Hramul Capelei Spitalului Feteşti: „Sfinții Doctori Cosma și Damian” (1 noiembrie 2014)

Vineri, 31 octombrie 2014 la orele 17.00 s-a săvârșit slujba privegherii cu ocazia hramului „Sfinții Doctori fără de Arginți Cosma și Damian” ( din Asia Mică) la Capela Spitalului Municipal „Anghel Saligny” din Fetești. La invitaţia preotului paroh Vădana Ștefan Alexandru, la această slujbă au participat următorii preoți: Vădana Marian și Manolache Victor Eugen (Parohia Fetești Gară I), Brateș Alexandru și Dumitru Marius (Parohia Fetești Dudești), Iliescu Neagu (Parohia Fetești Oraș), Dumitru Marius (Parohia Stelnica) și Jugănaru Florin (Parohia Săveni).

Cuvântul de învățătură a fost rostit la sfârșitul slujbei privegherii de preotul Vădana Ștefan – Alexandru. Acesta a prezentat cele trei perechi de Sfinți doctori Cosma și Damian cinstiți de Biserica Ortodoxă, din lunile iulie, octombrie și noiembrie. Aceștia din luna noiembrie fiind ocrotitorii Capelei și ai Spitalului Fetești. Cuvântul de învățătură a fost dezvoltat amplu a doua zi, pe data de 1 noiembrie, după terminarea Sfintei Liturghii. Astfel că, a fost prezentată viața Sfinților Cosma și Damian din Asia Mică, „motivul de ceartă” dintre Sfinții Cosma și Damian pe tema celor trei ouă primite în numele Sfintei Treimi de Cosma, vindecări pe care le-au săvârșit oamenilor și animalelor fără vreun interes pecuniar, conform cuvântului evanghelic „În dar ați luat, în dar să dați” (Matei 10, 8). De asemenea, părintele a făcut o paralelă între interesul pentru grija semenilor arătat de Sfinții Doctori Cosma și Damian și dezinteresul oamenilor contemporani față de aproapele. Soluția recomandată a fost milostenia unită cu rugăciunea, drept una din regulile de aur ale credinței creștin ortodoxe.

În aceeași zi de hram a fost lansat numărul doi al foii catehetice și misionare cu titlul „Hristos, Doctorul sufletelor” pe luna noiembrie, anul 2014.

La finalul Sfintei Liturghii s-a oficiat parastasul pentru medicii, asistenții și bolnavii mutați în veșnicie, cât și pentru toți adormiții pomeniți la Sfânta Proscomidie.

După finalul slujbei a urmat o agapă frățească pentru toți credincioșii prezenți. De asemenea, toți bolnavii internați în spital au primit în dar atât mâncare caldă cât și la pachet, o iconiță și un exemplar al foii catehetice și misionare.

Informații preluate de pe blogul Capelei Spitalului Municipal Fetești : https://capelaspitalfetesti.wordpress.com/2014/11/03/hramul-capelei-spitalului-municipal-fetesti-sfintii-doctori-cosma-si-damian-1-noiembrie-2014/ [https://capelaspitalfetesti.wordpress.com/2014/11/03/hramul-capelei-spitalului-municipal-fetesti-sfintii-doctori-cosma-si-damian-1-noiembrie-2014/]
Se încarcă
0%
încărcat
Se încarcă
Identificat Control
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...