Proiectul Ciocăneștii Pământeni și lada lor de zestre

Locurile din jurulactualei comune Ciocăneşti din județul Călărași au fost populate din cele maivechi timpuri, dar localitatea a fost menționată prima oară într-o împrejurareoficială în vremea domnitorului Mihnea Turcitul, în anul 1577. În acea vreme șimult timp după aceea localitatea era denumită Ciocăneştii Pământeni, numeregăsit și pe o hartă austriacă de la jumătatea secolului al XIX-lea. Având oexistență îndelungată, Ciocăneştiul a adoptat sau inițiat de-a lungul timpuluimulte tradiții și obiceiuri. O parte dintre acestea s-a pierdut în neguratimpului, însă multe se mai practică încă.

Având scopul de a promova tradițiile și obiceiurile existente, dar și de ale rememora și revigora pe cele ale generațiilor trecute, o echipă de producțieformată din reprezentanți ai Bisericii, Școlii, Primăriei și Centrului CulturalJudețean Călărași a organizat în urmă cu un an un eveniment cultural denumitchiar "Ciocăneştii Pământeni și zestrea lor". Motivați de succesulprimei ediții, anul acesta, împreună din nou, aceeași echipă a reușit săcrească valoarea, dar și perioada de desfășurare a evenimentului."Ciocăneştii Pământeni și lada lor de zestre" are loc în perioada 28noiembrie - 4 decembrie 2016, având programate ateliere de creație, șezători,colocvii, expoziții, concerte și reprezentanții artistice, toate având acelașiscop: promovarea tradițiilor și obiceiurilor locale.

Având un aport important în organizarea și desfășurarea activităților atâtanul trecut cât și în acest an, părintele Cristian Dumitru de la ParohiaCiocăneşti Sârbi a susținut, în ziua de prăznuire a Sfântului Apostol Andrei, oamplă prezentare a istoricului locașului de cult parohial - monument istoric decategoria B. Această activitate a făcut parte din programul evenimentului"Ciocăneştii Pământeni", reprezentând contribuția părintelui și aparohiei Ciocănești Sârbi, alături de alte acțiuni ce vor fi susținute în aceastăsăptămână, cum ar fi: organizarea a două expoziții de fotografie, ateliere -șezători de colinde tradiționale, un recital de colinde oferit de Corul VATRAJunior și acoperirea media a evenimentului prin workshop-uri de fotografie(fotografie de eveniment, portret, macro,fotografie de produs, etc.).

Activitățile se desfășoară în sediul Căminului Cultural din centrul comuneiCiocăneşti și pe platoul din fața acestuia. Alături de Corul VATRA Junior și deAnsamblul folcloric Macii Bărăganului din Ciocăneşti vor mai fi prezenți laeveniment Corul Camerata Danubii, Ansamblurile folclorice Spicul (comunaDorobanțu) și Bărăganul (Călărași), precum și reprezentanți ai CentruluiCultural Județean Călărași, ai ȘcoliiCiocăneşti și ai Primăriei comunei Ciocănești.

A consemnat preot Cristian Dumitru, ParohiaCiocăneşti Sârbi.
Se încarcă
0%
încărcat
Identificat Control
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...