Episcopia
Sloboziei și Călărașilor

Ședința de lucru a Permanenței Consiliului Eparhial din data de 24 noiembrie 2021
Citește articolul
Ședința de lucru a Permanenței Consiliului Eparhial din data de 24 noiembrie 2021

Ziua 7 – Ultima zi a pelerinajului în Țara Sfântă

În ultima zi a călătoriei pe urmele Mântuitorului, pelerinii la Sfintele Locuri au mers în Betania la mormântul Sfântului Lazăr, acolo unde Mântuitorul, în fața Apostolilor și a mulțimii de oameni, a săvârșit minunea învierii lui Lazăr, bunul Sau prieten, cel care era mort de patru zile.

Știm că dreptul Lazăr, după ce a fost înviat din morți, a fost așezat episcop în Cipru, rămânând acolo până la sfârșitul vieții, avându-și cel de-al doilea mormânt în biserica ce-i poartă numele din Larnaca. Tradiția spune că Sfântul Lazăr după ce a înviat, nu a mai putut râde niciodată, în urma celor văzute în iad, amăreala și chinurile gheenei.

Drumul închinării a urmat apoi la Mănăstirea Sfântului și Dreptului Simeon, acolo unde se află și mormântul său împreună cu o părticică din Sfintele Moaște. Este Sfântul cel care, primind canon de la Dumnezeu prin înger, a trăit peste trei sute de ani, până ce a primit în brațele Sale pe Pruncul Iisus, Mântuitorul lumii, rostind frumoasa rugăciune „Acum liberează pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că au văzut ochii mei mântuirea Ta pe care ai gătit-o înaintea fetei tuturor popoarelor. Lumină spre descoperirea neamurilor și slava poporului Tău”.

Închinându-se și la Mănăstirea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, pelerinii au mers apoi la Ein Karem – izvorul din grădină – patria Sfântului Ioan Botezătorul, unde Maica Domnului purtând în pântece pe pruncul Iisus, a întâlnit pe Elisabeta, mama Sfântului Ioan și a săltat pruncul de bucurie în pântecele Elisabetei, spunând „de unde mie bucuria aceasta, ca să vină la mine Maica Domnului meu, … că a căutat spre smerenia roabei Sale, că iată de acum mă vor ferici toate neamurile..” Această scenă este pictată într-o icoană unică, ce se află în Sfânta Mănăstire.

Pelerinajul la Locurile Sfinte s-a încheiat cu închinarea la Mănăstirea Sfântului Gheorghe din Lida, patria Sa, la Sfintele Sale Moaște, la mormântul Sfântului ce se găsește sub naosul bisericii și atingând și cinstitul lanț al Sfântului, cu care a primit grele și aspre pătimiri.

Dând slava lui Dumnezeu pentru toate zilele binecuvântate petrecute în Țara Sfântă, grupul de pelerini însoțiți de Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor s-a îndreptat către patria mamă, grădina Maicii Domnului, cu bucuria, pacea și liniștea în suflet, pe care le primim închinându-ne la Sfântul Mormânt al Învierii Domnului.

Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

Din Arhive
Mai jos poți vedea variantele site-ului www.sf-esc.ro, cu întreg conținutul și funcționale, așa cum au apărut ele în timp, începând cu lansarea primului site în anul 2001.