Noutăți

Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu – Cuvânt la evenimentul Marșul pentru viață din data de 25 Martie 2017

Dreptmăritori creștini

Și aceasta este mărturia,

că Dumnezeu ne-a dat viață veșnică

și această viață este în Fiul Său.(I Ioan 5,11)

În virtutea unorvalori morale universale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a îndemnatEparhiile din cuprinsul Patriarhiei Române să se implice în organizareaevenimentului intitulat Marșul pentru viață.

Așa cum s-a spus înrepetate rânduri, această manifestare ProViață nu își dorește afilierea la nicio doctrină politică și la nicio ideologie,indiferent de natura ei. Prezența voastră aici, în ziua Buneivestiri, nu estealtceva decât o mărturisire a credinței noastre,a tuturor.

„Noi știm că amtrecut din moarte la viață, pentru că iubim pe frați; cine nu iubește pefratele său rămâne în moarte”, mărturisește Sfântul Evanghelist Ioan, în primasa Epistolă Sobornicească, în capitolul 3, versetul 14. Aceasta este măsura cucare vom fi judecați, felul în care ne-am iubit aproapele, l-am susținut înmomentele grele și l-am apărat în fața pericolelor.

Cu tărie afirmăm căși copilul nenăscut, încă de la concepere, poartă pecetea chipului lui Dumnezeuîn el și are posibilitatea de a fi asemenea cu El. După cum spuneam șiprofesorilor de religie din cuprinsul județelor Ialomița și Călărași,suprimarea vieții fătului nenăscut nu este o simplă procedură chirurgicală, oînlăturare a unei tumori, ci întreruperea unui ciclu de dezvoltare natural,conform legilor biologice, sădite de Dumnezeu în Creația Sa. Indiferent din ceperspectivă am privi, avortul este crimă și nu doar o „întrerupere de sarcină”,așa cum eufemistic ni se spune de către adepții pruncuciderii. Atunci când esteucis un copil, este ucisă o lume întreagă, societatea pierzându-și unul dinînaltele ei țeluri, adâncindu-se în tristețe și neîmplinire. Așadar, nu greșimcând includem copilul nenăscut și fără nicio apărare în categoria aproapelui,care are nevoie de protecția și susținerea noastră. Ce este mai creștinescdecât să lupți pentru a păstra și promova viața, un dar de la Dumnezeu pentruumanitate?

Și, pentru a faceaceasta, trebuie să privim lucrurile în ansamblu. Nu poți vorbi despre naștereade copii, dacă nu vorbești și despre familia tradițională, o moștenire sfântă primităde la strămoșii noștri. Cunoașteți cu toții că, încă de la finele anului 2015,a fost demarată o inițiativă cetățenească de revizuire a Constituției, întemeiul Legii nr. 189/1999, prin care se dorește înlocuirea termenului interpretabilde „soți” cu expresia clară „bărbat și femeie”. Prezența voastră astăzi, înaceastă zi de mare praznic împărătesc, nu face altceva decât să confirme cămilioanele de români care au semnat pentru normalitate vor să se facă auziți,să își crească pruncii cu dragostea de mamă și de tată, să nu se teamă detulburările acestui veac trecător.

Sărbătoarea de azi,când întreaga umanitate, de la Adam până la sfârșitul acestei lumi primește Vesteacea Bună a Întrupării Fiului lui Dumnezeu, trimite cu gândul la vestea ce bunăpe care și creștinii o primesc în momentul când sunt binecuvântați cu naștereade copii. Iubirea dintre bărbat și femeie, prin Taina Cununiei oficiată înbiserică, devine astfel roditoare, căci ce sunt copiii dacă nu chiar o „întrupare”a dragostei jertfelnice dintre soți?

