Parohia Reviga
Rețea

Prezentare

 

 
BISERICA ADORMIREA MAICII DOMNULUI - REVIGA
 
 Hramul: Adormirea Maicii Domnului
 Adresa: Str. Al. I. Cuza nr.62, sat Reviga, comuna Reviga, județul Ialomiţa
 Preot paroh: Florin DUMITRU 

ISTORICUL PAROHIEI

Satul Reviga, aşezat pe Valea Reviga, în partea de nord a judeţului Ialomiţa, a fost întemeiat pe o veche moşie a Mănăstirii Căldăruşani.

O biserică, ridicată de obştea satului, sprijinită de călugări, exista în anul 1810, după cum atestă un potir păstrat în patrimoniul parohiei: ,,Acest sfânt potir s-a dăruit de părintele Bonifate ieromonah la biserica Reviga în anul 1810 octombrie“. La o dată necunoscută, vechea biserică era ruinată complet, satul rămânând fără lăcaş de cult.

Până în anul 1952, serviciile religioase au fost săvârşite într-o şcoală veche, despre care nu sunt date, în afară de două icoane împărăteşti, din anul 1902.

ISTORICUL BISERICII

În acest din urmă an, s-a pus piatra de temelie a noii biserici, a cărei construcţie a fost finalizată abia în anul 1958, cu cheltuiala locuitorilor şi ajutoare băneşti din partea Arhiepiscopiei Bucureştilor şi a Protopopiatului Slobozia, aşa cum reiese din textul PISANIEI: ,,Pisanie. această sf. biserică cu hramul Adormirea M[ai]cii D[omnu]lui s-a zidit din temelie în anii 1953 -1958 şi pictat în anii 1966 – 1967 sub înalta păstorie a Prea Fericitului Părinte Patriarh Justinian, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Lucrările de zidărie şi pictură s-au executat din contribuţia enoriaşilor Parohiei Reviga şi cu sprijinul bănesc acordat de Prea Fericitul Părinte Patriarh Justinian şi al Protoeriei raionului Slobozia. Protoereu fiind p.c. părinte Petru Breteanu, preot paroh Moise S. Moise, preot coslujitor Teodorescu Ioan şi cântăreţii Vasile R. Ştefan şi Radu S. Radu.

Lucrările de zidărie şi pictura au fost îndrumate şi sprijinite de către consiliul şi comitetul parohial. Construcţia a fost executată de maestrul Zafiescu Ion din comuna Stroeşti-Argeş. Pictura s-a executat în cadrul şantierului şcoală al comisiunii de pictură bisericească de pe lângă Sf. Patriarhie, iar ca diriginte şi executantul picturii, a fost pictorul Ion Taflan, din Bucureşti”.

ARHITECTURA

Biserica este monumentală şi are configuraţia un plan trilobat, cu lungimea de 22 m, lăţimea de 9 m şi înălţimea de 15 m. Este construită din beton la fundaţii, cărămidă, centuri şi arcuri de susţinere din beton armat. Are trei turle şi este învelită cu tablă zincată, cu ferestre înguste, dar şi cu ferestre aparente la turle şi la ziduri, pentru iluminatul natural. Deasupra ferestrelor şi în special a centurii are un chenar cu nişe. Turlele sunt amplasate deasupra pronaosului, două mai mici şi deasupra naosului cea mare.

În interior, sfântul lăcaş dă impresia de spaţiu deosebit datorită înălţimii, dar şi a arcadelor din naos, pe care se sprijină turla mare. Sfântul Altar şi soleea sunt mai înalte, cafasul tronează peste 1/3 din naos, iar catapeteasma impozantă, din lemn de tei şi brad, încadrează icoane din aluminiu, bătut în stil realist, construită recent.

PICTURA în frescă, executată de şcoala de pictură mai sus-amintită, în stil bizantin, necesită restaurare.

ANEXE

În partea stângă a intrării se află clopotniţa, unde este instalat un clopot din anul 1936, de către preotul Moise S. Moise, iar în rând cu acesta s-a construit, mai recent, cancelaria parohială.

Biserica posedă obiecte de valoare patrimonială, precum: un potir (1810), Evanghelie (1844), Chiriacodromion (1855), icoană Adormirea Maicii Domnului (1862), Ceaslov cu litere chirilice (incomplet, cca.1850) etc.

PREOȚI

PREOȚI slujitori:
 - Preot Bonifacie (1810 –1874)
 - Preot Radu Vișan (1874 - 1882)
 - Preot Iordache Anghelescu (1882 – 1927)
 - Preot Ioan Popescu (1927 – 1931)
 - Preot Moise Moise (1931 – 1988)
 - Preot Ioan Teodorescu (1940 – 1983)
 - Preot Vasile Neagu (2012 – 2013 )
 - Preot Florin Dumitru (2013 – prezent)

ACTIVITĂȚI

Parohia Adormirea Maicii Domnului– Reviga are un grup de cateheză în cadrul programului Hristos împărtășit copiilor. Are bibliotecă funcțională în biserica parohială. Organizează pelerinaje, concursuri și alte activități catehetice destinate copiilor și tinerilor din parohie.

FOTO: Laurenţiu Tătulescu, Arhid. Nicușor Silviu Dascălu