Hram la Parohia Bueşti – Protopopiatul Slobozia

Din 1999, cu aprobarea Sfintei Episcopii a Sloboziei şi Călăraşilor, Parohia Bueşti îşi sărbătoreşte hramul nu numai de Sfântul Ierarh Nicolae ci şi de ziua ctitorului bisericii, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, cu zi de prăznuire la 11 aprilie.

Sfântul a ridicat biserica în anul 1843, din veniturile moşiei pe care Mănăstirea Cernica o deţinea în zonă.

Documentele atestă prezenţa aici a 14 până la 16 monahi, dar biserica a fost de la început de mir.

Ea a fost foarte bine întreţinută de ctitor, de Părintele Nicandru – iconomul Sfintei Mânăstiri Cernica, cel care a reparat biserica în 1848, precum şi de preoţii slujitori: Tudorache (fiul lui) Teodor(1843/1845-1904), Nicolae Popescu (1863-1904), Manole/Emanoil M. Poenaru (1883-1928), Efrem V. Ionescu (1929-1973), Ion Albu (1973-1994), Adrian Lucian E. Scărlătescu (1994-2000) şi Constantin Cosmin Stan (din 2000 până astăzi).

Anul acesta, la hramul de primăvară al bisericii au participat, la invitaţia Părintelui Paroh, Preoţii Adrian Lucian Scărlătescu – de la Catedrala Sfinţii Împăraţi Urziceni, Viorel Geantă – de la Parohia Munteni Buzău II, Marius Ungureanu – de la Parohia Poiana şi Ion Albu – de la Parohia Andrăşeşti.

Acesta din urmă, după ce mai întâi în cadrul Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte Sfinţite a citit Sinaxarul, în cuvântul Preacucerniciei sale a expus încă o dată motivele pentru care îl cinstim în general pe Sfântul Calinic de la Cernica noi toţi şi în special credincioşii din Bueşti care beneficiază şi azi de una din cele 10 ctitorii ale sale.

Părintele Adrian Lucian E. Scărlătescu şi-a prezentat cărţile despre Biserica din Bueşti tipărite cu binecuvântarea Preasfinţiţilor Nifon, al Sloboziei şi Călăraşilor şi Vincenţiu, al Sloboziei şi Călăraşilor.

S-a rostit o rugăciune de pomenire a ctitorilor şi preoţilor adormiţi întru Domnul, foşti slujitori ai bisericii şi apoi cu toţii am participat la o agapă organizată de Părintele Paroh Constantin Cosmin Stan împreună cu doamna preoteasă Oana şi cu enoriaşele din Comitetul parohial.

(a consemnat Pr. Adrian Lucian E. Scărlătescu)
Se încarcă
0%
încărcat
Se încarcă
Identificat Control
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...