Credincioși din parohia Sohatu, Protopopiatul Oltenița, pelerini în Bulgaria

Pe data de 13 iunie 2016, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte VINCENȚIU, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, un grup de credincioși din parohia Sohatu, Protopopiatul Oltenița, însoțiți de preotul paroh Palcău Gheorghe și preotul slujitor Tomescu Ionuț, a efectuat un pelerinaj în țara vecină, Bulgaria. Pelerinajul nostru a început în orașul Giurgiu, unde am vizitat și ne-am rugat în Catedrala Episcopală „Adormirea Maicii Domnului”, apoi în Schitul „Sfântul Nicolae” construit în anul 1829 pe temelia unei foste geamii turcești. După trecerea podului peste Dunăre, între Giurgiu și Ruse, construit între anii 1952-1954 și îndeplinirea formalităților vamale, se intră imediat în cel de-al cincilea oraș ca mărime din Bulgaria: Ruse. Ne-am deplasat direct către Mănăstirea de călugări din ţinutul natal al Sfântului Dimitrie din satul Basarabov, singura mănăstire săpată în piatră, însufleţită de prezenţa a doi vieţuitori. Localitatea ar fi rămas neştiută, neînsemnată, dacă nu ar fi zămislit în urmă cu sute de ani un sfânt – pe Cuviosul Dimitrie cel Nou. Un om simplu, la fel ca locul din care se trage, păstor de vite în tinereţe, devenit prieten al lui Dumnezeu după ce L-a urmat pe Iisus, iubindu-L mai presus decât însăşi viaţa sa. Mărturia nevoinţelor acestui sfânt, venerat deopotrivă de români şi de bulgari, este peştera sa din malul stâncos al râului Lom. Sfintele sale moaște se află în Catedrala Patriarhală din București din anul 1774 și este prăznuit în fiecare an pe 27 octombrie.

A urmat vizitarea sitului arheologic al bisericilor rupestre de piatră de la Ivanovo. În canionul format de râul Lom, la 40 – 50 metri înăltime, pe versanții stâncoși, a existat odinioară un complex monahal format din 40 de bisericuțe și peste 300 chilii. Aici au trăit monahi isihaști începând cu secolul XIII până în secolul XVII când, din cauza invaziei turcești, viața monahală s-a stins. Călugarii viețuitori aici au lărgit peșterile, transformându-le în biserici, paraclise și chilii.

Programul nostru a inclus și vizitarea peșterii Orlova Ciuca (Stânca Vulturilor) din apropierea satului Pepelina. Este situată în Parcul natural Rusenski Lom, întru-un defileu stâncos al râului Lom, afluent al Dunării. Are aproape 15 km de galerii, dispuse pe șapte niveluri dar numai un nivel este deschis vizitatorilor. Aici locuiesc peste 10.000 de lilieci.

Pe drumul de întoarcere am poposit în orașul Ruse. Am efectuat un tur pietonal al centrului orașului și primul obiectiv vizitat a fost Catedrala Mitropolitană din Ruse cu hramul Sfânta Treime (Sveti Troița) care surprinde prin aspectul modest al exteriorului. Am fost informați că aceasta se datorează faptului că turcii, care au stăpânit aici câteva secole, nu permiteau construcții mai înalte decât moscheele sau geamiile lor. Dacă de obicei urcăm trepte pentru a intra într-o biserică, aici trebuie să coborâm până la demisol. Catedrala este pe jumătate îngropată în pământ. Am pătruns în interiorul care impresionează pe oricine prin măreție și mai ales prin delicatețea cu care este executată catapeteasma, apoi am trecut pe lângă cele patru morminte ale mitropoliților care își dorm aici somnul de veci. Am aflat că anul construcției acestei catedrale s-a păstrat doar într-o consemnare pe un manuscris, un Evangheliar românesc, unde este trecut anul 1632, apoi, dedesubt, 1638. Se presupune că sunt anii începerii și finalizării construcției. La sfârșitul pelerinajului a urmat participarea la o agapă creștină, organizată la restaurantul Mehana Ciflika din Ruse.

Pe parcursul pelerinajului, preotul paroh Palcău Gheorghe, a oferit explicații și informații privind istoricul tuturor obiectivelor vizitate și s-au intonat cântări bisericești. Acest pelerinaj, a constituit un moment de aleasă bucurie duhovnicească în comuniune, dar și o adevărată lecție de religie, istorie și geografie.

A consemnat Preot Paroh, Palcău Gheorghe.
Se încarcă
Se încarcă
0%
încărcat
Identificat Control
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...