Noutăți

Întâlnirea Internaţională a Tinerilor Ortodocşi, Sibiu, 6 – 9 septembrie 2018

Întâlnirea Internaţională a Tinerilor Ortodocşi de la Sibiu, cu tema Unitate. Credinţă. Neam., eveniment ajuns la cea de-a V-a ediţie, după întâlnirile anterioare de la Baia Mare, Cluj-Napoca, Bucureşti şi Iaşi, a fost un eveniment cu caracter naţional şi internaţional, care a reunit în frumoasa cetate transilvană un număr de peste 3000 de tineri, cu vârsta cuprinsă între 16 şi 35 de ani, tineri ortodocşi din toate regiunile României, dar şi din numeroase alte ţări, dintre care amintim: Republica Moldova, Ucraina, Grecia, Serbia, Albania, Macedonia, Germania, Franţa, Belgia, Italia, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Elveţia, Turcia, India, Statele Unite ale Americii, Canada şi altele.

În cele patru zile ale evenimentului, tinerii participanţi au trăit sentimentul comuniunii cu tineri din alte regiuni ale ţării sau din străinătate, s-au bucurat de experienţe formatoare şi, înainte de toate, au participat şi s-au împărtăşit cu Sfântul Trup şi Sânge al Mântuitorului Hristos la Sfânta Liturghie săvârşită, în Catedrala Mitropolitană din Sibiu, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi din ţară şi străinătate.

Cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a Preasfinţitului Părinte Episcop Vincenţiu, din grupul reprezentant al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, prezent la Întâlnirea Internaţională a Tinerilor Ortodocşi de la Sibiu, au făcut parte 100 de tineri din cele două judeţe ale Eparhiei, Ialomiţa şi Călăraşi, dar şi elevi ai Seminarului Teologic Sfântul Ioan Gură de Aur din Slobozia.

În prima zi a acestui eveniment religios, grupul reprezentant al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor a participat la festivitatea de deschidere ce a avut loc în Piaţa Mare din Sibiu. După prezentarea grupurilor de participanţi, care au defilat cu steagul eparhiei reprezentate, purtând costume populare specifice zonei de provenienţă, a fost oficiată slujba de Te-Deum, Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, a rostit un cuvânt de bun venit pentru toate delegațiile participante din țară și străinătate, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, transmiţând apoi binecuvântarea Sa şi un cuvânt de învăţătură, urmând, apoi, celelalte oficialităţi prezente în a adresa bun-venit oaspeţilor.

Festivitatea a continuat cu un spectacol artistic oferit de grupul vocal Anatoly din Braşov, corul copiilor din Parohia Ireşti – Vrancea, corul Facultăţii de Teologie Ortodoxă Sfântul Andrei Şaguna din Sibiu, corul de copii Concertino din Gura Râului, tenorii Marcel Pavel, Vlad Miriţă şi Iordache Basalic, Hanul cu Bragă, actori de la Teatrul Radu Stanca din Sibiu şi dansatori din cadrul Ansamblului Junii Sibiului.      

 

În a doua zi a întâlnirii, vineri, 7 septembrie 2018, programul a început prin rugăciune în comuniune cu reprezentanţi ai altor eparhii, la biserica cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil din Sibiu, după care au urmat ateliere de lucru şi discuţii duhovniceşti pe tema Unitate. Credinţă. Neam., la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu din apropierea căminului în care tinerii ialomiţeni şi călărăşeni au fost cazaţi.

Ziua a continuat cu vizitarea obiectivelor turistice din Sibiu, Palatul Brukhental, Turnul Sfatului, Podul Minciunilor, Casa Altemberger – Muzeul de Istorie, Zidurile Cetăţii şi altele, iar, începând cu ora 1700, la Sala Transilvania din Sibiu a avut loc conferinţa Unitate. Credinţă. Neam. De 100 de ori România., susţinută de către domnul ambasador Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania, şi moderată de către Părintele Profesor Constantin Necula.

                    

După această conferinţă, a urmat Procesiunea Unităţii pe străzile Sibiului, în timpul căreia tinerii au intonat cântece religioase specifice zonei şi ţărilor din care provin, au purtat steagurile eparhiilor şi ţărilor reprezentate, iar sibienii i-au întâmpinat cu aplauze şi felicitări, până în Piaţa Mare, unde a avut loc un concert de muzică populară.

