Parohia Sfantul Ioan - Calarasi
Rețea

2 Aprilie – Ziua internațională a conștientizării autismului

Cu ocazia Zilei internaționale a conștientizării autismului, preacucernicul preot Avram Costin, responsabil cu asistența religioasă în cadrul acestei Direcții și preot slujitor la Parohia Sfânta Mare Muceniță Anastasia din Protopopiatul Călăraşi, împreună cu reprezentanți ai Complexului Servicii Comunitare pentru Copii cu Handicap Sever Călărași, subordonat Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași, au împărțit comunității și instituțiilor publice locale pliante și broșuri referitoare la acest eveniment.

 

Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului a avut loc în fiecare an, începând cu 9 septembrie 1989. Aceasta a fost desemnată prin Rezoluția “62/139 a Adunării Generale a Națiunilor Unite. Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului a fost propusă de către reprezentanții statului Qatar, susținută de către toate statele membre și adoptată la 18 decembrie 2007.

 

În prezent, există site-ul web „World Autism Awareness Day” (Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului), care oferă materiale și sugestii cu privire la modul în care se poate participa la această zi, precum și o listă a activităților curente în diferite țări și organizații, care se realizează pentru a sărbători această zi.

 

Autismul este o tulburare neurobiologică de dezvoltare ce se caracterizează prin întârzierea ori afectarea a 3 arii principale: relațiile sociale, comunicarea și interacțiunea logică cu mediul. Se manifestă fie încă de la naștere, fie la vârsta de 18 luni – 2 ani a copilului, putând fi diagnosticat de foarte timpuriu. Un copil cu autism poate realiza relații spontane afective și poate avansa pe scara dezvoltării sale, cu condiția ca mediul său semnificativ să-i poată oferi oportunități sociale adecvate profilului sâu unic de dezvoltare.

 

Fundița puzzle – simbolul campaniei internaționale de conștientizare asupra autismului. De ce puzzle? Pentru că puzzle-ul reflectă misterul și complexitatea autismului. Culorile și formele variate reprezintă diversitatea oamenilor și a familiilor care se confruntă cu această afecțiune. Fundița, însă, are o luminozitate care semnifică speranța – speranța că prin creșterea conștientizării asupra autismului și prin intervenție timpurie și tratamente adecvate, persoanele cu autism vor avea o viață mai împlinită și mai completă.

 

Semne care pot indica prezența autismului la un copil:

 

Atașament straniu pentru obiectese joacă îndelungat în mod bizarplâng, râd sau manifestă neliniști din motive neclareîmpotrivirea la atingerile sociale (îmbrățisări)dificultăți de interacțiune cu alte persoanegesturi repetitive (alinierea de obiecte, de exemplu) și/sau miscări stereotipe (agitarea mâinilor, săritul, mersul pe vârfuri)lipsa întrebărilor pe care le pun de obicei copiii despre tot ceea ce îi înconjoarăneputința de a se orienta când e strigat pe nume, de a copia mișcările altor persoane, de a arăta obiecte altor persoanecontact vizual redus sau inexistentvorbire săracă, limbaj redus.A consemnat preot Avram Costin.

 

[https://protoieriacalarasi.ro/files//2015/04/IMG_9983.jpg”] [https://protoieriacalarasi.ro/files//2015/04/IMG_9986.jpg”]