Noutăți

Întâlnirea Internaţională a Tineretului Ortodox, Iaşi, 1 – 4 septembrie 2017

Dornică de a veni în întâmpinarea tinerilor,Arhiepiscopia Iaşilor a organizat Întâlnirea Internaţională a Tineretului Ortodoxcu tema Tânărul în căutarea libertăţii,eveniment ajuns la cea de-a patra ediţie, după întâlnirile anterioare de laBaia Mare, Cluj-Napoca şi Bucureşti.

Întâlnirea din anul 2017 a reunit în Municipiul Iaşi6.000 de tineri ortodocşi, veniţi din toate eparhiile Patriarhiei Române,precum şi reprezentanţi ai unor biserici ortodoxe surori, de pe continenteleEuropa, America, Asia şi Africa, cu vârste cuprinse între 16 – 35 de ani, careau participat la activităţi interactive de formare şi informare, la sesiuni delucru şi, înainte de toate, au participat şi s-au împărtăşit cu Sfântul Trup şiSânge al Mântuitorului Hristos, la Sfânta Liturghie săvârşită, în faţaCatedralei Mitropolitane din Iaşi, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, MitropolitulMoldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de arhierei, preoţi şi diaconidin ţară şi străinătate.

Cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a PreasfinţituluiPărinte Episcop Vincenţiu, din grupul reprezentant al Episcopiei Sloboziei şiCălăraşilor, prezent la Întâlnirea Internaţionalăa Tineretului Ortodox, au făcut parte tineri din cele două judeţe aleEparhiei, Ialomiţa şi Călăraşi, dar şi elevi ai Seminarului Teologic Sfântul Ioan Gură de Aur din Slobozia.

În prima zi a acestui eveniment religios, grupulialomiţenilor şi călărăşenilor a participat lafestivitatea de deschidere ce a avut loc în Grădina Palas, de lângă PalatulCulturii – Iaşi. A fost oficiată slujba de Te-Deum,după care a urmat prezentarea grupurilor de participanţi, care au defilat custeagul eparhiei reprezentate, purtând costume populare specifice zonei deprovenienţă.

Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldoveişi Bucovinei, a rostit un cuvânt de bun venitpentru toate delegațiile participantedin țară și străinătate, PreafericitulPărinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, transmiţând apoibinecuvântarea Sa şi un cuvânt de învăţătură.

În a doua zi a întâlnirii, sâmbătă, 2 septembrie 2017,programul a început prin rugăciune în comuniune cu reprezentanţi ai altoreparhii, după care au urmat ateliere de lucru şi discuţii duhovniceşti pe tema Tânărul în căutarea libertăţii, la Liceulde Informatică Grigore C. Moisil dinapropierea căminului în care tinerii ialomiţeni şi călărăşeni au fost cazaţi.

Începând cu ora 1800, la Grădina Palas dinIaşi a avut loc conferinţa Tânărul încăutarea libertăţii, susţinută de către Părintele Profesor ConstantinNecula şi moderată de către Daniel Buzdugan, realizator de programe radio şimembru al Coaliţiei pentru Familie, care au mulţumit tinerilor prezenţi,deoarece au venit să demonstreze căBiserica, în esenţă, nu este a trecutului, ci ea aparţine prezentului, careeste un viitor continuu, conferinţă la finalul căreia a fost rostitărugăciunea de seară.

Duminică, 3 septembrie 2017, cei 6.000 de tineriparticipanţi s-au rugat în comuniune la Sfânta Liturghie, oficiată pe oesplanadă special amenajată lângă Catedrala Mitropolitană din Iaşi, o parte dinaceştia împărtăşindu-se cu Sfântul Trup şi Sânge al Mântuitorului Hristos lamomentul cuvenit.

Alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan,Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, au slujit: Înaltpreasfinţitul PărinteAndreas, Mitropolit de Arkalochori, Castelios şi Vianis – delegatulPatriarhului Ecumenic; Înaltpreasfinţitul Părinte Dimitrios, Mitropolit deIrinopolis (Patriarhia Alexandriei); Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen,Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor; ÎnaltpreasfinţitulPărinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului; Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos; Înaltpreasfinţitul Părinte Naum, Mitropolit de Ruse (PatriarhiaBulgariei); Înaltpreasfinţitul Părinte Nicholas, Mitropolit de Akhalkalaki şiKumurdo (Patriarhia Georgiei); Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord; Preasfinţitul Părinte Grigorie, Episcop de Suprasl (Biserica Ortodoxă aPoloniei); Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum şi Vicar al PatriarhieiAntiohiei; Preasfinţitul Părinte Nicholas, Episcop de Amathus şi Vicar alMitropoliei de Limassol (Biserica Ortodoxă a Ciprului); Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar alArhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor; PreasfinţitulPărinte Antonie de Orhei, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului; Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop vicar al ArhiepiscopieiAradului, preoţi şi diaconi atât din ţară, cât şi din străinătate.

