Comunicate Noutăți

03 SEPTEMBRIE 2021 PROCESIUNE CU RACLA CU SFINTELE MOAȘTE ALE SFINTEI MIRONOSIȚE ȘI ÎNTOCMAI CU APOSTOLII, MARIA MAGDALENA 

03 SEPTEMBRIE 2021

PROCESIUNE CU RACLA CU SFINTELE MOAȘTE ALE SFINTEI MIRONOSIȚE ȘI ÎNTOCMAI CU APOSTOLII, MARIA MAGDALENA 

 

Comunicat de Presă

 

 

          În perioada 03 – 05 septembrie 2021, cu arhiereasca binecuvântare a Preasfințitului Părinte VINCENȚIU, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Protopopiatul Călărași în colaborare cu Primăria Municipiului Călărași, organizează o Procesiune cu racla Sfintelor Moaște ale Sfintei Mironosițe și întocmai cu Apostolii Maria Magdalena, de la Mănăstirea Pantocrator din Episcopia Alexandriei și Teleormanului, spre închinarea și binecuvântarea credincioșilor. 

 

          Calendarul evenimentelor se va desfășura după următorul program:

 

          Vineri, 03 septembrie 2021: 

          Începând cu ora 17:00, va avea loc primirea raclei Sfintelor Moaște ale Sfintei Mironosițe și întocmai cu Apostolii Maria Magdalena, la Intersecția Străzii Nicolae Titulescu cu strada București, de către Preasfințitul Părinte VINCENȚIU, apoi delegația Arhierească împreună cu soborul de preoți și credincioșii, vor pleca într-o procesiune pe ruta Strada Nicolae Titulescu – strada București până la Biserica ,,Sfinții Împărați Constantin și Elena” – Volna, unde racla cu Sfintele Moaște va fi depusă într-un baldachin special amenajat, în curtea sfântului lăcaș, spre închinare tuturor credincioșilor.

 

 Programul liturgic:

–       Vineri, 03 septembrie 2021:

De la ora 18:30 –slujba Vecerniei și Taina Sfântului Maslu.

 

–       Sâmbătă, 04 septembrie 2021:

De la ora 07:00  –  Sfânta Liturghie.

De la ora 17:00 – Acatistul Sf. Mironosițe Maria Magdalena, 

De la ora 18:00 – slujba Vecerniei și Taina Sfântului Maslu.

          

–       Duminică, 05 septembrie 2021:

          Începând cu ora 09:00, va fi oficiată Sfânta Liturghie Arhierească de către Preasfințitul Părinte VINCENȚIU, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, alături de un ales sobor de preoți și diaconi. 

          La acest moment festiv, pe lângă credincioșii prezenți, vor participa și reprezentanți ai autorităților locale și județene. 

          Racla cu Sfintele Moaște ale Sfintei Mironosițe și întocmai cu Apostolii Maria Magdalena, va rămâne spre închinare până duminică, 05 septembrie 2021, ora 15:00, când delegația Mănăstirii Pantocrator va pleca din Municipiul Călărași.

 

 

SFÂNTA MIRONOSIȚĂ ȘI ÎNTOCMAI CU APOSTOLII MARIA MAGDALENA – MĂNĂSTIREA PANTOCRATOR

SCURT ISTORIC

 

 

 

          Pe drumul care leagă București de Alexandria, în localitatea Drăgănești Vlașca, a răsărit de câțiva ani cea mai nouă mănăstire din Teleorman. Lăcașul poartă un nume vechi cu origini grecești ”Pantocrator” (Atotțiitorul) și este închinat sfintei Maria Magdalena.

          Numele de Pantocrator nu a fost ales întâmplător. Numele de Pantocrator însemnă Atotțiitorul și este un nume pe care Apocalipsa i-l dă lui Hristos. Este un nume pe care Hristos îl poartă mai ales după ce s-a înălțat la ceruri. Este credința că Hristos este acela care pe toate le ține, prin dragostea sa, prin puterea sa. 

          Starețul mănăstirii mărturisește că dintre cele 13 mănăstiri din Teleorman, a vrut ca această mănăstire să fie prima închinată în primul rând Mântuitorului Iisus Hristos.

          Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești Vlașca adăpostește o raclă cu moaștele Sfintei Mironosițe Maria Magdalena.

          Sfânta Maria, cea numită Magdalena, a fost ucenița lui Hristos. Prăznuirea ei se face pe 22 iulie și, împreună cu celelalte femei, în Duminica Femeilor Mironosițe.  

