Parohia Vlad Țepeș din Protopopiatul Călărași, a organizat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Vincențiu, în ziua de 4 octombrie 2018, un pelerinaj la Mănăstirea Curtea de Argeș, Mănăstirea Radu Vodă, Mănăstirea Cernica și Mănăstirea Pasărea.
Pelerinajul a fost un prilej de bucurie duhovnicească, întărire în credință și îmbogățire spiritual-duhovnicească dar și culturală.
În timpul vizitei Mănăstirii Curtea de Argeș, preacucernicul părinte le-a vorbit credincioșilor despre istoria Mănăstirii, legenda Meșterului Manole, dar și despre Sfânta Muceniță Filofteia, cea care este ocrotitoarea Sfântului Lăcaș. Pelerinii s-au rugat și s-au închinat la racla cu Sfintele Moaște ale Sfintei Mucenițe Filofteia.
Următoarea oprire a fost la Mănăstirea Radu Vodă, din București, unde credincioșii s-au închinat și s-au rugat la racla cu Sfintele Moaște ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, dar și la racla cu Sfintele Moaște ale Sfântului Efrem cel Nou.
Părintele paroh Vasile Petre le-a spus pelerinilor că legătura dintre noi și cer o putem consolida și atunci când peregrinăm spre locurile unde lucrarea Lui Dumnezeu este mult mai prezentă, prin acei oameni-sfinți, care prin viața lor și prin harul Lui Dumnezeu, au ajuns să facă minuni, și pe care ar trebui să-i urmăm în viețile noastre, ca pe adevărate modele.
Următoarea oprire a fost la mănăstirea ce se află în comuna cu același nume, Cernica, ce se află într-o zonă peisagistică deosebită.
Preacucernicul părinte le-a vorbit credincioșilor despre Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, care vreme de 32 de ani a fost stareț al mănăstirii, și care a îmbogățit biblioteca mănăstirească cu un foarte mare număr de cărți și manuscrise. Biblioteca mănăstirii păstrează peste 14.000 de volume, 5.000 de cărți de patrimoniu și o arhivă cu multe manuscrise unice, iar aici s-a aflat și Seminarul Teologic Monahal, care a dat lumii oameni de seamă, dintre aceștia amintindu-l pe Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist
Pelerinii însoțiți de Preacucernicul Părinte, au vizitat și Mănăstirea Pasărea, unde aceștia s-au rugat și s-au închinat la racla cu părți din Sfintele Moaște ale Sfântului Pantelimon, Sfântului Mucenic Mina, Sfântului Mercurie, dar și la Icoana Maicii Domnului Pantanassa, vindecătoare de boli grave.
Credincioșii au vizitat și atelierele de croitorie pentru veșminte preoțești, cruciulițe și icoane.
Cu aceste amintiri, care își pun amprenta pe suflet, ar trebui să rămână pelerinii noștri, dar și să încercăm să dorim să ajungem la cunoașterea Lui Dumnezeu prin lucrările Sale și prin Sfinții Săi.
A consemnat preot paroh Vasile Petre.