Parohia Podari
Rețea

Prezentare

 

 
BISERICA SFÂNTUL IERARH NICOLAE – PODARI
 

Hram: Sfântul Ierarh Nicolae

Adresă: satul Podari, comuna Ileana, judeţul Călăraşi

Preot paroh: Cornel Mircea BĂDIN


ISTORICUL COMUNITĂȚII. Satul Podari, numit la început Odăile - Podari, şi-ar fi luat denumirea de la faptul că locuitorii pe lângă munca câmpului, făceau poduri.

ISTORICUL PAROHIEI

Parohia Podari, care a luat fiinţă în anul 1938, prin dezlipire de la Parohia Ileana, este situată pe partea dreaptă a DN 3 Bucureşti – Lehliu – Călăraşi, la 45 km de Bucureşti, pe sensul de mers spre Călăraşi.

ISTORICUL BISERICII

Biserica parohiei din satul Podari, cu hramul Sf. Ierarh Nicolae, a fost construită din zid în anii 1818 - 1821[Anuar 1909, p. 77.] de paharnicul Nicolae Trăsnea, după cum menţionează şi PISANIA veche scrisă cu litere chirilice majuscule, incizate pe o placă de marmură albă: „† Făcutusau această sfântă şi dumnezeiască biserică din temelie de zid de dumnealui Nicolae Trăsnea biv vel paharnic în zilele prea înălţatului Domn Io Gheorghe Caragea Voevod în domnia dintâi în anul al şaptelea şi în zilele Preasfinţitului Mitropolit Nictarie: spre veşnica pomenire. Leat 1818, aug. 20. Pană Pocel zugrav. Ivan calfa zugrav”.[V. Brătulescu şi Remus Ilie, op. cit., p. 50. Autorii redau textul pisaniei, dar într-o lectură aproximativă.]

În josul PISANIEI, cu literele alfabetului latin, a fost adăugat următorul text: „Cu ajutorul lui D-zeu s-au reparat această sf. biserică, numai pe dinafară din iniţiativa şi cu ajutorul Prefecturei şi a locuitorilor în anul 1921, aug. 20 †”.

Prima reparaţie a bisericii s-a făcut în anul 1898.[Anuar 1909, p. 77.]Fiind afectată de cutremurul din 1940, în anul 1941 biserica a fost reparată prin contribuţia credincioşilor şi a Prefecturii Ilfov, cu sprijinul ing. agr. C.B. Cruceru şi al preotului paroh Florea Rădulescu.

În anul 1976, s-a restaurat şi s-au făcut şi alte îmbunătăţiri sfântului locaș cu contribuţia enoriaşilor şi la îndemnul preotului paroh Florea Rădulescu.

În perioada 1999 - 2001 s-au executat lucrări de reparaţii şi întreţinere la acoperişul bisericii şi s-a renovat biserica la exterior cu praf de marmură, pe cheltuiala enoriaşilor, în timpul păstoririi Preasfinţitului Părinte Nifon Mihăiţă, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor.

Biserica a fost resfinţită în anul 2004, luna septembrie, ziua 19, de Preasfinţitului Părinte Damaschin, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi. Cu această ocazie, Preotul paroh Carp Ioan, a fost hirotesit în treapta de sachelar.[Almanah Bisericesc 2005, p. 186.]

În anul 2008, binefăcătorii Bortoi Nicolae (Nicuşor) cu soţia Florentina şi fiicele Maria –Alexandra şi Bianca - Georgiana, cu bunicii lor Bortoi Alexandru cu Anica şi fiul lor Paul, au împodobit biserica în interior, cu pardoseală nouă din gresie, precum şi în faţa şi împrejurul bisericii, iar în Sfântul Altar au refăcut pardoseala cu parchet nou.

În anul 2010 s-a schimbat tabla bisericii şi au fost efectuate finisări la interior, costurile fiind acoperite din fonduri proprii – 3.150 lei şi de Primăria comunei Ileana – 1000 lei.[Almanah Bisericesc 2011, p. 337.]

ARHITECTURA

Forma bisericii este de navă, acoperită cu tablă, fără vreun specific deosebit.

PICTURA iniţială a fost realizată de zugravii amintiţi în pisanie: Pană Pocel şi Ivan Calfa. A fost făcută din nou, de către pictorul Nicolae Pană cu Lucia Calotescu, rămânând doar tabloul ctitorilor Nicolae Trăsnea, soţia sa Maria şi Ioan fiul lor, în original, de la anul 1826.

În anul 1976, restaurarea picturii a fost făcută de pictorii Titorencu Roman Simion şi Stanciu Victor din Bucureşti, în timpul păstoririi Preasfinţitului Părinte Roman Ialomiţeanul, Episcop Vicar în cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor.

În anul 2004, sub îndrumarea preotului paroh Carp Ion s-a restaurat pictura bisericii, în tempera, în stil neobizantin, cu contribuţia enoriaşilor parohiei şi a daniilor unor binefăcători: preot Aurelian Pascu, de la Parohia Călăreţi; senator Onaca Dorel Constantin, din Constanţa; Ţuţuianu Gherghe cu familia, din Arţari; Măxineanu Constantin cu familia, din satul Florica; Năstase Gheorghe din Podari; Vasile Dan, cu soţia sa Octavia, din Bucureşti; Bejenaru Constantin, cu familia, din satul Florica; ing. Bidina Constantin, cu familia, din oraşul Fundulea.

În exterior, pe partea din faţă a bisericii, s-au mai pictat în ulei şapte icoane. Pictorul executant a fost domnişoara Liche Nuţa.

PREOŢI slujitori, de la înfiinţare: preot Rădulescu Florin (1947-1982), preot Melinte Grigore (1982-1989), preot Carp Ion (1990-2013) și preot Bădin Cornel Mircea (2013-până în prezent)

ACTIVITĂȚI

Are grup de Cateheză în cadrul programului Hristos împărtăşit copiilor și a încheiat un parteneriat cu Școala Gimnazială Nr. 1 Ileana.