Comunicate Noutăți

DREPT LA REPLICĂ – domnului purtător de cuvânt Vasile Bănescu

Cu uimire, Biroul de Presă al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor a luat act de opinia domnului Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, prin care, în mod iresponsabil, a făcut afirmații care nu sunt conforme cu realitatea, lăsându-se manipulat de o televiziune locală, fără a lua legătura cu responsabilul nostru în relația cu presa. Reluăm, în cele ce urmează, afirmația făcută în cadrul emisiunii Observator a grupului Intact Media:

„Consider că un asemenea gest – criticat în mod justificat de credincioșii prezenți la Slujba de Resfințire a unei biserici, la a cărei restaurare participaseră ei înșiși prin ajutorul lor – este un gest neinspirat pastoral, nefiresc și total regretabil. Este, însă, un gest care nu reprezintă deloc atitudinea reală a Bisericii Ortodoxe Române, al cărei mesaj este și va fi totdeauna unul cald, dar lucid pastoral, realist, echilibrat și cu adevărat edificator spiritual pentru toți cei ce privesc spre ea cu adâncă încredere și multă speranță. Biserica este autentic reprezentată de toți cei ce înțeleg și trăiesc Creștinismul ca mod asumat de viață, urmându-L cu fidelitate pe Însuși Hristos”, a precizat Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al BOR.

[https://observator.tv/eveniment/reactia-bisericii-episcop-sloboziei-calarasilor-referendum-272547.html].

Domnul Bănescu ar trebui să țină seama că astfel de situații, cum este și cazul în localitatea Păltiniș, prezintă particularități cunoscute Ierarhului locului. Gestul Preasfinției Sale, de a îndemna la pocăință și de a nu permite trecerea prin Sfântul Altar a celor prezenți, nu are nicio legătură cu referendumul, așa cum s-a sugerat de către mai multe televiziuni și publicații naționale, fapt subliniat lămuritor în Comunicatul de presă.

[https://sf-esc.ro/31zk/reporterii-unei-televiziuni-online-manipuleaza-toata-presa-nationala/].

Spre știința domnului Vasile Bănescu – cuvintele „la a cărei restaurare participaseră ei înșiși prin ajutorul lor” îl descalifică. Credincioșii din parohia în cauză nu au avut nicio contribuție semnificativă la lucrările de zidire și înfrumusețare, în principal din cauza nivelului ridicat de sărăcie.

Prin cuvintele „gest neinspirat pastoral, nefiresc și total regretabil”, domnul Vasile Bănescu opinează asupra dreptului Ierarhului eparhiot de a-și învăța, în litera și duhul Evangheliei Domnului nostru Iisus Hristos, propriii credincioși, în legătură cu aspecte care privesc mântuirea lor. Așa este, mesajul Bisericii trebuie să fie, de cele mai multe ori, „cald”, dar sunt situații când tactul pastoral impune o altfel de atitudine. Îi recomandăm să mediteze asupra cuvintelor Sfântului Apostol Pavel: „Propovăduiește cuvântul, stăruieşte cu timp și fără de timp, mustră, ceartă, îndeamnă, cu toată îndelunga-răbdare și învățătura!” (II Timotei 4, 2). Așadar, sunt împrejurări în care trebuie lăsată de-o parte „corectitudinea politică a vremurilor noastre”! Acesta este și motivul pentru care Slujba de Târnosire a fost făcută la vremea Vecerniei și nu în cadrul Sfintei Liturghii, prilej de bucurie duhovnicească.

Motivația este una reală: de cel puțin două luni, Dumnezeu nu a trimis nicio picătură de ploaie binefăcătoare asupra câmpiilor Bărăganului. Considerăm, îndreptățiți fiind și de numeroase episoade biblice, că Bunul Dumnezeu așteaptă de la noi pocăință și îndreptare, trimițând această cumplită secetă pentru a conștientiza starea de păcătoșenie în care suntem și persistăm cu toții. Interdicția, ca ai noștri credincioși să pășească prin Sfântul Altar, nu a fost prilej de pedepsire a lor, ci de înțelepțire!

Mâhnirea noastră principală este, însă, nivelul deosebit de scăzut în ce privește catehizarea celor care, cu emfază, se autointitulează creștini ortodocși, deosebit de vocali în filmarea prezentată. Este semn că, peste tot în jurul nostru, există „pământ roditor, dar nelucrat, năpădit de spini și pălămidă” (Matei, 13, 1-23). Trecutul prin Sfântul Altar, care nu este Taină, este privit ca o superstiție: el nu aduce folos duhovnicesc, ci noroc, sănătate, împlinirea dorințelor… Pe scurt: „că așa este bine”!

Îi atragem atenția public domnului Vasile Bănescu că Biserica nu trebuie să își „cosmetizeze” mesajul pentru a plăcea oamenilor, ci pentru a-i plăcea lui Dumnezeu. Iar Dumnezeu nu este îngăduitor cu păcatul, cu laxismul, superstiția, indiferența etc. Și, pentru a stârpi răul din rădăcini, de multe ori recurge la intervenții care nu sunt pe placul curentului corect din punct de vedere politic.

 

 

 

Biroul de Presă

al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor


Distribuie:

Cele mai recente articole

Aplicații puse la dispoziție

Toate
Știri
Transmisiuni
Unelte
Cereri și Formulare
Îndrumător
Publicații
Din Arhive
Colinde TV
Colinde TV
Filme
Filme
Știri Seminar și Asociații
Știri Seminar și Asociații
Calendar Ortodox și Citiri Zilnice
Calendar Ortodox și Citiri Zilnice
Pelerini în Eparhie
Pelerini în Eparhie
Știri din Protopopiate
Știri din Protopopiate
Publicații Eparhiale
Publicații Eparhiale
Site-ul nostru, în perioada 2010-2021
Site-ul nostru, în perioada 2010-2021
Site-ul nostru, așa cum era în 02.01.2008
Site-ul nostru, așa cum era în 02.01.2008
Site-ul nostru, așa cum era în 08.03.2005
Site-ul nostru, așa cum era în 08.03.2005
Site-ul nostru, așa cum era în 04.10.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 04.10.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 18.07.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 18.07.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 26.10.2001
Site-ul nostru, așa cum era în 26.10.2001
Cerere Examen Titularizare
Cerere Examen Titularizare
Cerere Binecuvântare Seminar
Cerere Binecuvântare Seminar
Cerere Binecuvântare Facultate
Cerere Binecuvântare Facultate
Cerere Binecuvântare Atestat
Cerere Binecuvântare Atestat
Live Episcopie
Live Episcopie
Live Urziceni
Live Urziceni
Calculator
Calculator
Știri Centrul Eparhial
Știri Centrul Eparhial
Știri din Parohii și Mănăstiri
Știri din Parohii și Mănăstiri
Sari la conținut