S-a afirmat adeseacă Bisericile creștine în general și Biserica Ortodoxă în particular, artrebuie să își „adapteze” mesajul, potrivit cu vremurile în care trăim, însensul că ar trebui să fie mai permisivă în privința avortului, dar și a păcatelorîmpotriva firii. O să spunem direct: în momentul în care Biserica Ortodoxă îșiva relativiza mesajul moral, atunci ea va fi doar o altă asociație religioasă,printre multe altele, pierzându-și calitatea care o definește: aceea de a ficheie către Împărăția lui Dumnezeu, reducându-se la nivelul glasului omenesccare își strigă propriile opinii, nu glasul conștiinței animat de Cuvântul luiDumnezeu. Până la sfârșitul veacurilor, când tensiunea eshatologică va lua sfârșit,Ortodoxia va promova normalitatea, familia tradițională, protejarea darului vieții,alături, bineînțeles, de mesajul său mântuitor, care, de fiecare dată, vaaccentua aceste cuvinte redate de către profetul Iezechiel: „Oare voiesc Eumoartea păcătosului, zice Domnul Dumnezeu – și nu mai degrabă să se întoarcă dela căile sale și să fie viu?”. (cap. 18, v. 23)

Așadar, ne aflămaici, în fața sfintelor lăcașuri nu pentru a arunca cu piatra (Ioan 8,7), nupentru a judeca, lăsând această sarcină pe seama Bunului Dumnezeu (Matei 7, 1),ci pentru a vesti lumii, celor ce vor să asculte, că există alternative lamesajele celor care promovează conceptul de libertate cu orice preț, fărăresponsabilități și fără asumarea consecințelor, a celor care promovează moartea,în locul bucuriei de a trăi și de a ne mântui prin nașterea de prunci. (ITimotei 2,15)

Dragi copii, vă mulțumimcă sunteți alături de noi în această zi sfântă. Vă îndemn să fiți ascultătoripărinților voștri, să îi cinstiți, „ca să vă fie bine și să trăiți ani mulți pepământ…” (Ieșirea 20,12) Prețuiți viața și răspundeți chemării Fiului luiDumnezeu, Iisus Hristos care vă adresează aceste cuvinte minunate: „Lăsațicopiii și nu-i opriți să vină la Mine, că a unora ca aceștia este împărățiacerurilor”. (Matei 19,14)

Al vostru rugător către Domnul,

† VINCENȚIU

Episcopul Sloboziei și Călărașilor


Distribuie:

Cele mai recente articole

Aplicații puse la dispoziție

Toate
Știri
Transmisiuni
Unelte
Cereri și Formulare
Îndrumător
Publicații
Din Arhive
Colinde TV
Colinde TV
Filme
Filme
Știri Seminar și Asociații
Știri Seminar și Asociații
Calendar Ortodox și Citiri Zilnice
Calendar Ortodox și Citiri Zilnice
Pelerini în Eparhie
Pelerini în Eparhie
Știri din Protopopiate
Știri din Protopopiate
Publicații Eparhiale
Publicații Eparhiale
Site-ul nostru, în perioada 2010-2021
Site-ul nostru, în perioada 2010-2021
Site-ul nostru, așa cum era în 02.01.2008
Site-ul nostru, așa cum era în 02.01.2008
Site-ul nostru, așa cum era în 08.03.2005
Site-ul nostru, așa cum era în 08.03.2005
Site-ul nostru, așa cum era în 04.10.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 04.10.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 18.07.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 18.07.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 26.10.2001
Site-ul nostru, așa cum era în 26.10.2001
Cerere Examen Titularizare
Cerere Examen Titularizare
Cerere Binecuvântare Seminar
Cerere Binecuvântare Seminar
Cerere Binecuvântare Facultate
Cerere Binecuvântare Facultate
Cerere Binecuvântare Atestat
Cerere Binecuvântare Atestat
Live Episcopie
Live Episcopie
Live Urziceni
Live Urziceni
Calculator
Calculator
Știri Centrul Eparhial
Știri Centrul Eparhial
Știri din Parohii și Mănăstiri
Știri din Parohii și Mănăstiri
Sari la conținut