Sărbătoare la parohia Ciocănești Sârbi din Protopopiatul Călărași

Ziua de 14 noiembrie 2014, este o zi deosebită atât pentru locuitorii Parohiei Ciocănești Sârbi, cât și pentru toți ceilalți locuitori ai comunei Ciocănești. Aceasta deoarece în urmă cu 156 de ani avea loc punerea pietrei de temelie pentru cel mai vechi locaș de închinare din această comună, biserica parohiei Ciocănești Sârbi. Pentru a marca acest eveniment, preoții din comuna Ciocănești, la invitația Părintelui Dumitru Cristian – Laurențiu, preot paroh al Parohiei Ciocănești Sârbi, au săvârșit în sobor Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur în chiar ziua de prăznuire a sfântului.

În după amiaza zilei, părintele Dumitru Cristian – Laurențiu, în strânsă colaborare cu profesori și elevi de la școala din comună, a organizat o sesiune de comunicări istorice, la care au participat: Părintele Nemțanu Ionuț de la Parohia Sfânta Mare Muceniță Anastasia – coordonatorul activității catehetice în Protopopiatul Călărași, Părintele Dinu Viorel de la Parohia Sfânta Mare Muceniță Anastasia – secretarul Protopopiatului Călărași, Părintele Ciurea Gheorghe, preot paroh la Parohia Smârdan, Părintele Miclăuș Vasile, preot paroh la Parohia Ciocănești Mărgineni, Părintele Tilică Ionuț – Cătălin, preot paroh la Parohia Andolina, Părintele Toader Marian, preot paroh la Parohia Bogata, doamna Stan Nicolina, directorul Școlii Ciocănești, domnișoara Peicu Vasilchia, învățător la Școala Ciocănești, doamna Melente Silvia, profesor de geografie la Școala Ciocănești, un grup de copii din clasele a VII-a și a VIII-a la Școala Ciocănești și mai mulți credincioși din comună.

După ce copiii au citit referate alcătuite de ei pe teme ce țin de istoria comunei și a zonei, iar doamna director Stan, profesor de istorie, a fătut o sinteză bine documentată a informațiilor prezentate, invitații au urmărit o prezentare a modificărilor antropice ale zonei în care este plasată comuna Ciocănești, lucrare a doamnei profesor Melente Silvia.

În perspectiva începutului lucrărilor la Monografia comunei Ciocănești – revizuită și completată, Părintele Dumitru Cristian – Laurențiu, membru al echipei de lucru la monografie a făcut o scurtă prezentare a datelor existente, integrând la momentul oportun și informații despre viața bisericească de pe aceste meleaguri încă din cele mai vechi timpuri.

La final, părintele Dumitru Cristian – Laurențiu a mulțumit celor prezenți pentru participarea activă la această sesiune de comunicări istorice, lansând chemarea pentru toți cei interesați de a colabora la lucrările de alcătuire a Monografiei comunei Ciocănești.

A consemnat preot Dumitru Cristian Laurențiu.

[https://protoieriacalarasi.ro/files//2014/11/Foto-1.jpg"] [https://protoieriacalarasi.ro/files//2014/11/Foto-2.jpg"] [https://protoieriacalarasi.ro/files//2014/11/Foto-3.jpg"] [https://protoieriacalarasi.ro/files//2014/11/Foto-6.jpg"]
Se încarcă
0%
încărcat
Identificat Control
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...