Prezentarea Manastirii Coslogeni

Pe drumul de la Calarasi spre Fetesti, aproape de bratul Borcea al Dunarii, pe la kilometrul 14, intre Calarasi si Fetesti (la 12 km de Calarasi si 30 km de Fetesti), se afla Manastirea Coslogeni cu hramul Izvorul Tamaduirii, un loc in care merita sa te opresti fie chiar si pentru un scurt timp. Intrand pe poarta, dupa numai cativa metri, vezi ca acea casuta modesta are o cruce deasupra si ca este de fapt un mic paraclis. Surpriza vine o data ce treci pragul si vezi sfanta cruce, o cruce mare din piatra strajuind intrarea in sfantul altar.

Aceasta cruce din piatra dateaza din anul 1734, domnitor pe timpul acela fiind Constantin Mavrocordat.

Intre anii 1990-1993 a fost ocrotita de crestinii care venind au zidit deasupra ei un lacas de inchinare si slujire cu sprijinul parintelui paroh din satul Coslogeni si al credinciosilor care veneau din toata tara sa se inchine sfintei cruci. Si in zilele noastre credinciosii, cu ocazia hramului manastirii, de sarbatoarea Izvorului Tamaduirii vin sa participe si sa ia binecuvantare cu doua-trei zile inainte. La cererea credinciosilor din aceasta zona si cu binecuvantarea vrednicului de pomenire episcop Damaschin Coravu s-a decis ca in locul acesta binecuvantat de Dumnezeu sa fie un schit de calugari.

Astfel ca, in data de 22 septembrie 2003, Schitul Coslogeni este infiintat in Permanenta Consiliului Eparhial, cu ascultare directa de Centrul Eparhial al Episcopiei Sloboziei si Calarasilor.

Lucrarile de extindere si dezvoltare a Schitului au continuat, punandu-se piatra de temelie a noii biserici, cu hramul Inaltarea Sfintei Cruci. Dupa numai paisprezece luni, Preasfintitul Damaschin a revenit la Coslogeni pentru a sfinti biserica asezamantului monahal calarasean deja ridicata.

Sfantul lacas, realizat din lemn in stil maramuresean, are inaltimea de 26 de metri (de la cruce), 16 metri lungime si 6,30 latime, si este ctitoria domnului Stefan Poenaru, membru in Adunarea Eparhiala a Episcopiei Sloboziei si Calarasilor. Pictura a fost realizata de Marian Nan, pictor din municipiul Calarasi.
Se încarcă
0%
încărcat
Identificat Control
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...