 În ziua de sâmbătă, 8 septembrie, cu prilejul prăznuirii praznicului Naşterii Maicii Domnului, toţi tinerii au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Mitropolitul Laurenţiu al Ardealului, la Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului, împreună cu reprezentanţii Bisericilor surori:

– Preasfințitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum din Patriarhia Antiohiei;

– Înaltpreasfințitul Părinte Naum, Mitropolit de Ruse din Patriarhia Bulgariei;

– Preasfințitul Părinte Nectarie de Arsinois din Biserica Ortodoxă a Ciprului;

– Preasfințitul Părinte Atanasie de Lodz și Poznan din Biserica Ortodoxă a Poloniei;

– Înaltpreasfințitul Părinte Juraj Stranský, Arhiepiscop de Michalovce și Košice din Biserica Ortodoxă din Ținuturile Cehiei și Slovaciei.

         

În după-amiaza zilei, tinerii au participat la proiectul Ţăranul român de la Război la Unire, tot în Complexul Muzeal Astra din Sibiu, unde au realizat obiecte artizanale româneşti, în cadrul atelierelor interactive de ţesut, împletit nuiele, olărit, confecţionat textile, şi care au fost animate de 18 meşteri tradiţionali.

Ziua s-a încheiat tot în Piaţa Mare din Sibiu, cu un concert susţinut de cântăreaţa de muzică uşoară, Andra, şi de trupa Compact B, alături de alţi artişti locali.

Duminică, 9 septembrie 2018, cei peste 3.000 de tineri participanţi s-au rugat în comuniune la Sfânta Liturghie, oficiată în Catedrala Mitropolitană din Sibiu, o parte din aceştia împărtăşindu-se cu Sfântul Trup şi Sânge al Mântuitorului Hristos la momentul cuvenit.

Alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, au slujit Mitropolitul Irineu al Olteniei, Mitropolitul Naum de Ruse din Biserica Ortodoxă a Bulgariei şi Episcopul Qais de Erzurum din Patriarhia Antiohiei, preoţi şi diaconi atât din ţară, cât şi din străinătate.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurențiu le-a mulțumit tuturor celor implicați în organizarea ITO 2018, autorităților care au sprijinit evenimentul și tinerilor participanți. Consilierul prezidențial Sergiu Nistor a citit un mesaj adresat tinerilor din partea Președintelui României.

Întâlnirea s-a încheiat prin predarea ştafetei şi a torţei întâlnirii către reprezentanţii Arhiepiescopiei Craiovei, gazdele Întâlnirii Internaţionale a Tineretului Ortodox din anul 2019, fiind rostite apoi rugăciuni de binecuvântare şi călătorie de către Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului.


Distribuie:

Cele mai recente articole

Aplicații puse la dispoziție

Toate
Știri
Transmisiuni
Unelte
Cereri și Formulare
Îndrumător
Publicații
Din Arhive
Colinde TV
Colinde TV
Filme
Filme
Știri Seminar și Asociații
Știri Seminar și Asociații
Calendar Ortodox și Citiri Zilnice
Calendar Ortodox și Citiri Zilnice
Pelerini în Eparhie
Pelerini în Eparhie
Știri din Protopopiate
Știri din Protopopiate
Publicații Eparhiale
Publicații Eparhiale
Site-ul nostru, în perioada 2010-2021
Site-ul nostru, în perioada 2010-2021
Site-ul nostru, așa cum era în 02.01.2008
Site-ul nostru, așa cum era în 02.01.2008
Site-ul nostru, așa cum era în 08.03.2005
Site-ul nostru, așa cum era în 08.03.2005
Site-ul nostru, așa cum era în 04.10.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 04.10.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 18.07.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 18.07.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 26.10.2001
Site-ul nostru, așa cum era în 26.10.2001
Cerere Examen Titularizare
Cerere Examen Titularizare
Cerere Binecuvântare Seminar
Cerere Binecuvântare Seminar
Cerere Binecuvântare Facultate
Cerere Binecuvântare Facultate
Cerere Binecuvântare Atestat
Cerere Binecuvântare Atestat
Live Episcopie
Live Episcopie
Live Urziceni
Live Urziceni
Calculator
Calculator
Știri Centrul Eparhial
Știri Centrul Eparhial
Știri din Parohii și Mănăstiri
Știri din Parohii și Mănăstiri
Sari la conținut