Satul românesc izvor de frumos

În perioada 01.05.2017 – 30.08.2017 se desfășoară concursul național cu participare internațională „Frumuseţea satului românesc văzută prin ochii copiilor” – ediția a VI – a organizat de Colegiul Naţional Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj -Napoca. Secțiunile concursului sunt: fotografie și creație plastică, temele propuse fiind peisaje din lumea satului, case țărănești din lemn, biserici de lemn, obiceiuri și tradiții, portul popular. Argumentul organizatoric este „ideea implicării şi sensibilizării elevilor pentru reconstituirea identităţii naţionale a poporului român, pe baza fotografiei și a creațiilor plastice. Având în vedere globalizarea și unificarea tuturor valorilor țărilor din Uniunea Europeană, există pericolul de a ne pierde identitatea, prin împrumutarea valorilor străine”. Colegiul „Gheorghe Lazăr” propune „promovarea valorilor identității naționale românești în diverse țări din Europa, prin expoziții itinerante; achiziţionarea de material fotografic care să cuprindă monumente arhitecturale din lemn, case țărănești, peisaje şi alte valori ale vieţii satului românesc; realizarea de creaţii plastice care să exprime secvenţe din peisajul rural precum şi momente din viaţa satului; identificarea valorilor românești păstrate de românii din diasporă care nu și-au uitat rădăcinile și obârșia”.

Cercul de pictură „Vera Icon” al parohiei Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – Oltenița sub îndrumarea doamnei Ecaterina Mitran, a participat cu un număr de 8 lucrări, conform regulamentului, 7 la secțiunea Creație plastică și 1 la secțiunea Fotografie. Vernisajul expoziției a avut loc în data de 9 mai 2017, iar în urma jurizării am obținut următoarele rezultate:

la secțiunea Creație plastică două Premii I, Ivașcu Constantina clasa a VIII – a și Păun Tea clasa a VII – a, un Premiu Special, Chirtu Alina clasa a III – a și patru Premii de Participare, Mitran Alexandru clasa a IV – a, Surdu Silviu clasa a VI – a, Negru Andrei clasa a III – a și Dume Maria clasa a II – a; secțiunea Foto o Mențiune, Aionicesei Enola, clasa a V – a. Lucrările premiate fac obiectul unei expoziții itinerantă în orașe din Italia cu premierea lucrărilor la nivel internațional (Institutul Cultural Român de la Veneția, Biserica Ortodoxă de la Bassano del Grappa, Verona, Villa Veneta di Asolo, Italia) în perioada 02.07.2017-10.07.2017.

În urma acestei expoziții lucrările elevilor Ivașcu Constantina, Păun Tea, Chirtu Alina și Aionicesei Enola au primit diplome de participare din partea Protopopiatul Ortodox Român de la Verona, Biserica Ortodoxă de la Bassano del Grappa.

A consemnat preot Rodin Bogdan Cipleu
Se încarcă
0%
încărcat
Identificat Control
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...