de a restaura biserica parohială aflată într-o stare avansată de degradare. Din păcate, Casian Pandelică a preferat să îşi transforme locuinţa – proprietate personală într-un palat, decât să se ocupe de consolidarea şi restaurarea bisericii parohiale.

2. Intervenţia poliţiei în baza unui ordin judecătoresc la biserica din localitatea Reviga a avut loc în urma ocupării abuzive a bisericii de către fostul preot Casian Pandelică după caterisirea (răspopirea) acestuia de către Consistoriul eparhial (instanţă de judecată bisericească). „Expluzarea” de care se vorbeşte în documentarul BBC este probabil rodul imaginaţiei bogate a jurnalistului instituţiei media britanice sau a celor care l-au inspirat. Fostul preot Casian Pandelică a fost „susţinut” de 2-3 membri ai familiei sale, nu de „comunitatea locală”, care în prezent este alături de noul preot paroh.

Ne surprinde faptul că una dintre instituţiile media internaţionale apreciate pentru profesionalismul şi corectitudinea ştirilor prezentate îl prezintă pe fostul preot ortodox Casian Pandelică, caterisit pentru grave abateri de la rânduiala şi disciplina bisericească, drept reper pentru activitatea Bisericii Ortodoxe.

Pentru informarea corectă a opiniei publice, este de datoria noastră să vă informăm că Ovidiu Casian Pandelică este preot al „Bisericii Ortodoxe Autonome din Ucraina”, un cult care nu este recunoscut nici de autorităţile ucrainiene şi nici de autorităţile române.

În concluzie, recomandăm domnului Florin Necula, jurnalist al site-ului Ziare.com, să nu mai preia fără discernământ informaţii transmise din România în presa internaţională cu scopul vădit de manipulare şi să respecte deontologia profesională care impune verificarea din mai multe surse. În plus, semnalăm faptul că realizatorul documentarului BBC, deşi se prezintă ca având legături cu România prin căsătorie, este cunoscut pentru materialele de presă antiromâneşti.

Biroul de Presă

al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor

Rămânem în legătură
Să începem