În Catedrala Episcopală din Slobozia Preasfințitul Vincențiu a slujit la Parastasul Regelui Mihai I

Sâmbătă, 13 ianuarie 2018, ora 09:30,Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor a săvârșitla Catedrala „Înălţarea Domnului” din Slobozia slujba parastasuluide 6 săptămâni a robului lui Dumnezeu Mihai I, RegeleRomâniei, trecut la cele veşnice la data de 5 decembrie 2017.

Preasfințitul Vincențiu vorbește despre personalitateaRegelui Mihai I

Preasfinția Sa a vorbit celor prezenți desprepersonalitatea Regelui Mihai I și despre responsabilitatea noastră de a-l pomenii în rugăciune.

Programul zilei a început cu slujba SfinteiLiturghii la ora 07:30, urmată de slujba parastasului la ora 09:30.

Preabunul Dumnezeu să-l odihnească cu Drepții!

Regele Mihai I, personalitate istorică a poporului român

Regele Mihai I s-a nascut la 25 octombrie 1921,la Sinaia. A fost fiul Regelui Carol al II-lea si al Reginei-Mama Elena. A incetatdin viata, in ziua de 5 decembrie 2017, la resedinta privata din Elvetia.

Din iunie 1930, dupa plecarea Reginei-mama inexil, Regele Mihai a ramas in grija tatalui Sau. A urmat cursurile unei scoliorganizate de Acesta la palat, alaturi de copii reprezentand toate colturiletarii si toate categoriile sociale. A devenit din ce in ce mai inchis in sinesi mai ganditor. Singurele saptamani fericite erau cele petrecute la Florenta,la mama sa.

In adolescenta, Principele Mostenitor a urmatcursuri de sport si a inceput pregatirea militara. La varsta de saisprezece ania devenit sublocotenent in armata romana.

Dupa decesul Regelui Ferdinand din 1927 si caurmare a faptului ca Principele Carol a renuntat la statutul de PrincipeMostenitor, Principele Mihai a fost proclamat Rege. Fiind minor, s-a instituito Regenta, compusa din Principele Nicolae, Patriarhul Miron Cristea siPresedintele Inaltei Curti de Casatie, Gh. Buzdugan.

La 8 iunie 1930, Principele Carol a revenit intara si a preluat tronul. Mihai I a primit titlul de Mare Voievod de AlbaIulia. In urma abdicarii tatalui Sau, la 6 septembrie 1940, a devenit RegeleMihai I.

In timpul razboiului, Regele i-a imbarbatat peostasii romani care au luptat pentru reintregirea tarii. Nu a fost insa deacord cu depasirea liniei Nistrului. In ciuda refuzului Maresalului Antonescu,la 23 august 1944 Regele a hotarat trecerea Romaniei alaturi de aliatii saitraditionali. Acest act de curaj a scurtat razboiul cu 6 luni si a crutatvietile a sute de mii de oameni.

Din 1944, Majestatea Sa Regele s-a opus dintoate puterile instaurarii autoritatii comuniste. In cele din urma, a fostobligat sa abdice la 30 decembrie 1947.

Exilul Regelui Mihai si al Reginei Ana a inceputodata cu revenirea de la nunta din Atena. Au locuit pana la sfarsitul anului1948 la vila Sparta, locuinta Reginei-mame Elena. Din 1949, Regele Mihai siRegina Ana s-au mutat la Lausanne si apoi in Anglia, unde au locuit pana in1956.

Pentru a-si castiga existenta, Regele si Reginaau construit o ferma de pui si un mic atelier de tamplarie.

Familia Regala s-a intors in Elvetia in 1956.Regele Mihai a semnat un contract cu compania aeriana "Lear Jeats and Co",la Geneva. Familia s-a mutat la Versoix, un mic oras de pe malul lacului Léman,la cativa kilometri de Geneva. Aici a locuit peste patruzeci si cinci de ani sitot aici se afla, pentru moment, casa familiei.

In anul 1958, Regele a oprit colaborarea cu "Lear",iar un an mai tarziu, a infiintat o companie de electronica si de mecanismeautomate denumita METRAVEL, pe care a vandut-o cinci ani mai tarziu.

Din biroul sau de la Versoix si, incepand cu2001, din cel de la Bucuresti, Regele Mihai a militat pentru intrarea Romanieiin NATO si in Uniunea Europeana. Majestatea Sa a incurajat respectareadrepturilor omului, dezvoltarea economiei de piata, pastrarea culturiinationale, respectarea adevarului istoric, respectarea si garantareaproprietatii private, consolidarea statului de drept si a democratiei in taranoastra.

Regele Mihai si Regina Ana au locuit din 2004 laAubonne, in Elvetia. De marile sarbatori crestine si, in functie deangajamentele Lor publice, Majestatile Lor au ales sa fie alaturi de cei dragifie la Castelul de la Savarsin, fie la Palatul Elisabeta.

Sursa:familiaregala.ro
Se încarcă
0%
Se încarcă
se încarcă...
Identificat Control
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...