BISERICA SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORUL – VALEA PRESNEI  Hram: ...

 
BISERICA SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORUL – VALEA PRESNEI

 Hram: Sfântul Ioan Botezătorul (biserica veche)
 Adresă: satul Valea Presnei, comuna Gurbăneşti, judeţul Călăraşi
    Preot paroh: Emil Călin COTU 

 ISTORICUL BISERICII. Biserica cu hramul Sfântul Ioan Botezătorul se află pe vechea vatră a satului Ciofliceni, sat care a fost strămutat în jurul anilor 1970 – 1972, deoarece pe acolo avea să treacă canalul Văii Mostiştei. Astfel, din vechiul sat a mai rămas doar biserica, aflată pe o culme numită Armanul boieresc, la o distanţă de 1,8 km de satul Valea Presnei şi cinci km de comuna Gurbăneşti, pe drumul pietruit ce leagă cele două sate.
 Biserica a fost construită pe terenul şi cheltuiala familiei boierului Ionică Mănescu şi soţia sa Maria, împreună cu cei doi fii ai lor Nicolae şi Mihail, între anii 1901 – 1911, după cum reiese din PISANIA de deasupra uşii din pridvor: „Acest sf. locaş s-a ridicat cu ajutorul d-lui Ionică Mănescu cu soţia sa Maria şi fii Nicolae şi Mihail. Sfinţirea s-a făcut în anul 1911”.
 În anul 1942 s-a renovat acoperişul şi pictura bisericii de către enoriaşii Anica şi Grigore T. Mare, la îndemnul preotului Ioan Popescu Micloşanu, de către pictorul Ioan Minulescu, după cum reiese dintr-o altă PISANIE aflată în interiorul bisericii: „S-a renovat pictura acestei sfinte biserici în anul 1942, cu cheltuiala enoriaşilor: Anica şi Grigore T. Mare din îndemnul preotului paroh Ioan-Popescu Micloşanu. Pictor Ioan Minulescu”.
 În anul 2003 s-a renovat din nou acoperişul bisericii, fiind învelită cu tablă zincată.
 ARHITECTURA. Biserica este construită din cărămidă în formă de navă, având o singură turlă aparentă, nestrăpunsă, deasupra pronaosului. Biserica are o suprafaţă de 70 mp, construcţie la sol, având o lungime 15 m şi o lăţime de 5,10m. Pridvorul are o lungime de 2,5 m, naosul de 9 m, iar altarul semicircular de 3,5 m. Pe exterior, biserica are aplicate ornamente din tencuială de jur împrejur.
 PICTURA a fost restaurată în anul 1942 de către pictorul Ioan Minulescu. În interior biserica este pictată în tehnica tempera.
 Catapeteasma bisericii este din lemn şi este pictată.

Se încarcă
Se încarcă
0%
încărcat
Identificat Control
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...