Caută
Categorii
  • Știri
  • Transmisiuni
  • Unelte
  • Cereri și Formulare
  • Îndrumător
  • Publicații
  • Din Arhive
  • Toate
Peste 350 de Biserici și Mănăstiri. 6 Protopopiate.
În Bărăgan.
Informații oferite de Centrul Eparhial

Ce este nou în Episcopia Sloboziei și Călărașilor

Sfinţirea antimiselor în Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor

Sărbătoarea a început, miercuri, 22 august 2018, când Preasfinția Sa a participat la slujba de Priveghere la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Slobozia.

Joi, 23 august 2018, când Biserica Ortodoxă Română prăznuieşte Odovania Praznicului Adormirii Maicii Domnului Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a oficiat la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Slobozia în al zecelea an de la întronizarea Sa ca Episcop al Sloboziei și Călărașilor, Slujba Sfințirii Antimiselor, urmată de Sfânta Liturghie.

Sub protia Preasfinției Sale, au slujit preacucernicii părinți consilieri, protopopi, preacuvioși părinți stareți, preoţi şi diaconi.

Noile Sfinte Antimise, vor fi dăruite apoi tuturor celor 371 de parohii, filii, capele militare, mănăstiri și schituri din Episcopia Sloboziei și Călărașilor, urmând a se săvârși pe ele Sfânta Liturghie. Preotul primește antimisul de la Episcopul său, a cărui semnătură garantează nu numai existenta unei comunități euharistice locale, ci și comuniunea sacramentală ce există între el și preot. Antimisele se sfințesc prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir, stropire cu Aghiasmă și apă de trandafir și poartă semnătura Episcopului. Acestea vor rămâne pe Sfânta Masă a Catedralei Episcopale timp de 7 zile, timp în care se va sluji in fiecare zi Sfânta Liturghie pe ele, ulterior fiind împarțite la parohii.

Cu acest prilej s-a aniversat şi împlinirea vârstei de 64 de ani a Preasfințitului Părinte Episcop Vincențiu, fiind un moment de bucurie duhovnicească, pentru toți reprezentanții autorităților centrale, județene și locale și mulțimea de credincioși din Episcopia Sloboziei și Călărașilor, care au fost prezenți și împreună rugători cu soborul de slujitori. La acest eveniment au participat și toți preoții din Eparhie.

Corala „Sfântul Mare Mucenic Mina” a Protopopiatului Slobozia a dat răspunsurile la strana, armonizând dialogul liturgic.

Preasfinţia Sa a ţinut un cuvânt de învăţătură, vorbind despre importanța momentului sfințirii noului antimis, emis în al zecelea an de arhipăstorire, despre legătura canonică și duhovnicească dintre chiriarh și preoți prin oferirea antimisului fiecarui altar din Eparhia noastră.

Preasfințitul Părinte Episcop a mulțumit Preabunului Dumnezeu pentru darurile pe care le-a primit în acești ani de viață.

 

A urmat un polihroniu, iar preoții și credincioșii au avut ocazia binecuvântată de a-l felicita pe părintele lor duhovnicesc, Preasfinţitul Părinte Episcop Vincenţiu. 

Preasfințitul Părinte Episcop, împreună cu soborul de slujitori au săvârșit slujba de pomenire pentru adormiții robii lui Dumnezeu Petru și Elena.

Un moment special a fost acela când Preasfinţitul Părinte Episcop Vincenţiu a fost felicitat la Centrul Eparhial de părinţii consilieri, de părinţii protopopi, dar şi de oficialităţi locale şi judeţene.

Evenimentul a fost transmis live-online pe Rețeaua Informațională a Episcopiei Sloboziei și Călărașilor prin Agenția de Știri „Lăcașuri Ortodoxe”.

Rămânem în legătură
Să începem