Mânăstirea Hagieni
Hram: Sfântul Ierarh Nicolae
Hram paraclis: Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir
Adresa: Sat Hagieni, Comuna Mihail Kogălniceanu, jud. Ialomița
Stareț: Protosinghel Gabriel Botezatu
Istoric
Satul Hagieni, cu numele după vreun "hagiu" (pelerin la Locurile Sfinte) a fost întemeiar la începutul sec al XIX-lea, pe vechea moșie Cărăreni a Mânăstirii Cozia. Acolo fusese atestat, prima dată în 1392, apoi în numeroase hrisoave voievodale, satul Cărăreni de pe moșia omonimă, cea mai întinsă din cuprinsul județului Ialomița, vreme îndelungată.
Mânăstirea are decizie de înființare din anul 1995, dar n-a fost populată până în anul 2000. Este situată pe șoseaua națională Slobozia-Țăndărei-Constanța, la km 112, ramificație dreapta 3km Hagieni, pe drum de piatră. Din Slobozia până la ramificație sunt 32,2km, iar din Țândărei 7,2km. Biserica ce se vede din șosea, privind spre sud, este construită în marginea satului, în imediata apropiere a râului Iamoția peste care se trece pe un pod de lemn, așezat pe tuburi metalice. Înainte de 1989, satul a fost trecut în planul de demolare așa că, în prezent, mai sunt circa 20 de case.
O biserică de lemn pe moșia Cărăreni fusese atestată la sfârșitul sec. al XVII-lea. Temelia bisericii Sfântul Nicolae a fost turnată în 1881, sub arhipăstorirea Mitropolitului Calinic, și s-a terminat în 1892, sub Mitropolitul Iosif, cu cheltuiala credincioșilor satului. După starea ei fizică, la acel moment se putea trage concluzia că nu i s-au mai făcut reparații de zeci de ani.
Înființată în anul 2001, la inițiativa și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Dr. Damaschin Coravu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Mânăstirea Hagieni nu are o istorie îndelugată ca așezământ monahal.