Creștinii parohiei Alexandru Odobescu în pelerinaj

Cu arhiereasca binecuvântare a Preasfințitului părintelui nostru Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, în zilele de 18-19 aprilie 2019, Parohia Alexandru Odobescu din Protopopiatul Călărași, a organizat un pelerinaj la mai multe lăcașuri sfinte din Vâlcea și Țara Hațegului cu un grup de 20 de pelerini, aceștia fiind însoțiți de părintele paroh Luca Marius Sofian.


În prima zi a pelerinajului, trecând pe Valea Oltului, ne-am oprit spre închinare la Mănăstirea Ostrov, mica ctitorie voievodală dintre apele Oltului. Mănăstirea poartă pe umerii ei, de peste 4 secole, o istorie scrisă de Sfântul Voievod Neagoe Basarab și soția sa, evlavioasa Doamnă Despina, ctitori și ai acestui sfânt așezământ monahal. În bisericuța mică a schitului, Doamna Despina, va deveni monahie, luând numele Platonida. În sfânta mănăstire am putut săruta cu evlavie icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, Hodighitria.


Înaintând pe Valea Oltului am vizitat și ne-am rugat la mănăstirea Cozia. Această mănăstire a fost ctitorită de către Mircea cel Bătrân între anii 1386-1388. Însemnătatea așezământului o conferă și faptul că în pronaosul bisericii se află mormântul lui Mircea cel Bătrân și mormântul mamei lui Mihai Viteazul, călugărită cu numele de Teofana. În clădirea din estul bisericii, am putut vizita muzeul în care sunt tipărituri vechi, monede, obiecte și podoabe de cult.


Într-un loc retras, pe malul stâng al Oltului sub muntele Cozia, ne-am închinat la mănăstirea Turnu. Istoria ne relatează că prin veacurile al XV-lea și al XVI-lea trăiau aici pustnici adăpostiți în colibe și în case de lemn.


Dintre sihaștrii cei mai renumiți îi amintim doar pe „Daniil duhovnicul” și pe ucenicul său „Misail egumenul”, ale căror chilii săpate în stâncă se văd și astăzi.


Lăsând în urmă Oltul cu impresionanta-i frumusețe si minunatele mănăstiri, ne îndreptăm spre mănăstirea Prislop. Considerată a fi cel mai de seamă altar de închinare al creștinilor din Țara Hațegului, mănăstirea Prislop este și unul dintre cele mai importante așezăminte ortodoxe din Transilvania. Mănăstirea a fost ctitorită în secolul XV de Sfântul Nicodim de la Tismana.


În secolul al XVIII-lea a viețuit aici sfântul Ioan de la Prislop. La un kilometru mai sus de mănăstire ne-am putut ruga în chilia săpată în stâncă a acestui sfânt. Mănăstirea Prislop a devenit cunoscută mai ales pentru viețuirea părintelui Arsenie Boca, al cărui mormânt se află aici, fiind un adevărat loc de pelerinaj pentru mulțimile de credincioși din toată țara.


A doua zi am ajuns la o altă ctitorie a Sfântului Nicodim, mănăstirea Lainici. Plină de încărcătură istorică și spirituală, mănăstirea adăpostește moaștele sfântului Irodion de la Lainici și o copie importantă a icoanei făcătoare de minuni „Gorgoepicuus”, „Grabnic Ascultătoarea” din Muntele Athos, de la mănăstirea Dohiariu.


Ajunși la intrarea în Cheile Oltețului, care despart masivul Parângului de masivul Căpățânii, am vizitat peștera Polovragi și apoi ne-am închinat și ne-am rugat la racla cu moaștele mai multor sfinți la mănăstirea Polovragi.


Ultimul popas duhovnicesc al pelerinajului nostru a fost mănăstirea Hurezi. Aflată la doar 40 de km de Râmnicu Vâlcea, mănăstirea Hurezi a fost ctitorită de Sfântul Constantin Brâncoveanul, Domnul Tării Românești. Mănăstirea Hurezi reprezintă cel mai vast ansamblu de arhitectură medievală păstrat în Țara Românească.


În încheierea micului nostru pelerinaj, am mulțumit lui Dumnezeu cu smerenie și dragoste pentru binecuvântatele daruri de care ne-a învrednicit și i-am cerut sa ne ajute și pe viitor să putem realiza alte pelerinaje duhovnicești.

A consemnat părintele paroh Luca Marius Sofian.


Se încarcă
0%
încărcat
Identificat Control
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...