Caută
Categorii
  • Știri
  • Transmisiuni
  • Unelte
  • Cereri și Formulare
  • Îndrumător
  • Publicații
  • Din Arhive
  • Toate
Peste 350 de Biserici și Mănăstiri. 6 Protopopiate.
În Bărăgan.
Informații oferite de Centrul Eparhial

Ce este nou în Episcopia Sloboziei și Călărașilor

După 151 de ani întocmirea Sfintei Mese la Parohia Gârbovi I

Sâmbătă,21 mai 2016, când Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfinții Împărați, întocmaicu Apostolii, Constantin și mama sa Elena, Preasfinţitul Părinte EpiscopVincenţiu a fost prezent în mijlocul credincioşilor din parohia Gârbovi I,Protopopiatul Urziceni, pentru a marca un eveniment de mare importanța pentrucomunitatea parohială şi anume înnoirea Sfintei Mese, la 151 de ani de lasfințirea bisericii.

Programulliturgic a început cu slujba de sfinţire a lucrărilor exterioare ale bisericii.Unul dintre cele mai importante momente ale acestei slujbe a fost întocmireaSfintei Mese, slujbă ce a consacrat altarul de jertfă, și sfințireaproscomidiarului.

Subprotia Preasfinției Sale, s-a săvârșit Sfânta Liturghie, la care au slujitpreacucernicii părinţi consilieri Daniel Florin Enașcu, Florin Ionescu, Nicușor– Silviu Dascălu și Marius Gabriel Purcărea, părinții protopopi Aurel Berbec,Protopop de Urziceni și parohul sfântului lăcaș și Ionuț Butu, Protopop deSlobozia, preoţi şi diaconi.

Încuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a vorbit credincioşilor prezenţi laslujbă despre Sfinții Împărați Constantin și mama sa Elena, despre rolul covârșitorpe care l-au avut prin Edictul de la Milan, anul 313, acordând libertateBisericii Creștine. A binecuvântat lucrarea preoților slujitori și acomunității parohiale de restaurare și repictare a acestei frumoase biserici,ctitorită de strămoșii parohienilor.

PreasfințiaSa a acordat acte de cinstire unor credincioși, care s-au implicat jertfelnicîn restaurarea acestei frumoase biserici. Astfel a acordat ordinul „CruceaSloboziei în Grad de Cavaler” domnului Grigore Popa, primarul comunei Gârbovi,și Medalia Aniversară a Episcopiei Sloboziei și Călărașilor domnilor ConstantinSava și Cornel Taloș.

PreasfințiaSa, împreună cu soborul de slujitori a săvârșit slujba parastasului pentrufericiții ctitori, slujitori și binefăcători ai bisericii, trecuți la Domnul.

Laacest moment toţi credincioşii, copii, tineri, vârstnici, femei şi bărbaţi auprimit binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Vincenţiu, de a treceprin Sfântul Altar, sărutând Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce.

DupăSfânta Liturghie Preasfinția Sa, împreună cu soborul de slujitori, a săvârșitslujba Sfintei Taine a Botezului, creștinând astfel pe micuța Timeea Maria, pruncapărintelui protopop și paroh Aurel Berbec.

Evenimentula fost transmis live pe internet prin Agenția de Presă „Lăcașuri Ortodoxe”.

Rămânem în legătură
Să începem