Episcopia
Sloboziei și Călărașilor

Ședința de lucru a Permanenței Consiliului Eparhial din data de 24 noiembrie 2021
Citește articolul
Ședința de lucru a Permanenței Consiliului Eparhial din data de 24 noiembrie 2021

Sfântul Mucenic Dasie sărbătorit la Catedrala din Slobozia, in prezenta sfintelor sale moaste

Astazi, luni, 20 noiembrie 2017, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Vincenţiu, la Catedrala Episcopală „Înălţarea Domnului” din Slobozia s-a săvârșit Sfânta Liturghie, pentru a marca prezența sfintelor moaște ale Sfântul Mucenic Dasie de la Durostorum în Catedrala din Slobozia.

Sfântul Mucenic Dasie de la Durostorum sărbătorit la Catedrala Episcopală „Înălţarea Domnului” din SloboziaIeri, Duminică, 19 noiembrie 2017, începând cu ora 17:00, la Catedrala Episcopală din Slobozia, un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, a săvârșit slujba de Priveghere, urmată de o procesiune cu racla cu sfintele moaște, în jurul Catedralei Episcopale.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de preacucernici părinţi consilieri și inspectori ai Centrului Eparhial, preacuvioşi părinţi, preoți şi diaconi.

La momentul predicii, preacuviosul părinte Cleopa le-a vorbit credincioşilor prezenţi, despre viața pilduitoare a Sfântul Mucenic Dasie de la Durostorum, rod al lucrării Sfântului Duh în Biserica întemeiată de Mântuitorul Iisus Hristos.

Moastele Sfântului Mucenic Dasie de la Durostorum, in Catedrala Episcopală „Înălţarea Domnului” din Slobozia

Sfântul Dasie a fost un mucenic creștin din Durostorum (astăzi Silistra, Bulgaria), in sec. III-IV dupa Hristos. Moaştele Sfântului Dasie au rămas, până în anul 579, la Durostor, iar de acolo au fost duse în Italia, la Ancola, din cauza năvălirii avarilor. La Ancola, acestea se afla în Biserica Sfântului Chiriac, iar inscripţia in limba greacă, păstrată pe racla sa, aminteşte cu precizie faptul că Sfântul Dasie a fost „adus din Durostor”.

In anul 2003, o parte din moastele Sfantului Dasie a fost retrimisa in Silistra, Bulgaria. Un fragment din moastele sfantului se gaseste, astazi, si la Catedrala Episcopala din Slobozia, pe data de 6 iunie 2006 Mitropolitul Ilarion de Silistra, din Biserica Ortodoxa Bulgara, daruind Manastirii romanesti Lipnita o particica din mana Sfantului Mucenic Dasie.

Sfântul Dasie, fost soldat în armata romană la Axiopolis, a fost condamnat la moarte, dupa ce a refuzat, fiind tras la sorti, sa umble imbracat in straiele zeului pagan Saturn si sa imite, timp de 30 de zile, desfrâul zeului, dupa cum era obiceiul, Dasie nelepadandu-se de credinţa creştină.

În cetatea Axiopolis (Cernavoda) a fost descoperită o basilică veche, unde numele Sfântului Dasie era pomenit alături de Sfinții Mucenici Chiril și Chindeu, fapt care încurajează ipoteza că decapitarea sfântului ar fi putut avea loc in Romania de astazi.

Din Arhive
Mai jos poți vedea variantele site-ului www.sf-esc.ro, cu întreg conținutul și funcționale, așa cum au apărut ele în timp, începând cu lansarea primului site în anul 2001.