Episcopia
Sloboziei și Călărașilor

Ședința de lucru a Permanenței Consiliului Eparhial din data de 24 noiembrie 2021
Citește articolul
Ședința de lucru a Permanenței Consiliului Eparhial din data de 24 noiembrie 2021

PS Vincențiu a slujit la hramul Catedralei Episcopale din Deva

Sursa: https://episcopiadevei.ro

Miercuri, 5 decembrie 2018, la Catedrala Episcopală din Deva a fost săvârșită slujba Vecerniei cu Litie de către un sobor de preoți și diaconi, în ajunul prăznuirii Sfântului Ierarh Nicolae – arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni, care este și ocrotitorul acestui sfânt locaș.

În continuare a avut loc concertul de colinde intitulat „Dumnezeu dintru-nceput…”. La eveniment au fost prezenți Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, și Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei.

Concertul a fost susținut de către Corala „Sacerdotes” a Episcopiei Devei și Hunedoarei, dirijată de către Părintele Arhidiacon Nicolae-Daniel Balea. De asemenea, trei tineri artiști hunedoreni, interpreți de folclor, Bogdan Toma, Alisa Toma și Cristian Fodor, au încântat pe cei prezenți cu colinde tradiționale din județul Hunedoara.

Joi, 6 decembrie 2018, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae – arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni, Catedrala Episcopală din Deva și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către un sobor de arhierei, preoți și diaconi, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului. Din soborul de ierarhi au mai făcut parte Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, și Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corala „Sf. Ierarh Nicolae” a Catedralei Episcopale, dirijată de către Părintele Arhidiacon Nicolae-Daniel Balea.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu care a vorbit despre postul Crăciunului ca fiind un post de bucurie, bucurie care se împlinește prin generozitatea arătată față de aproapele nostru. În acest post sunt cinstiți mulți sfinți, toți adevărate exemple de mărturisire și trăire creștină. Între aceștia se remarcă Sfântul Ierarh Nicolae, ca un sfânt blând și care a făcut multă milostenie, în mare taină, cu cei aflați în nevoi.

Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a rostit un cuvânt de binecuvântare, iar Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a vorbit despre evenimentele desfășurate la Alba Iulia cu ocazia sărbătorilor dedicate Centenarului Marii Uniri.

La final, Preasfințitul Părinte Episcop Gurie a mulțumit ierarhilor, sfințiților slujitori și tuturor credincioșilor pentru bucuria de a participa și a se ruga împreună în ziua cinstirii Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul Catedralei devene.

Din Arhive
Mai jos poți vedea variantele site-ului www.sf-esc.ro, cu întreg conținutul și funcționale, așa cum au apărut ele în timp, începând cu lansarea primului site în anul 2001.