Un loc de neuitat – Mănăstirea Crasna

Într-o frumoasă zi de sâmbătă, 20 noiembrie, atât de frumoasă încât şi soarele zâmbea pe cerul de un albastru aprins, ne-am aventurat, cu binecuvântarea Preacucernicului părinte Dumitru Drăghici, Protoiereul Sloboziei, într-o excursie alături de copiii din parohia noastră, în cadrul proiectului „Hristos împărtăşit copiilor”, cu titlul "Pe urmele monahismului românesc", având ca destinaţie finală mănăstirea Crasna.

În drumul spre mănăstire, ne-am oprit şi la salina din Slănic Prahova, spre a ne bucura, chiar dacă pentru puţin timp, de beneficiile aerului din salină.

Iată-ne ajunşi în satul Schiuleşti. La ieşirea din sat spre mănăstire este o parcare mare amenajată şi un frumos părculeţ amenajat cu băncuţe, mese, cu alei frumos pavate, foarte curat, dotat şi cu toalete ecologice.

Aici este primul popas unde se poate lăsa maşina, dar până la mănăstire mai sunt de parcurs circa 4 km pe drum forestier. După ce am mers preţ de o oră, la capătul drumului era pârâul Crasna şi un podeţ de lemn care traversa apa. Aşa că am purces restul drumului, circa 500 metri de urcuş serios până la minunata mănăstire. După tot acest urcuş, în care fiecare pas pe care îl faci te îndeamnă să îţi urmezi ţelul propus, descoperi în vârful munţilor Ursoaia, Mănăstirea Crasna.

Mănăstirea s-a născut în anul 1745 printr-un act de donaţie, în care se arată că aici era un schit de călugări având o biserică de lemn. Ctitoria actualei biserici a început în anul 1824, sub grija postelnicului Constantin Potlogea. Biserica veche are o arhitectură diferită de alte mănăstiri fiind în formă de cruce. Ce este de admirat în acestă biserică sunt picturile foarte frumos renovate şi impresionanta catapeteasmă frumos executată la Viena şi care este acoperită cu foiţă de aur.

Am părăsit mănăstirea cu tristeţe dar şi speranţa că vom reveni la acestă perla monahală situată în mijlocul naturii, care este o oază de credinţă şi smerenie, amplasată cu tâlc în mijlocul munţilor.

Epilog:

„Precum ochiul este atras de frumuseţea celor văzute, la fel şi mintea curată este atrasă de cunoaşterea celor nevăzute. ” Sfântul Maxim Mărturisitorul

A consemnat preot Spătaru Ionel de la Parohia Traian II, „Sfântul Niceta de Remesiana”
0%
încărcat
Se încarcă
Se încarcă
Se încarcă
Identificat Control
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...