BISERICA SFÂNTUL MARE MUCENIC DIMITRIE – FRUMUȘICA
Hram: Sfântul Mare Mucenic Dimitrie
Adresa: cartier Frumușica, Str. Bisericii, sat Axintele, comuna Axintele, judeţul Ialomița
Preot paroh: Bogdan Mihai DĂRĂNDĂU
ISTORICUL COMUNITĂŢII. Până în urmă cu câteva decenii, sat de sine stătător, astăzi parohie şi parte a localităţii Axintele, satul Frumuşica are un trecut de câteva secole. Aşezarea apare amintită pe hărţi şi în cartografii de la începutul secolului XIX. După organizarea comunală din anul 1864, Frumuşica a devenit comună, cuprinzând satul cu acel nume, Pandurii şi Uleştii, iar după anul 1882 şi Satul Pârlitu. Moşia Frumuşica era stăpânită în prima jumătate a sec. al XIX-lea de boierii Cruţescu, trecând apoi în proprietatea Mariei Notara. Până la începutul războiului de întregire, aceasta dăruise lăcaş de învăţătură şi sprijinise biserica comunităţii din Frumuşica.
ISTORICUL BISERICII. Monumentul reprezentativ al comunităţii este biserica parohială Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, aflată la circa o jumătate de km în stânga drumului rutier dinspre Coşereni şi Bărcăneşti. Un drum de ţară duce până la lăcaşul de cult, ridicat într-un punct ce domina împrejurimile.
Potrivit pisaniei, biserica a fost ctitorită în anul 1838, de către clucerul Dumitrache Cruţescu şi soţia sa, Maria. O altă sursă îi considera deopotrivă ctitori şi pe alţi membri ai familiei de boieri Cruţescu, anume: Constantin, Scarlat şi Elena.
Lăcaşul a fost reparat în anul 1910 şi în anul 1926, când a fost schimbat acoperişul şi s-a făcut soclul. După ce, în anul 1940, fusese afectat de cutremur, lăcaşul avea să fie reparat la anul 1951, restaurându-se la exterior turla şi la interior catapeteasma. Între anii 2005-2008, s-a reparat integral biserica, prin restaurarea picturii, înnoirea mobilierului, schimbarea acoperişului, tencuială exterioară şi împrejmuirea cu gard nou a bisericii. La 8 noiembrie 2008, biserica a fost resfinţită de către Episcopul dr. Damaschin Coravu.
PISANIA cu litere chirilice menționează: „Această sfânta biserică cu ajutorul lui Dumnezeu s-a zidit din temelie cu cheltuiala dumnealui Clucer Dimitrache Crucescu şi Cucoana Maria, soţia domniei sale, în zilele Prea Înaltului nostru Domn Alexandru Dimitrie Ghica. şi ale Preasfinţitului Mitropolit Neofit, ca să fie în vecinica pomenire sufletelor celor ce s-au ostenit, anul 1838, maio 13“.
ARHITECTURA. Ca plan, biserica din Frumușica este trilobată şi dispune de pridvor deschis. Iese în evidenţă masivitatea deosebită a edificiului, zidurile groase de un metru amintind de trainicele biserici medievale româneşti. O singură turlă, de tablă, cu un plan octogonal pe o bază pătrată, încununează naosul. În pridvorul deschis, având coloanele legate între ele prin arcade semirotunde, se păstrează gropnița ctitorilor.
PICTURA, executată în stil neorealist, în ulei, a fost refăcută între anii 2005-2008, fiind afumată de multă vreme.
Trecerea din pronaos în naos se face printre două coloane, alte două fiind semi-îngropate.
ANEXE. Clopotniţa, realizată din lemn, în urmă cu o jumătate de secol, este dispusă la vest de biserică şi asigură accesul în curtea acesteia, pe la partea de jos.
La Parohia Frumușica a slujit, începând cu anul 1935, timp de o jumătate de secol, vrednicul preot Stelian Velicu.
PREOŢI slujitori, de la înfiinţare până în prezent, în ordine cronologică:
– Nicolae Anghelescu
– Ștefan Velicu
– Stelian Velicu
– Nicolae Preda
– Vasile Corneliu Maftei
În prezent slujește pc preot Dărândău Bogdan Mihai.
TEXT: Prof. Dr. Ştefan Sava Grigorescu
FOTO: Laurenţiu Tătulescu