          Cu ajutorul Preasfințitului Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, cei doi părinți, părintele Sebastian și părintele Serafim, au reușit să aducă la Drăgănești Vlașca racla cu moaștele Sfintei Maria Magdalena.  Trupul Mariei Magdalena a fost îngropat în Efes de către Ioan Evanghelistul. Mai apoi, moaștele sale, după 900 de ani, într-o zi de 4 mai, au fost mutate de către împăratul bizantin Leon al VII-lea Filosoful la Constantinopol, la Mănăstirea Sfântul Lazăr. 

          După 200  de ani, cavalerii cruciați au luat trupul Mariei Magdalena pentru a nu fi profanat de turcii, care tot mai mult intrau în cetatea Constantinopolului și a fost dus în Occident, la Roma. De acolo sfintele ei moaște au fost împărțite la mai multe biserici. 

          Moaștele au fost depuse într-o racla confecționată  la atelierele Patriarhale din București. Broderia  de pe capacul raclei, realizată pe o mătase brodată în India o reprezintă pe Maria Magdalena în dimineața Învierii.

          Pe 4 mai 2014 a fost sfințită  Biserica Maria Magdalena, primul lăcaș ridicat în curtea Mănăstirii Pantocrator. La eveniment s-au strâns peste 4000 de oameni. ,,Cu toate că era anunțată furtună și se prăvălea cerul de pământ, după ce s-a sfințit racla Mariei Magdalena și a fost scoasă de preoți afară pentru a se înconjura biserica,  dintr-o dată s-a oprit ploaia. Pentru noi toți a fost un semn și o binecuvântare a lui Dumnezeu”, își amintește starețul.

          Despre sfinți avem credința că ei sunt în Împărăția Cerurilor, în apropierea lui Dumnezeu, pe Care L-au iubit, dar nu ne-au uitat nici pe noi, frații lor mai mici, pentru că dragostea lui Dumnezeu îi cuprinde pe toți și „voiește ca toți oamenii să se mântuiască și la cunoștința adevărului să vină” (1 Timotei 2, 4).

          Avem nădejdea că venerându-i cum se cuvine pe sfinți, ei vor rămâne totdeauna cu noi și, prin evlavia noastră, le arătăm recunoștință pentru dragostea ce ne-o poartă și pentru mijlocirile lor spre folosul nostru în fața lui Dumnezeu, „Cel minunat întru sfinții Săi” (Psalmul 67, 36).

          Preasfințitul Părintele nostru VINCENȚIU, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, ne-a acordat Arhiereasca Binecuvântare de a realiza această Procesiune pentru a răsplăti evlavia credincioșilor din toate parohiile Județului Călărași, ca aceștia plecându-și genunchii inimilor lor înaintea Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, să le fie călăuză și rugătoare înaintea lui Preasfintei Treimi. 

 

Biroul de Presă

al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor

birpresesc@yahoo.ro 


Distribuie:

Cele mai recente articole

Aplicații puse la dispoziție

Toate
Știri
Transmisiuni
Unelte
Cereri și Formulare
Îndrumător
Publicații
Din Arhive
Colinde TV
Colinde TV
Filme
Filme
Știri Seminar și Asociații
Știri Seminar și Asociații
Calendar Ortodox și Citiri Zilnice
Calendar Ortodox și Citiri Zilnice
Pelerini în Eparhie
Pelerini în Eparhie
Știri din Protopopiate
Știri din Protopopiate
Publicații Eparhiale
Publicații Eparhiale
Site-ul nostru, în perioada 2010-2021
Site-ul nostru, în perioada 2010-2021
Site-ul nostru, așa cum era în 02.01.2008
Site-ul nostru, așa cum era în 02.01.2008
Site-ul nostru, așa cum era în 08.03.2005
Site-ul nostru, așa cum era în 08.03.2005
Site-ul nostru, așa cum era în 04.10.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 04.10.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 18.07.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 18.07.2003
Site-ul nostru, așa cum era în 26.10.2001
Site-ul nostru, așa cum era în 26.10.2001
Cerere Examen Titularizare
Cerere Examen Titularizare
Cerere Binecuvântare Seminar
Cerere Binecuvântare Seminar
Cerere Binecuvântare Facultate
Cerere Binecuvântare Facultate
Cerere Binecuvântare Atestat
Cerere Binecuvântare Atestat
Live Episcopie
Live Episcopie
Live Urziceni
Live Urziceni
Calculator
Calculator
Știri Centrul Eparhial
Știri Centrul Eparhial
Știri din Parohii și Mănăstiri
Știri din Parohii și Mănăstiri
Sari la conținut