Duminică 25 martie 2018, grupul catehetic din Parohia Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul – Călărași, a participat împreună cu Preotul paroh Badea Alexandru Alin, Pr, Grigoriu Adrian și profesor Dumitru Maria Afrodita, la o prezentare ce a cuprins principalele etape și evenimente ce au dus la Mare Unire de la 1918. Participantii au putut urmări o prezentare multimedia susținută de dna Topârceanu Anișoara, muzeograf în cadrul Secției de Arheologie și Tezaur a Muzeului Dunării de Jos – Călărași.
Tema prezentării a fost “2018 Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri de la 1918, Anul omagial al unitătii de credință și de neam”. Prezentarea s-a înscris în cadrul evenimentelor prilejuite de organizarea Concursului National Literar – Artistic “Unirea: libertate și unitate”, organizat cu binecuvantarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, în perioada 21 noiembrie 2017 – 21 mai 2018.
Au fost punctate pe scurt, în cadrul acestei prezentări, momentele importante ce au dus la făurirea Marii Uniri din 1918 începând cu Unirea vremelnică a lui Mihai Vitezul 1600, urmată de Revoluțiile din Țările Române 1848, Mica Unire de la 1859 și încheindu-se cu Marea Unire de la 1918. O importanță deosebită a fost dată prezentării personalităților ce s-au remarcat în evenimentele premergătoare Marii Uniri de la 1918 și anume: Eremia Grigorescu, Alexandru Averescu, Ion I. C. Brătianu, Constatin Stere, Vasile Goldiș, Iancu Flondor și Nicolae Titulescu.De2018 Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri de la 1918asemeni s-a pus accent și pe participarea unor preoți la evenimentele de la 1918 precum: Ioan Papp, Belizarie Popescu, Petru Cosac și Pimen Georgescu Mitropolitul Moldovei cunoscut și sub numele de Mitropolitul Razboiului.
Prin acest eveniment s-a încercat familiarizarea copiilor cu evenimentele de la 1918 pentru ai ajuta în redactarea eseurilor cu care vor participa la concursul organizat de Patriarhia Română.