Colinde tradiționale la Ciocăneşti Sârbi

Înainte vreme,locuitorii din proximitatea Dunării, fie ei la nord sau la sud, erau foarteapropiați, întreținând strânse relațiicomerciale, culturale și chiar relații de rudenie. În acest context, împrumutulde obiceiuri și tradiții era absolut firesc. Deoarece în timp, din cauzaîmprejurărilor istorice, aceste relații au întâmpinat obstacole și chiar auîncetat, obiceiurile și tradițiile au evoluat independent în fiecare comunitateîn parte.

Așa s-aîntâmplat și cu colindele tradiționale care s-au păstrat în formă orală operioadă îndelungată de timp, suferind modificări și alterări care, fără a lediminua valoarea, le întăresc caracterul autentic. Câteva din aceste colinde aufost aduse peste veacuri, până în zilele noastre, de multe generații de "brezăieri"ce le-au păstrat și promovat cum au știut mai bine. În încercarea de a conservaaceste colinde, dar și pentru a le putea face cunoscute pe o arie mai largă,părintele Cristian Laurențiu Dumitru, de la Parohia Ciocăneşti Sârbi dinProtopopiatul Călărași, a reușit să organizeze un ansamblu de colindătoridintre bătrânii parohiei și chiar a așezat pe hârtie textele fonetice în limbabulgară și o adaptare a traducerii în română a textelor respective. Cei 11seniori au răspuns chemării de a prezenta aceste colinde pentru realizarea unuivideoclip pentru postul de televiziune Antena 1 Călărași, urmând ca acestvideoclip să fie difuzat în perioada sărbătorilor de iarnă.

De asemenea,Ceata de Brezăieri va mai participa și la acțiuni organizate de Centrul CulturalJudețean Călărași în această perioadă. A consemnat preot Cristian Dumitru de laParohia Ciocăneşti Sârbi.
Se încarcă
0%
încărcat
Identificat Control
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...