Axintele 2019, Educație pentru Dezvoltare Durabilă

,,Scopul educației ar trebui să fie pregătirea unor oameni care să acţioneze şi să gândească independent şi care, în acelaşi timp, să vadă în slujirea comunităţii realizarea supremă a vieţii lor.,, – Albert Einstein

Parohia Axintele condusă de preotul paroh Nițu Marian și Școala gimnazială Roman Ialomițeanul Axintele condusă de domnișoara Jipescu Daniela - director, prin parteneriatul de colaborare pe care îl au de câțiva ani buni, au inițiat o acțiune de plantare a unui număr de 1000 de puieți de tei achiziționați contra cost de către părintele Nițu Marian de la Ocolul Silvic Ialomița.

Finanțarea proiectului, prezența voluntarilor adulți și asigurarea apei necesare plantării  aparțin în totalitate Parohiei Axintele, școala din localitate contribuind cu voluntari: elevi și cadre didactice.

Acțiunile s-au desfășurat în două zile de sâmbătă, pe 9 și respectiv 16 martie 2019.

Ce aduce nou acest proiect pentru comunitate? În primul rând evidențiază importanța voluntariatului pentru o comunitate cu resurse financiare modeste, contribuie la schimbarea aspectului localității, creează scopuri comune pentru membrii acestei comunități, o unește și nu în ultimul rând ii deprinde pe copii cu astfel de acțiuni.  

Cum s-au derulat activitățile în cele două zile? În prima sâmbătă am avut 14 elevi, 5 adulți voluntari cu experiență în plantarea arborilor și 2 cadre didactice (d-na consilier școlar Crângașu Nica Nicoleta și directoarea școlii). Elevii au fost învățați de către adulți cum să planteze arborii și au lucrat în echipe mixte (adult-elev). Astfel au fost plantați cca 300 de arbori la: Școala gimnazială Axintele, Biserica Sf Nicolae din localitate, Dispensarul medical, în exteriorul cimitirului din localitate și pe câteva terenuri private, cu acordul proprietarilor.

În a doua sâmbătă, pe 16 martie 2019, numărul elevilor și cadrelor didactice s-a dublat, la acțiune participând 31 de elevi, o parte din ei venind și din satul Horia, sat aparținător comunei Axintele. Cadrele didactice care au răspuns chemării sunt din mai multe generații. Au fost plantați tot cam 300 de puieți de tei la Grădinițele Frumușica, Brătia și în parcul de la Postul de poliție Axintele.

Restul arborilor până la 1000 au fost oferiți enoriașilor, la cerere, de părintele Nițu Marian.

Acțiunea desfășurată a avut un important rol educativ pentru copiii școlii: au învățat să colaboreze, au învățat să respecte adulții pentru experiența și calitatea informațiilor pe care le-au primit de la aceștia, au socializat, și-au demonstrat că sunt capabili să facă lucruri extraordinare pentru ei și comunitate chiar dacă la școală poate nu au rezultate nemaipomenite la învățătură, și-au crescut stima de sine, au crescut în ochii colegilor și ai comunității, au învățat să prețuiască munca, natura, viața, dezvoltarea durabilă...

Noi am descoperit că avem copii minunați care ne-au ascultat întreaga zi, au muncit mult, achitându-se de sarcini cu responsabilitate.

Reușita activității a mai fost asigurată, ce-i drept, prin grija părintelui Nițu Marian, și de sucul pe săturate și gogoșile dospite oferite cu generozitate nouă tuturor de Tanti Paulina- epitrop al Bisericii Sfântul Nicolae, d-na Dușa - învățătoare pensionară și d-na Gina Ciobănescu - enoriașe, cărora le mulțumim!

Fotografiile făcute sunt suficient de grăitoare!

Preacucernicul Părinte Nițu Marian – Preot Paroh Parohia Axintele


0%
încărcat
Se încarcă
Identificat Control
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...