Ziua a continuat cu închinarea la moaştele SfinteiCuvioase Parascheva, cu vizitarea unor obiective turistice, dar mai ales cuMarşul Tinereţii, pe traseul Parcul Copou – Biblioteca Mihai Eminescu –Mănăstirea Golia – Bulevardul Ştefan cel Mare – Catedrala Mitropolitană, undetinerii au rostit rugăciunea de seară şi au ascultat cuvântul Maicii SiluanaVlad, stareţa Mănăstirii Sfântul SiluanAthonitul din Iaşi, care i-a îndemnat pe aceştia să lupte împotrivapropriilor păcate pentru a dobândi libertatea şi, mai ales, să se împărtăşeascăde mai mult de două ori pe an.

Ziua de duminică a fost încheiată cu un concert susţinutîn faţa Palatului Culturii, în cadrul căruia au concertat Holograf, OrchestraLăutarii, Maestrul Nicolae Botgros şi Ion Paladi.

În ultima zi a ÎntâlniriiInternaţionale a Tineretului Ortodox, luni, 4 septembrie 2017, tineriiialomiţeni şi călărăşeni, alături de tinerii celorlalte eparhii din ţară şi dinstrăinătate, au luat parte la Festivitatea de închidere ITO 2017.

După rostirea rugăciunilor de dimineaţă, a urmat o paradă a tuturorvoluntarilor implicaţi în acest eveniment, o parte din aceştia mărturisind înfaţa participanţilor trăirile lor din cele patru zile ale întâlnirii din Iaşi.

Întâlnirea s-a încheiat prin predarea ştafetei şi a torţei întâlniriicătre reprezentanţii Arhiepiescopiei Sibiului, gazdele ÎntâlniriiInternaţionale a Tineretului Ortodox din anul 2018, fiind rostite apoirugăciuni de binecuvântare şi călătorie de către ÎnaltpreasfinţitulPărinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a conchis cu următorulgând: Vă doresc să vă hrăniți libertatea din bunătate, din iertare, din rugăciune, din curaj și mai ales din credința cea dreaptă! Bucurie sfântă și Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți!

[https://sf-esc.ro/files/images/2017/09/06-14-34-29.688879 04 sept 2017 – ITO Iasi (default).JPG]


Distribuie:

Cele mai recente articole

Aplicații puse la dispoziție

Toate
Știri
Transmisiuni
Unelte
Cereri și Formulare
Îndrumător
Publicații
Din Arhive
Colinde TV
Colinde TV
Filme
Filme
Știri Seminar și Asociații
Știri Seminar și Asociații
Calendar Ortodox și Citiri Zilnice
Calendar Ortodox și Citiri Zilnice
Pelerini în Eparhie
Pelerini în Eparhie
Știri din Protopopiate
Știri din Protopopiate
Publicații Eparhiale
Publicații Eparhiale
Site-ul nostru, în perioada 2010-2021
Site-ul nostru, în perioada 2010-2021
Site-ul nostru, așa cum era în 02.01.2008
Site-ul nostru, așa cum era în 02.01.2008
Site-ul nostru, așa cum era în 08.03.2005
Site-ul nostru, așa cum era în 08.03.2005
Site-ul nostru, așa cum era în 04.10.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 04.10.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 18.07.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 18.07.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 26.10.2001
Site-ul nostru, așa cum era în 26.10.2001
Cerere Examen Titularizare
Cerere Examen Titularizare
Cerere Binecuvântare Seminar
Cerere Binecuvântare Seminar
Cerere Binecuvântare Facultate
Cerere Binecuvântare Facultate
Cerere Binecuvântare Atestat
Cerere Binecuvântare Atestat
Live Episcopie
Live Episcopie
Live Urziceni
Live Urziceni
Calculator
Calculator
Știri Centrul Eparhial
Știri Centrul Eparhial
Știri din Parohii și Mănăstiri
Știri din Parohii și Mănăstiri
Sari la conținut