Creștinii din parohia Sohatu, Protopopiatul Oltenița, solidari cu patimile Domnului Hristos

Deniile din toată Săptămâna Patimilor, ilustreaza momentele dramatice legate de patimile și jertfa Mântuitorului Iisus Hristos pentru a noastră mântuire. Ultima vineri din Postul Mare este numită Vinerea Paștilor, Vinerea Patimilor sau Vinerea Neagră, cinstită de foarte mulți credincioși din Sohatu, prin a ține post negru, a se spovedi și împărtăși.

Vineri seara, credincioșii din parohia Sohatu de toate vârstele, merg cu flori la biserică. Înainte de denie, în prima parte a zilei, s-a oficiat de către preotul paroh Palcău Gheorghe și preotul coslujitor Tomescu Ionuț, slujba Ceasurilor Împărătești, s-a scos în mijlocul bisericii Sfântul Epitaf – o pânza pe care se află imprimată icoana punerii în mormânt a Domnului Hristos. Acest obiect de cult, a fost asezat pe o masă mai înaltă, care închipuie Mormântul Domnului. Credincioșii au sărutat cu evlavie Sfânta Evanghelie și crucea așezate pe Sfântul Epitaf, după care au trecut pe sub masă, fie o singură dată, fie de trei ori, în amintirea celor trei zile în care trupul Domnului Hristos a fost în mormânt. Apoi s-a oficiat Sfânta Taină a Maslului de obște la care au luat parte numeroși enoriași. Denia din Vinerea Mare se mai numește și Denia Prohodului Domnului în cadrul căreia se evocă deopotrivă durerea la vederea Fiului lui Dumnezeu pe cruce, cât și nădejdea în biruința Învierii ce se întrezărește. Slujba s-a încheiat cu procesiunea de înconjurare a bisericii, care simbolizează înmormântarea Domnului. Cuvântul de învățătură a fost rostit la sfârșit, de către Preotul paroh Palcău Gheorghe.

Sâmbăta Mare este ultima zi de pregătire a Paștilor. Pâinea a fost pregătită conform obiceiului local, pentru a fi împărțită credincioșilor, de către numeroși tineri și copii din parohie, care au fost răsplătiți pentru efortul lor, cu câte un cozonac și dulciuri. S-a sfințit printr-o rugăciune specială și prin stropire cu apă sfințită după ce în prealabil a fost stropită cu vin roșu. Aceasta semnifică faptul că Trupul lui Hristos, adică Sfânta Biserică, a fost pecetluit, sfințit prin picăturile de sânge ce au curs din coasta Mântuitorului aflat răstignit pe Crucea de pe Golgota. Consumând Sfintele Paști, dăm mărturie că „ori de cîte ori mâncăm pâinea aceasta și bem paharul acesta” moartea Domnului vom mărturisi și Învierea vom vesti.

A consemnat preot paroh Palcău Gheorghe.
Se încarcă
Se încarcă
0%
încărcat
Identificat Control
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...