Te Deum la Biserica parohială din Gheorghe Doja la anul nou bisericesc

Sâmbătă, 1 septembrie a.c., a început noul an bisericesc. Cu această ocazie, la Biserica ,,Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din comuna Gheorghe Doja, ca şi la toate bisericile din cuprinsul Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, din îndemnul şi cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Vincenţiu, s-a săvârşit slujba specială de Te Deum.

În cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei, s-a arătat că deşi peste tot s-a generalizat sărbătoarea Anului Civil la 1 ianuarie, totuşi, noi, Biserica, rămânem credincioşi tradiţiei ei dintotdeauna de a sărbători începuturile Anului Bisericesc la data de 1 septembrie.

Această dată Biserica a preluat-o din tradiţia iudaică, pentru că iudeii sărbătoreau începutul anului la începutul lunii septembrie (tishri).

Tradiţia iudaică a reţinut faptul că ziua în care Domnul Cel în Treime închinat, Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt, a adus lumea de la neexistenţă la existenţă a fost o zi de la începutul lunii septembrie.

De asemenea, în tradiţia iudaică se considera că apele potopului s-au scurs de pe suprafaţa pământului la începutul lunii septembrie şi corabia lui Noe a putut să rămână pe Muntele Ararat, iar Noe să coboare cu familia sa pentru a pune un nou început istoriei omenirii.

Totodată, tradiţia iudaică subliniază faptul că Moise a coborât de pe Muntele Sinai cu Tablele Legii tot în ziua de început a lunii septembrie marcând prin aceasta începutul unei noi legături dintre Dumnezeu şi poporul evreu, legătură ale cărei raporturi erau stabilite prin cele zece porunci primite de Moise pe munte.

Începutul propovăduirii Evangheliei de către Mântuitorul nostru Iisus Hristos este aşezat de tradiţia noastră bisericească tot la începutul lunii septembrie.

A consemnat Pr. Andrei – Gabriel Ghiaur.
Se încarcă
0%
încărcat
Se încarcă
Se încarcă
Identificat Control
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...