Catedrala Sfântul Nicolae din Olteniţa şi-a serbat hramul

Cu prilejul sărbătorii Sfântului Nicolae, părintele protopop, preot dr. Marian Necula, paroh al Catedralei Protopopeşti Sfântul Nicolae Olteniţa, cu binecuvantarea Preasfinţitului Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, a organizat o seamă de evenimente şi manifestări cultural-religioase.

Astfel că, pentru prima dată în istoria acestei biserici, de la ctitoria acesteia s-a organizat o procesiune cu Sfintele Moaşte pe străzile municipiului Olteniţa.

La acest pelerinaj, în care au fost purtate în procesiune părticele din moaştele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de biruinţă, Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Sfântului Teodor Tiron, Sfântului Teodor Stratilat, Sfântului Stelian, au participat 33 de preoţi şi un număr impresionant de credincioşi din Olteniţa şi imprejurimi, purtând icoane în mâini, rostind ectenii de implorare a milei lui Dumnezeu pentru ploaie, sănătate şi pace.

Procesiunea a pornit din faţa Bisericii ,,Sfântul Nicolae,, Olteniţa şi a urmat traseul – str. Alexandru Iliescu – B-dul Mărăşeşti – B-dul Tineretului – B-dul 1 Decembrie – revenind la Biserica Sfântul Nicolae unde în răsunet de clopote Sfintele Moaşte au fost aşezate în faţa bisericii într-un baldachin special amenajat. Sute de credincioşi le-au venerat spunându-şi în taină rugăciunile şi nevoile spiritual. Pe toată durata desfăşurării slujbei vecerniei şi acatistului, oficiate în sobor de către preoţii participanţi, asistenţa a fost încântată de către un grup de elevi ai Seminarului Teologic “Nifon Mitropolitul” din Bucureşti care au intonat frumoasele imne ortodoxe, specifice slujbelor amintite mai sus.

In ziua de Sfântul Nicolae manifestările au continuat cu săvărşirea Utreniei şi a Sfintei Liturghii de către un numeros sobor de preoţi, imnele de la strană fiind interpretate de un grup de studenţi ai Conservatorului Bucureşti.

După încheierea Sfintei Liturghii, în cadrul căreia s-au rostit pioase rugăciuni pentru sănătate, pace şi bunăstarea poporului român binecredincios, părintele protopop dr. Necula Marian a rostit, ca şi în seara din ajunul sărbătorii Sfântului Nicolae, un frumos cuvânt de învăţătura în care a evocat, personalitatea Sfântului Nicolae “chip al blândeţelor,, şi aducător de daruri duhovniceşti invitând pe numeroşii credincioşi participanţi la Dumnezeiasca Liturghie să urmeze exemplul de bunătate, blândeţe şi dărnicie şi să fie apărători ai credinţei strămoşeşti şi ai neamului românesc.

Pe toată perioada Sfintelor Slujbe, Sfintele Moaşte au fost cinstite de un şir neîntrerupt de credincioşi, aproximativ 700-800, dornici de sfinţire şi pace.

După săvârşirea parastasului pentru ctitorii Sfintei Biserici, au fost împărţite pachete cu peşte, sarmale de post şi alte bucate, tuturor credincioşilor prezenţi şi multor credincioşi nevoiaşi din municiliul Olteniţa, prin grija şi osteneala femeilor din comitetul parohial şi a consilierilor parohiali.

Manifestările s-au încheiat cu o conferinţa susţinută de marele actor şi om de cultură Dan Puric, intitulată “ Mândria identităţii de român” la care au participat aproximativ 300 – 350 de persoane în sala mare a Primăriei municipiului Olteniţa. Cu această ocazie, maestrul Dan Puric şi-a lansat o noua apariţie editorială intitulată “Fii demn” în felul acesta municipiul Olteniţa, deşi mic se înscrie pe harta culturală a marilor oraşe româneşti precum Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, etc.

Cu ocazia Sfintelor Sărbători de Crăciun, Protopopiatul Olteniţa va organiza şi alte manifestări cultural-religioase şi social-filantropice ca şi în anii anteriori.
Se încarcă
Se încarcă
0%
încărcat
Identificat Control
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...