Tricolorul României

Douăzeci și trei de elevi ai Școlii Gimnaziale Nr.1 Chiselet, îndrumați de preacucernicul preot Zărnoeanu Dumitru, paroh al parohiei Surlari, Protopopiatul Oltenița, s-au înscris cu filmul “Tricolorul României” la Festivalul de film scurt “Festivalul Anului Ortodox”-2015.

Pentru a realiza acest film, copiii au făcut o incursiune în istoria steagului înaintașilor noștrii. Astfel ei au aflat că dacii aveau un steag alcătuit din pânză pătrată, cu un șarpe brodat, aveau și stindardul de luptă ce reprezenta un cap de lup și corp de șarpe, romanii aveau steagul numit vexillum, cu însemne zodiazale; în timpul cnezatelor și voievodatelor steagurile aveau reprezentări grafice diferite; în Evul Mediu predominau însemnele religioase și scenele biblice, din anul 1821 se păstrează steagul domnitorului Tudor Vladimirescu, pictat la Mânăstirea Antim din București, din anul 1848 avem steagul tricolor, culorile fiind așezate pe orizontală, apoi sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza, culorile vor fi așezate așa cum le cunoaștem noi astăzi.

Steagului tricolor i se va atașa stema comunistă în anul 1948 cu ceva schimbări în anul 1965, stema cu însemnele comuniste fiind înlăturată în anul 1989.

Astăzi steagul țării noastre păstrază cele trei culori dispuse pe verticală, fără însă a păstra și stema cu acvila ce poartă în cioc crucea, simbolul credinței noastre creștine. Totuși această stemă o regăsim și o cinstim separat, ea fiind alt simbol național, alături de imnul și sigiliul țării noastre.

A consemnat: preot Zărnoeanu Dumitru
Se încarcă
0%
încărcat
Se încarcă
Identificat Control
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...