Cateheză demonstrativă în parohia Sohatu

Parohia Sohatu cu hramul „Schimbarea la Față a Domnului”, din Protopopiatul Oltenița, prin preacucernicul preot Tomescu Ionuț Alexandru a fost desemnată să susțină cateheza demonstrativă din luna septembrie.

Tema aleasă și susținută de părintele Tomescu în Centrul Socio-Cultural al Parohiei Sohatu s-a numit „Copilăria lui Iisus –modelul copilăriei noastre”.

Pentru a reda cât mai amplu puținele informații oferite de Sfânta Scriptură ce fac referire la copilăria lui Iisus, părintele Tomescu a încadrat în timp și spațiu Țara Sfântă cu locuitorii ei din acele vremuri. În acest fel cei 20 de copii au aflat că în urmă cu două milenii Țara Sfântă era împărțită în trei regiuni, orașele cele mai importante pentru creștinism fiind Ierusalimul, Betleemul, Nazaretul și Capernaumul, iar locuitorii ei aveau credința iudaică, aveau anumite tradiții și obiceiuri, față de care și Familia Sfântă se supunea. De asemeni copiii au dobândit informații despre ocupația, îmbrăcămintea și alimentația evreilor.

Cu ajutorul hărților frumos expuse în sala de catehizare, copiii au putut localiza Țara Sfântă, râul Iordan, Marea Galileii, templul din Ierusalim, Marea Mediterană, Egiptul, fapt ce subliniază și pune în valoare interdisciplinaritatea religie, geografie, istorie, arheologie biblică.

În prezentarea sa preacucernicul preot a insistat asupra unui moment foarte important din copilăria lui Iisus, respectiv pierderea și aflarea Lui la templul din Ierusalim, loc în care El afirmă că Dumnezeu Tatăl este Tatăl Lui. De asemeni copiii au aflat că după acest eveniment Iisus a mers în Nazaret împreună cu „părinții” Lui cărora „le era supus” (Lc.2,51), aici ajutându-l pe Dreptul Iosif la activitatea de prelucrare a lemnului, la tâmplărie (Mt. 13,55).

În continuare, părintele Tomescu a realizat un rezumat al celor prezentate anterior și i-a sfătuit pe copii să se roage, să muncească și să fie supuși față de părinți. De asemeni sfinția sa a precizat că și părinții au datoria să-i crească, să-i educe și să-i învețe pe copii tot ceea ce este bun în relația lor față de Dumnezeu și față de oameni.

Pentru a fixa cât mai bine învățăturile transmise, părintele Tomescu, ajutat permanent de părintele paroh Palcău Gheorghe, s-a folosit de anumite mijloace moderne de transmitere a învățăturilor precum: laptop, videoproiector, ecran de proiecție, dar și de anumite materiale didactice: Sfânta Scriptură, Mica Biblie, planșe, D.V.D cu tematică religioasă, rebusuri.

Înainte de a merge la casele lor pentru a duce noile învățături religioase dobândite, copiii au primit dulciuri, cărți și iconițe, materiale care să le aducă aminte de această frumoasă cateheză.

Au fost invitați următorii preoți: preot Nan Marinică, preot Palcău Gheorghe, preot Manea Adrian, preot Matei Florin, preot Zărnoeanu Dumitru.

A consemnat preot Zărnoeanu Dumitru.
Se încarcă
Se încarcă
0%
încărcat
Identificat Control
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...